Przepis na ryż cynamonowy

 

W dzieciństwie nigdy nie miałam problemu z mlecznymi zupami – wręcz bardzo je lubiłam – szczególnie mleczną zupę z makaronem lub ryżem w wykonaniu mojej mamy :)

Nie cierpiałam jedynie pewnego paskudztwa podawanego w przedszkolu – była to bułka wrocławska maczana w mleku – było to totalnie “niezjadliwe” i pozostawiło po sobie traumę.

Pomijając nieszczęsną bułkę w mleku, wszystko inne bardzo mi smakowało :)

Ten ryż cynamonowy, to taki powrót do smaków dzieciństwa.

Co prawda moja mama nie robiła ryżu w taki sposób – ona go najczęściej zapiekała z jabłkami i kawałeczkami masła, a potem przed podaniem polewała śmietaną rozmieszaną z cukrem – było to przepyszne :)

Taki zapiekany ryż dalej uwielbiam, ale niestety brak mi w domu chętnych na jego zjedzenie, więc go nie robię :(

Teraz mogę sobie za to robić małą porcję takiego ryżu, a do niego mogę dodać sobie trochę konfitury, albo podduszone jabłka – przyznaję się, że ostatnio sama zjadłam taką porcję na 3 osoby (byłam pełna jak beczka, za to mój “głodek” został zaspokojony).

Jeśli tak jak ja uwielbiacie ryż na mleku, to zapraszam na ryż cynamonowy (zamiast cynamonu możecie też użyć np. wanilię). Porcja jest na 2-3 osoby, albo na jedną baaardzo głodną ;)

Polecam również ryż z duszonymi jabłkami :)

 

ryż cynamonowy2

ryż cynamonowy4

ryż cynamonowy6

Przepis na ryż cynamonowy

 

Ryż cynamonowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 25 minut
Danie Deser
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 100 g ryżu (najlepiej arborio - do risotto)
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu lub laska wanilii

Instrukcja
 

  • W rondelku umieść ryż, mleko, śmietankę, cukier i cynamon lub wanilię.
  • Gotuj na małym ogniu, aż ryż zmięknie i wchłonie płyny (zajmie to około 20-25 minut) - mieszaj co jakiś czas, aby ryż nie przywarł do dna.
  • Gotowy ryż przełóż do miseczek.
  • Możesz do niego dodać trochę konfitur, przetarte jabłko, albo rodzynki.
Słowa kluczowe cynamon, mleko, ryż
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis (z małymi zmianami) pochodzi z książki Ani Starmach “Pyszne 25”.