ryż zapiekany_1

Przepis na ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkiem to nostalgiczne danie, które przenosi mnie w czasie do mojego dzieciństwa. Ten kremowy ryż gotowany na mleku nabiera nowego wymiaru, gdy jest pieczony w piekarniku w towarzystwie aromatycznych jabłek posypanych cynamonem. To połączenie smaków sprawia, że każdy kęs to podróż w przeszłość, wypełniona ciepłem i przyjemnością. Ten prosty, a jednocześnie wyjątkowy przepis przypomina nam o prostocie i czarach domowych smaków. Spróbujcie koniecznie!

ryż zapiekany_6

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem przepis krok po kroku

Jeśli lubicie proste dania z czasów dzieciństwa, to spróbujcie tego comfort food polsku – ryżu pieczonego z jabłkami. To danie jest doskonałe na obiad na słodko, na kolację, albo słodką przekąskę.

ryC5BC zapiekany 1

Ryż zapiekany z jabłkiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny słodki ryż pieczony z jabłkami i cynamonem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Deser
Porcje 6
Wyposażenie
  • Naczynie żaroodporne o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na ryż z jabłkami:

składniki na sos śmietanowy do ryżu

Instrukcja
 

Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

  • Mleko zagotuj z solą i dodaj do niego ryż, zmniejsz gaz i gotuj przez około 15 minut – często mieszaj, aby ryż się nie przypalił.
    600 ml mleka, 200 g ryżu
  • Po tym czasie wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i pozostaw tak na około 30 minut – ryż w tym czasie wchłonie całe mleko.
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego tarte jabłka, cukier i cynamon.
    4 średnie jabłka, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • Smaż jabłka aż zmiękną.
  • Naczynie żaroodporne (albo mniejsze foremki) wysmaruj masłem.
  • Na dno połóż połowę ryżu.
  • Na wierzchu ułóż jabłka i przykryj je resztą ryżu.
  • Śmietanę zmieszaj z cukrem pudrem i wanilią i rozprowadź ją po wierzchu ryżu.
    150 ml kwaśnej śmietany, 70 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Zapiecz danie w 200 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut.
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Słowa kluczowe ryż pieczony, ryż z jabłkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Ryż pieczony z jabłkami – uwagi

Ryż zapiekany z jabłkiem, to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa.

Pewnie dlatego, że uwielbiam jabłka pod każdą postacią.

Połączenie ryżu i jabłek obsypanych cynamonem, to jest to co „tygryski lubią najbardziej”.

Moja mama przygotowując te danie układała warstwami ryż kawałeczki masła i tarte jabłka.

Potem już po upieczeniu porcję polewaliśmy dużą ilością posłodzonej śmietany.

Ja tym razem postanowiłam wypróbować przepis Pawła Małeckiego z książki „Cukiernia Lidla”, który nieznacznie różni się od przepisu mojej mamy.

Główna różnica jest taka, że ryż zapieka się już ze śmietaną.

Niezależnie od wersji ryż jest pyszny i będzie smakował wam i waszym dzieciom :)

Podaję przepis na około 5-6 porcji (chyba że trafi się prawdziwy pożeracz ryżu ;)).

Polecam wam także jabłka pieczone z orzechami :D


ryż zapiekany_2

Polecane przepisy na dania z dzieciństwa

Polecam Wam również inne pyszności, które były bardzo popularne w czasach mojego dzieciństwa. Te niezapomniane przepisy warto dalej wykorzystywać i przekazywać dalej naszym dzieciom.