Ryż z duszonymi jabłkami

pudding z ryżu z jabłkami

 

Ryż z duszonymi jabłkami to ekspresowa wersja ryżu zapiekanego z jabłkami.

Ekspresowa, bo pomijamy element zapiekania :)

Ryż gotujemy na mleku – trzeba go pilnować, aby się nie przypalił i nie wykipiał, a w tym czasie dusimy jabłka.

Po około 15-20 minutach można już się delektować pysznym ryżowym puddingiem z aromatycznymi, cynamonowymi jabłkami :)

Taki ryż możecie nawet zrobić sobie na śniadanie, jeśli macie odrobinkę więcej czasu, ja go sobie zrobiłam na drugie śniadanie :)

Może też być deserem, albo podwieczorkiem, zresztą co będę Was uczyć – można go jeść o każdej porze.

Najpyszniejszy jest jeszcze ciepły i lepiący od sosu karmelowego, ale równie dobrze możne być zjedzony na zimno – co kto lubi ;)

Do puddingu dodałam na dno trochę sosu karmelowego, dodatkowo rozrzedził się on pod wpływem gorącego ryżu i fajnie się z nim zmieszał – tak więc gorąco polecam dodatek karmelu (jeśli nie macie w domu sosu karmelowego, to możecie w między czasie zrobić sobie taki w mikrofalówce wg mojego przepisu).

Podaję przepis na dwie porcje – albo jedną dla głodomora ;)

ryż z jabłkami

 

ryż z jabłkami

 

jabłka w karmelu

 

pudding ryżowy z jabłkami

 

ryż z jabłkami

 

pudding z ryżu z jabłkami

Ryż z duszonymi jabłkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 2

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Ryż zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie i napęcznieje wchłaniając większość mleka (w razie konieczności możesz dolać trochę mleka) - często mieszaj ryż, aby się nie przypalił i nie wykipiał.
  • W tym czasie jabłko pokrój w drobną kostkę, włóż do rondelka, dodaj odrobinę wody, cukier oraz sok z cytryny.
  • Duś jabłka aż lekko zmiękną, ale nie mają się rozpadać.
  • Na dno miseczki/słoiczka nalej trochę sosu karmelowego, na niego wyłóż gorący ryż, na nim ułóż jabłka i polej je na koniec odrobiną sosu karmelowego.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!