Jabłka pieczone z orzechami

Zaktualizowany: 2023 5 września
jabłka pieczone z orzechami i lodami

Przepis na pieczone jabłka z orzechami

Macie ochotę na jabłka pieczone z orzechami i lodami, ale nie wiecie jak je zrobić? Ja wam przychodzę z pomocą i zapraszam na prosty i szybki przepis na takie właśnie pyszne pieczone jabłka. Zjedzcie je na ciepło z ulubionymi lodami i sosem karmelowym – gwarantuję, że będą pyszne :) Jak dla mnie to idealny deser w chłodne i deszczowe jesienne dni – świetnie smakują i rozgrzewają. Gorąco polecam!

pieczone jabłka z rodzynkami i orzechami

Jabłka pieczone z orzechami przepis z filmem

Jesienią koniecznie przygotuj sobie takie proste i pyszne jabłka pieczone w całości w piekarniku.

jabłka pieczone z orzechami

Jabłka pieczone z orzechami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pieczone w całości jabłka nadziane orzechami i rodzynkami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Deser
Porcje 4
Kalorie 195 kcal
Składniki

składniki na jabłka pieczone z orzechami

Instrukcja
 

Jak zrobić jabłka pieczone z orzechami

  • Z jabłek usuń gniazda nasienne.
    4 jabłka
  • Orzechy i rodzynki posiekaj, zmieszaj w miseczce razem z cynamonem i syropem klonowym.
    50 g syropu klonowego, 1 łyżeczka cynamonu, około 30 g orzechów, około 40 g rodzynek
  • Ułóż jabłka do naczynia żaroodpornego.
  • Do każdego włóż łyżeczką nadzienie z orzechów.
  • Wlej na dno sok lub wodę.
    0,5 szklanki soku jabłkowego
  • Jabłka piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut.
  • Po upieczeniu lekko przestudź.
  • Możesz podać jeszcze ciepłe z gałką lodów.
Film
Notatki
Podaję orientacyjną kaloryczność, bo wiele zależy od wagi samych jabłek :)
Kaloryczność bez lodów ;)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 195kcalWeglowodany: 39gBiałko: 2gTłuszcz: 5g
Słowa kluczowe jabłka z orzechami, pieczone jabłka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pieczone jabłka z lodami

Jabłka pieczone z orzechami w piekarniku – uwagi

Jabłka pieczone z orzechami to idealny i szybki deser na jesienne i zimowe chłodne dni :)

Nie dość, że przepyszny, to jeszcze zdrowy – ja swoje jabłka upiekłam z orzechami włoskimi, rodzynkami, masą cynamonu i syropem klonowym.

Do takich jeszcze ciepłych jabłek możecie dodać gałkę lodów i odrobinę karmelu – wszystko razem smakuje wręcz obłędnie.

A nie muszę mówić jak w całym domu pachnie słodko cynamonem – za to można pokochać jesień :D

Rozgrzany piekarnik, cynamon, zapach pieczonych jabłek, do tego kubek gorącego kakao – mmm można się rozmarzyć …..

A dzieciom też na pewno zasmakują takie ciepłe jabłuszka – zresztą zaproście ich do przygotowań – niech nadzieją jabłka swoimi ulubionymi dodatkami – tylko może nie żelkami ;)

Koniecznie musicie sobie zrobić takie jesienne comfort food – ciepłe, aromatyczne, rozgrzewające – idealnie się sprawdzą w chłodniejsze dni. 

Zjedźcie poniżej moich zdjęć i zobaczcie w moim przepisie jak przygotować pieczone w całości jabłka. 

Ps. Możecie też przetestować przepis na miniserniczki pieczone w jabłkach – zaskoczą Was :)

jabłka pieczone z syropem klonowym
pieczone jabłka z orzechami i syropem klonowym

A poniżej moje zdjęcia takich pieczonych jabłek z 2016 roku :)

karmelowe jabłka
jabłka z miodem
jabłka pieczone
pieczone jabłka z lodami

Polecane przepisy na jesienne słodkości

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne owocowe desery idealne do jedzenia jesienią. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 18 października

Podziel się przepisem

5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na jabłka pieczone z orzechami

Zapraszam na pyszny typowo polski deser idealny na jesienne i zimowe chłodne dni. Przygotujcie razem ze mną pieczone jabłka. To bardzo prosty deser, albo przekąska, a jednocześnie bardzo smaczny i uniwersalny - jestem przekonana, że zasmakuje każdemu. Ja w swoim przepisie podaję porcję na 4 osoby, ale bardzo łatwo możecie zmienić ilość porcji.

Jak zrobić pieczone jabłka w piekarniku?

Wybierzcie tu twarde jabłka, tak aby nie rozpadły się podczas pieczenia. Możecie też każde jabłko umieścić w oddzielnej foremce do pieczenia, wtedy każdy dostanie swój indywidualny deser. Wydrążcie w jabłkach ogryzki - fajnie się tu sprawdza specjalne urządzonko. Orzechy (u mnie włoskie, ale możecie użyć też laskowe albo pekan) posiekajcie, dodajcie rodzynki (jeśli są duże, to też możecie je trochę posiekać), wlejcie syrop klonowy i wsypcie cynamon - wymieszajcie. Takim nadzieniem orzechowo-rodzynkowym nadziejcie wydrążone jabłka. Teraz wystarczy wlać jeszcze trochę płynu na dno foremki i już można piec jabłka :)

Jeszcze gorące jabłka lekko ostudźcie, a potem podajcie je ciepłe - ja polecam dodać do nich gałkę lodów i domowy sos karmelowy. Możecie tu przygotować ekspresowy sos karmelowy w mikrofalówce :) Życzę wam smacznego i polecam inne moje wypieki z jabłkami.