karmelowe gruszki pod kruszonką_12

Dziś mam dla Was przepis bardzo uniwersalny – możecie przygotować go na śniadanie, na deser, na podwieczorek i kolację :)

Chodzi mi oczywiści o crumble, a w tym konkretnym przypadku o karmelowe gruszki pod kruszonką – bardzo chrupiącą kruszonką :)

Zjedzone na ciepło zastąpią śniadanie lub kolację, a jeśli dodacie do nich kulkę lodów, to otrzymacie pyszny deser.

Do tego crumble będziecie potrzebować sos karmelowy – możecie użyć taki kupny, albo przygotować swój domowy.

Ja wypróbowałam tym razem przepis Kasi z Gotuję bo lubię, ale możecie też skorzystać z mojego starego przepisu.

Kasi sos jest bardzo fajny i mogę go z całym sumieniem polecić – musicie tylko uważać przy rozpuszczaniu cukru, aby się Wam nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki (jeśli cukier będzie się nierówno roztapiał, to możecie delikatnie zamieszać całym rondelkiem – nie mieszamy cukru łyżką).

Podaję przepis na dwie porcje – przynajmniej według mnie – ja swoją porcję zjadłam bez większych problemów, ale mój mąż potrzebował pomocy przy swojej  ;)

karmelowe gruszki pod kruszonką_5

karmelowe gruszki pod kruszonką_3

karmelowe gruszki pod kruszonką_14

karmelowe gruszki pod kruszonką_7

karmelowe gruszki pod kruszonką_10

Przepis do druku

Karmelowe gruszki pod kruszonką

Wypieki Beaty
Przepis na dwie porcje.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Deser
Porcje 2

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Gruszkę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę.
  • Na patelni rozpuść łyżkę masła, włóż gruszkę i podsmaż, aż lekko zmięknie.
  • Dodaj cukier, wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
  • Z masła, mąki, cukru i płatków owsianych zrób kruszonkę.
  • Dno naczynia (użyłam dwie foremki o średnicy 11 cm) posmaruj sosem karmelowym, na nim ułóż gruszki.
  • Owoce przykryj kruszonką i na koniec posyp posiekanymi orzechami.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 30 minut - naczynie z crumble postaw w innym, bo podczas pieczenia może wypływać z niego sok.
  • Po upieczeniu przestudź przez 10 minut, a następnie podaj polane sosem karmelowym.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!