Przepis na ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkiem, to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa :)

Pewnie dlatego, że uwielbiam jabłka pod każdą postacią.

Połączenie ryżu i jabłek obsypanych cynamonem, to jest to co tygryski lubią najbardziej :)

Moja mama przygotowując te danie układała warstwami ryż kawałeczki masła i tarte jabłka.

Potem już po upieczeniu porcję polewaliśmy dużą ilością posłodzonej śmietany.

Ja tym razem postanowiłam wypróbować przepis Pawła Małeckiego z książki „Cukiernia Lidla”, który nieznacznie różni się od przepisu mojej mamy.

Główna różnica jest taka, że ryż zapieka się już ze śmietaną.

Niezależnie od wersji ryż jest pyszny i będzie smakował wam i waszym dzieciom :)

Podaję przepis na około 5-6 porcji (chyba że trafi się prawdziwy pożeracz ryżu ;)).

Polecam wam także jabłka pieczone z orzechami :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ryż zapiekany_1

ryż zapiekany_2

ryż zapiekany_6

Ryż zapiekany z jabłkiem przepis

ryC5BC zapiekany 1

Ryż zapiekany z jabłkiem

Wypieki Beaty
Przepis na ryż pieczony z jabłkami i cynamonem
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Deser
Porcje 6

Składniki

ryż z jabłkami:

sos śmietanowy:

Instrukcja
 

  • Mleko zagotuj z solą i dodaj do niego ryż, zmniejsz gaz i gotuj przez około 15 minut - często mieszaj, aby ryż się nie przypalił.
    600 ml mleka, 200 g ryżu
  • Po tym czasie wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i pozostaw tak na około 30 minut - ryż w tym czasie wchłonie całe mleko.
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego tarte jabłka, cukier i cynamon.
    4 średnie jabłka, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • Smaż jabłka aż zmiękną.
  • Naczynie żaroodporne (albo mniejsze foremki) wysmaruj masłem.
  • Na dno połóż połowę ryżu.
  • Na wierzchu ułóż jabłka i przykryj je resztą ryżu.
  • Śmietanę zmieszaj z cukrem pudrem i wanilią i rozprowadź ją po wierzchu ryżu.
    150 ml śmietany, 70 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Zapiecz danie w 200 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!