Przepis na crumble z ananasem

ananas pod kruszonką podany z lodami waniliowymi


Ananasowe crumble to dla mnie taka egzotyczna kwintesencja lata – szczególnie, że tegoroczne lato w Polsce nas nie rozpieszczało.

Świeży, soczysty mocno aromatyczny ananas aż prosił się aby zrobić z niego coś pysznego. Podsmażyłam go chwilkę z cukrem i rumem, a w międzyczasie przygotowałam kokosową kruszonkę – wykorzystałam do niej mąkę kokosową i cukier kokosowy. W ten sposób zrobiłam deser inspirowany likierem pinacolada :D

Takie ananasowe crumble najlepiej jeść na ciepło – oczywiście z lodami – a do tego polecam jeszcze domowy sos karmelowy (ja użyłam solony karmel – bo go wręcz uwielbiam).

Ten deser będzie idealny na chłodne, pochmurne dni, bo swoim słonecznym kolorem skutecznie poprawi humor (nie wspominając o słodyczy owoców i karmelu).

Nie będę was również powstrzymywać jeśli zapragniecie polać dodatkowo deser odrobiną pinacolady – o – na pewno nie będę :D

Mogę wam już tylko życzyć smacznego i dużo słońca :)

Zapraszam was również po inne przepisy na crumble – każdy jest pyszny.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

pinacolada crumble

lody waniliowe z ananasem i kruszonką

ananasowe crumble z lodami i solonym karmelem

ananas pod kruszonką z lodami i karmelem

ananasowe crumble

Ananasowe crumble przepis do druku

zapiekany ananas z ciastem kokosowym

Ananasowe crumble

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kokosowe crumble pieczone z ananasem - idealne do lodów.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 6
Kalorie 206 kcal

Składniki

ananas:

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Anasasa obierz, pokrój w plastry, usuń twardy środek, a resztę pokrój na kawałki.
    1 ananas
  • Na patelni rozgrzej masło, wrzuć ananasa, wlej rum, dodaj cukier i wiórki kokosowe - podsmaż razem całość przez kilka minut.
    1 ananas, 1 łyżka masła, ok 50 ml rumu, 50 g cukru kokosowego, 1 garść wiórek kokosowych
  • Masło zmiksuj z mąką kokosową (możesz też użyć zwykłą mąkę - wtedy weź jej 150 g), cukrem kokosowym i wiórkami.
    100 g masła, 50 g mąki kokosowej, 50 g cukru kokosowego, 50 g wiórek kokosowych
  • Dno foremki żaroodpornej wysmaruj masłem, wyłóż do niej podsmażonego ananasa, a na nim ułóż kruszonkę.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut (kruszonka z mąki kokosowej ma tendencję, do dość szybkiego przypalania, więc w trakcie możesz przykryć foremkę folią aluminiową).
  • Podawaj crumble na ciepło z lodami :)

Notatki

Podaję kaloryczność bez lodów i polewy karmelowej.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 206kcalWeglowodany: 19.3gBiałko: 0.8gTłuszcz: 13.8gBłonnik: 2.4g
Słowa kluczowe ananas pod kruszonką, kruszonka z owocami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ananasowo-kokosowe crumble