Dziś mam dla Was przepis bardzo uniwersalny – możecie przygotować go na śniadanie, na deser, na podwieczorek i kolację :)
Chodzi mi oczywiści o crumble, a w tym konkretnym przypadku o karmelowe gruszki pod kruszonką – bardzo chrupiącą kruszonką :)
Zjedzone na ciepło zastąpią śniadanie lub kolację, a jeśli dodacie do nich kulkę lodów, to otrzymacie pyszny deser.
Do tego crumble będziecie potrzebować sos karmelowy – możecie użyć taki kupny, albo przygotować swój domowy.
Ja wypróbowałam tym razem przepis Kasi z Gotuję bo lubię, ale możecie też skorzystać z mojego starego przepisu.
Kasi sos jest bardzo fajny i mogę go z całym sumieniem polecić – musicie tylko uważać przy rozpuszczaniu cukru, aby się Wam nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki (jeśli cukier będzie się nierówno roztapiał, to możecie delikatnie zamieszać całym rondelkiem – nie mieszamy cukru łyżką).
Podaję przepis na dwie porcje – przynajmniej według mnie – ja swoją porcję zjadłam bez większych problemów, ale mój mąż potrzebował pomocy przy swojej ;)
Przepis do druku

Karmelowe gruszki pod kruszonką
Składniki
- 60 g masła
- 70 g cukru
- 60 g mąki
- 30 g płatków owsianych
- 250 g gruszek (u mnie to była jedna duża gruszka)
- 1 łyżka masła do gruszek
- 2 łyżki cukru do gruszek
- około 4 łyżki sosu karmelowego + trochę do podania
- garść ulubionych orzechów - posiekanych
- ewentualnie lody do podania
Instrukcja
- Gruszkę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę.
- Na patelni rozpuść łyżkę masła, włóż gruszkę i podsmaż, aż lekko zmięknie.
- Dodaj cukier, wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
- Z masła, mąki, cukru i płatków owsianych zrób kruszonkę.
- Dno naczynia (użyłam dwie foremki o średnicy 11 cm) posmaruj sosem karmelowym, na nim ułóż gruszki.
- Owoce przykryj kruszonką i na koniec posyp posiekanymi orzechami.
- Piecz w 190 stopniach przez około 30 minut - naczynie z crumble postaw w innym, bo podczas pieczenia może wypływać z niego sok.
- Po upieczeniu przestudź przez 10 minut, a następnie podaj polane sosem karmelowym.