Przepis na crumble z ananasem
Ananasowe crumble to dla mnie taka egzotyczna kwintesencja lata – szczególnie, że tegoroczne lato w Polsce nas nie rozpieszczało.
Świeży, soczysty mocno aromatyczny ananas aż prosił się aby zrobić z niego coś pysznego. Podsmażyłam go chwilkę z cukrem i rumem, a w międzyczasie przygotowałam kokosową kruszonkę – wykorzystałam do niej mąkę kokosową i cukier kokosowy. W ten sposób zrobiłam deser inspirowany likierem pinacolada :D
Takie ananasowe crumble najlepiej jeść na ciepło – oczywiście z lodami – a do tego polecam jeszcze domowy sos karmelowy (ja użyłam solony karmel – bo go wręcz uwielbiam).
Ten deser będzie idealny na chłodne, pochmurne dni, bo swoim słonecznym kolorem skutecznie poprawi humor (nie wspominając o słodyczy owoców i karmelu).
Nie będę was również powstrzymywać jeśli zapragniecie polać dodatkowo deser odrobiną pinacolady – o – na pewno nie będę :D
Mogę wam już tylko życzyć smacznego i dużo słońca :)
Zapraszam was również po inne przepisy na crumble – każdy jest pyszny.
Ananasowe crumble przepis do druku

Ananasowe crumble
Składniki
ananas:
- 1 ananas duży świeży
- 1 łyżka masła
- ok 50 ml rumu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 garść wiórek kokosowych
kruszonka:
- 100 g masła
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g cukru kokosowego możesz użyć też cukier trzcinowy, albo zwykły
- 50 g wiórek kokosowych
Instrukcja
- Anasasa obierz, pokrój w plastry, usuń twardy środek, a resztę pokrój na kawałki.1 ananas
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć ananasa, wlej rum, dodaj cukier i wiórki kokosowe - podsmaż razem całość przez kilka minut.1 ananas, 1 łyżka masła, ok 50 ml rumu, 50 g cukru kokosowego, 1 garść wiórek kokosowych
- Masło zmiksuj z mąką kokosową (możesz też użyć zwykłą mąkę - wtedy weź jej 150 g), cukrem kokosowym i wiórkami.100 g masła, 50 g mąki kokosowej, 50 g cukru kokosowego, 50 g wiórek kokosowych
- Dno foremki żaroodpornej wysmaruj masłem, wyłóż do niej podsmażonego ananasa, a na nim ułóż kruszonkę.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut (kruszonka z mąki kokosowej ma tendencję, do dość szybkiego przypalania, więc w trakcie możesz przykryć foremkę folią aluminiową).
- Podawaj crumble na ciepło z lodami :)