Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ananasowe crumble

Ananasowe crumble

 

ananas pod kruszonką podany z lodami waniliowymi

 

Ananasowe crumble to dla mnie taka egzotyczna kwintesencja lata – szczególnie, że tegoroczne lato w Polsce nas nie rozpieszczało.

Świeży, soczysty mocno aromatyczny ananas aż prosił się aby zrobić z niego coś pysznego – podsmażyłam go chwilkę z cukrem i rumem, a w międzyczasie przygotowałam kokosową kruszonkę – wykorzystałam do niej mąkę kokosową i cukier kokosowy – w ten sposób zrobiłam deser inspirowany likierem pinacolada 😀

Takie ananasowe crumble najlepiej jeść na ciepło – oczywiście z lodami – a do tego polecam jeszcze domowy sos karmelowy (ja użyłam solony karmel – bo go wręcz uwielbiam).

Ten deser będzie idealny na chłodne, pochmurne dni, bo swoim słonecznym kolorem skutecznie poprawi humor (nie wspominając o słodyczy owoców i karmelu).

Nie będę was również powstrzymywać jeśli zapragniecie polać dodatkowo deser odrobiną pinacolady – o – na pewno nie będę 😀

Mogę wam już tylko życzyć smacznego i dużo słońca 🙂

Zapraszam was również po inne przepisy na crumble – każdy jest pyszny.

 

pinacolada crumble

 

lody waniliowe z ananasem i kruszonką

 

ananasowe crumble z lodami i solonym karmelem

 

ananas pod kruszonką z lodami i karmelem

 

ananasowe crumble

 

Ananasowe crumble
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Podaję kaloryczność bez lodów i polewy karmelowej.
Autor:
Typ przepisu: Desery
Ilość: 6
Składniki
ananas:
  • 1 duży świeży ananas
  • 1 łyżka masła
  • około 50 ml rumu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • garść wiórek kokosowych
kruszonka:
  • 100 g masła
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g cukru kokosowego
  • 50 g wiórek kokosowych
Wykonanie
  1. Anasasa obierz, pokrój w plastry, usuń twardy środek, a resztę pokrój na kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć ananasa, wlej rum, dodaj cukier i wiórki kokosowe - podsmaż razem całość przez kilka minut.
  3. Masło zmiksuj z mąką kokosową (możesz też użyć zwykłą mąkę - wtedy weź jej 150 g), cukrem kokosowym i wiórkami.
  4. Dno foremki żaroodpornej wysmaruj masłem, wyłóż do niej podsmażonego ananasa, a na nim ułóż kruszonkę.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut (kruszonka z mąki kokosowej ma tendencję, do dość szybkiego przypalania, więc w trakcie możesz przykryć foremkę folią aluminiową).
  6. Podawaj crumble na ciepło z lodami 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 206 Tłuszcze: 13,8g Węglowodany: 19,3g Błonnik: 2,4g Białka: 0,8g

 

 

ananasowo-kokosowe crumble

Reklama

9 komentarzy

  1. Anna Gabryś 2017/09/01 at 15:24 - Reply

    Gdzie można kupić mąkę kokosową i cukier kokosowy ?

    • wypiekibeaty 2017/09/02 at 10:40 - Reply

      Ja najczęściej kupuję na allegro 🙂

      • Anna Gabryś 2017/09/02 at 12:52 - Reply

        Dziękuję, pozdrawiam i gratuluję świetnych przepisów 🙂

  2. Kokos z ananasem to jest dopiero idealny duet 😀

  3. Anna 2017/08/31 at 12:14 - Reply

    Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 zatem do dzieła!!!

  4. Anna 2017/08/31 at 11:49 - Reply

    …czy jest możliwe wykorzystanie ananasa z puszki do tego przepisu i pominięcie cukru? nie ma szans żeby choć chwilę świeży ananas pojawił się w domu – taka alergia : pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: