Przepis na ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkiem, to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa :)

Pewnie dlatego, że uwielbiam jabłka pod każdą postacią.

Połączenie ryżu i jabłek obsypanych cynamonem, to jest to co tygryski lubią najbardziej :)

Moja mama przygotowując te danie układała warstwami ryż kawałeczki masła i tarte jabłka. Potem już po upieczeniu porcję polewaliśmy dużą ilością posłodzonej śmietany.

Ja tym razem postanowiłam wypróbować przepis Pawła Małeckiego z książki “Cukiernia Lidla”, który nieznacznie różni się od przepisu mojej mamy.

Główna różnica jest taka, że ryż zapieka się już ze śmietaną.

Niezależnie od wersji ryż jest pyszny i będzie smakował wam i waszym dzieciom :)

Podaję przepis na około 5-6 porcji (chyba że trafi się prawdziwy pożeracz ryżu ;)).

Polecam wam także jabłka pieczone z orzechami :D

 

ryż zapiekany_1

ryż zapiekany_2

ryż zapiekany_6

Przepis na ryż zapiekany z jabłkiem

Ryż zapiekany z jabłkiem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ryż z jabłkami:

sos śmietanowy:

  • 150 ml śmietany 12 lub 18%
  • 70 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcja
 

  • Mleko zagotuj z solą i dodaj do niego ryż, zmniejsz gaz i gotuj przez około 15 minut - często mieszaj, aby ryż się nie przypalił.
  • Po tym czasie wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i pozostaw tak na około 30 minut - ryż w tym czasie wchłonie całe mleko.
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego tarte jabłka, cukier i cynamon.
  • Smaż jabłka aż zmiękną.
  • Naczynie żaroodporne (albo mniejsze foremki) wysmaruj masłem.
  • Na dno połóż połowę ryżu.
  • Na wierzchu ułóż jabłka i przykryj je resztą ryżu.
  • Śmietanę zmieszaj z cukrem pudrem i wanilią i rozprowadź ją po wierzchu ryżu.
  • Zapiecz danie w 200 stopniach przez około 25-30 minut.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!