ryż z duszonymi jabłkami

Przepis na słodki ryż na mleku z duszonymi jabłkami

Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny deser lub śniadanie na słodko – gotowany ryż z duszonymi jabłkami. Taki pudding ryżowy z jabłkami i karmelem to idealna słodka przekąska – sycąca i bardzo smaczna. Ja jako dziecko uwielbiałam taki ryż i wiem, że wiele dzieci chętnie zje taki ryż z jabłkami. Zobaczcie więc mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ryż z jabłkami. Spróbujcie koniecznie!

jabłka w karmelu

Ryż z duszonymi jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli ryż z jabłkami to smak Twojego dzieciństwa, to przygotuj sobie teraz taką porcję tego przysmaku.

pudding z ryżu z jabłkami

Ryż z duszonymi jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ekspresowy pudding ryżowy z jabłkami i cynamonem.
5 z 2 ocen
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 2
Składniki

składniki na ryż z duszonymi jabłkami

Instrukcja
 

Jak zrobić ryż na mleku z duszonymi jabłkami

  • Ryż zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie i napęcznieje wchłaniając większość mleka (w razie konieczności możesz dolać trochę mleka) – często mieszaj ryż, aby się nie przypalił i nie wykipiał.
    60 g białego ryżu, około 250 ml mleka
  • W tym czasie jabłko pokrój w drobną kostkę, włóż do rondelka, dodaj odrobinę wody, cukier oraz sok z cytryny. Jeśli lubisz to dodaj trochę cynamonu.
    1 jabłko, 50 g cukru trzcinowego, 1 łyżka soku z cytryny, cynamon
  • Duś jabłka aż lekko zmiękną, ale nie mają się rozpadać.
  • Na dno miseczki/słoiczka nalej trochę sosu karmelowego, na niego wyłóż gorący ryż, na nim ułóż jabłka i polej je na koniec odrobiną sosu karmelowego.
    sos karmelowy
Prywatne
Słowa kluczowe pudding ryżowy, ryż z jabłkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gotowany ryż z jabłkami

Ryż na mleku z jabłkami – uwagi

Ryż z duszonymi jabłkami to ekspresowa wersja ryżu zapiekanego z jabłkami.

Ekspresowa, bo pomijamy element zapiekania :)

Ryż gotujemy na mleku – trzeba go pilnować, aby się nie przypalił i nie wykipiał, a w tym czasie dusimy jabłka.

Po około 15-20 minutach można już się delektować pysznym ryżowym puddingiem z aromatycznymi, cynamonowymi jabłkami :)

Taki ryż możecie nawet zrobić sobie na śniadanie, jeśli macie odrobinkę więcej czasu, ja go sobie zrobiłam na drugie śniadanie :)

Może też być deserem, albo podwieczorkiem, zresztą co będę Was uczyć – można go jeść o każdej porze.

Najpyszniejszy jest jeszcze ciepły i lepiący od sosu karmelowego, ale równie dobrze możne być zjedzony na zimno – co kto lubi ;)

Do puddingu ryżowego dodałam na dno trochę sosu karmelowego, dodatkowo rozrzedził się on pod wpływem gorącego ryżu i fajnie się z nim zmieszał – tak więc gorąco polecam dodatek karmelu (jeśli nie macie w domu sosu karmelowego, to możecie w między czasie zrobić sobie taki w mikrofalówce wg mojego przepisu).

Podaję przepis na dwie porcje – albo jedną dla głodomora ;)

ryż z jabłkami
pudding ryżowy z jabłkami
ryż z jabłkami

Polecane przepisy na pyszne desery w szklankach

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i proste desery serwowane w szklankach z dodatkiem owoców. Tutaj polecam takie trzy przepisy: