Przepis na ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkiem, to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa :)
Pewnie dlatego, że uwielbiam jabłka pod każdą postacią.
Połączenie ryżu i jabłek obsypanych cynamonem, to jest to co tygryski lubią najbardziej :)
Moja mama przygotowując te danie układała warstwami ryż kawałeczki masła i tarte jabłka.
Potem już po upieczeniu porcję polewaliśmy dużą ilością posłodzonej śmietany.
Ja tym razem postanowiłam wypróbować przepis Pawła Małeckiego z książki „Cukiernia Lidla”, który nieznacznie różni się od przepisu mojej mamy.
Główna różnica jest taka, że ryż zapieka się już ze śmietaną.
Niezależnie od wersji ryż jest pyszny i będzie smakował wam i waszym dzieciom :)
Podaję przepis na około 5-6 porcji (chyba że trafi się prawdziwy pożeracz ryżu ;)).
Polecam wam także jabłka pieczone z orzechami :D
Ryż zapiekany z jabłkiem przepis

Ryż zapiekany z jabłkiem
Składniki
ryż z jabłkami:
sos śmietanowy:
- 150 ml śmietany 12 lub 18%
- 70 g cukru pudru lub do smaku
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcja
- Mleko zagotuj z solą i dodaj do niego ryż, zmniejsz gaz i gotuj przez około 15 minut - często mieszaj, aby ryż się nie przypalił.600 ml mleka, 200 g ryżu
- Po tym czasie wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i pozostaw tak na około 30 minut - ryż w tym czasie wchłonie całe mleko.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego tarte jabłka, cukier i cynamon.4 średnie jabłka, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka cynamonu
- Smaż jabłka aż zmiękną.
- Naczynie żaroodporne (albo mniejsze foremki) wysmaruj masłem.
- Na dno połóż połowę ryżu.
- Na wierzchu ułóż jabłka i przykryj je resztą ryżu.
- Śmietanę zmieszaj z cukrem pudrem i wanilią i rozprowadź ją po wierzchu ryżu.150 ml śmietany, 70 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego
- Zapiecz danie w 200 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut.
- Podawaj na ciepło.