Ryż z duszonymi jabłkami
Ryż z duszonymi jabłkami to ekspresowa wersja ryżu zapiekanego z jabłkami.
Ekspresowa, bo pomijamy element zapiekania :)
Ryż gotujemy na mleku – trzeba go pilnować, aby się nie przypalił i nie wykipiał, a w tym czasie dusimy jabłka.
Po około 15-20 minutach można już się delektować pysznym ryżowym puddingiem z aromatycznymi, cynamonowymi jabłkami :)
Taki ryż możecie nawet zrobić sobie na śniadanie, jeśli macie odrobinkę więcej czasu, ja go sobie zrobiłam na drugie śniadanie :)
Może też być deserem, albo podwieczorkiem, zresztą co będę Was uczyć – można go jeść o każdej porze.
Najpyszniejszy jest jeszcze ciepły i lepiący od sosu karmelowego, ale równie dobrze możne być zjedzony na zimno – co kto lubi ;)
Do puddingu dodałam na dno trochę sosu karmelowego, dodatkowo rozrzedził się on pod wpływem gorącego ryżu i fajnie się z nim zmieszał – tak więc gorąco polecam dodatek karmelu (jeśli nie macie w domu sosu karmelowego, to możecie w między czasie zrobić sobie taki w mikrofalówce wg mojego przepisu).
Podaję przepis na dwie porcje – albo jedną dla głodomora ;)

Ryż z duszonymi jabłkami
Składniki
- 60 g białego ryżu
- około 250 ml mleka
- 1 spore jabłko (moje miało ponad 250 g)
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- łyżka soku z cytryny - opcjonalnie
- cynamon - opcjonalnie
- sos karmelowy
Instrukcja
- Ryż zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie i napęcznieje wchłaniając większość mleka (w razie konieczności możesz dolać trochę mleka) - często mieszaj ryż, aby się nie przypalił i nie wykipiał.
- W tym czasie jabłko pokrój w drobną kostkę, włóż do rondelka, dodaj odrobinę wody, cukier oraz sok z cytryny.
- Duś jabłka aż lekko zmiękną, ale nie mają się rozpadać.
- Na dno miseczki/słoiczka nalej trochę sosu karmelowego, na niego wyłóż gorący ryż, na nim ułóż jabłka i polej je na koniec odrobiną sosu karmelowego.