Przepis na pieczone jabłka z orzechami
Macie ochotę na jabłka pieczone z orzechami i lodami, ale nie wiecie jak je zrobić? Ja wam przychodzę z pomocą i zapraszam na prosty i szybki przepis na takie właśnie pyszne pieczone jabłka. Zjedzcie je na ciepło z ulubionymi lodami i sosem karmelowym – gwarantuję, że będą pyszne :) Jak dla mnie to idealny deser w chłodne i deszczowe jesienne dni – świetnie smakują i rozgrzewają. Gorąco polecam!
Spis treści
Jabłka pieczone z orzechami przepis z filmem
Jesienią koniecznie przygotuj sobie takie proste i pyszne jabłka pieczone w całości w piekarniku.
Jabłka pieczone z orzechami przepis
Składniki
składniki na jabłka pieczone z orzechami
- 4 jabłka (średnie, twarde )
- 50 g syropu klonowego (/płynnego miodu lub cukru trzcinowego)
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
- około 30 g orzechów (posiekanych (użyłam włoskie))
- około 40 g rodzynek
- 0,5 szklanki soku jabłkowego ( lub wody)
Instrukcja
Jak zrobić jabłka pieczone z orzechami
- Z jabłek usuń gniazda nasienne.4 jabłka
- Orzechy i rodzynki posiekaj, zmieszaj w miseczce razem z cynamonem i syropem klonowym.50 g syropu klonowego, 1 łyżeczka cynamonu, około 30 g orzechów, około 40 g rodzynek
- Ułóż jabłka do naczynia żaroodpornego.
- Do każdego włóż łyżeczką nadzienie z orzechów.
- Wlej na dno sok lub wodę.0,5 szklanki soku jabłkowego
- Jabłka piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut.
- Po upieczeniu lekko przestudź.
- Możesz podać jeszcze ciepłe z gałką lodów.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Jabłka pieczone z orzechami w piekarniku – uwagi
Jabłka pieczone z orzechami to idealny i szybki deser na jesienne i zimowe chłodne dni :)
Nie dość, że przepyszny, to jeszcze zdrowy – ja swoje jabłka upiekłam z orzechami włoskimi, rodzynkami, masą cynamonu i syropem klonowym.
Do takich jeszcze ciepłych jabłek możecie dodać gałkę lodów i odrobinę karmelu – wszystko razem smakuje wręcz obłędnie.
A nie muszę mówić jak w całym domu pachnie słodko cynamonem – za to można pokochać jesień :D
Rozgrzany piekarnik, cynamon, zapach pieczonych jabłek, do tego kubek gorącego kakao – mmm można się rozmarzyć …..
A dzieciom też na pewno zasmakują takie ciepłe jabłuszka – zresztą zaproście ich do przygotowań – niech nadzieją jabłka swoimi ulubionymi dodatkami – tylko może nie żelkami ;)
Koniecznie musicie sobie zrobić takie jesienne comfort food – ciepłe, aromatyczne, rozgrzewające – idealnie się sprawdzą w chłodniejsze dni.
Zjedźcie poniżej moich zdjęć i zobaczcie w moim przepisie jak przygotować pieczone w całości jabłka.
Ps. Możecie też przetestować przepis na miniserniczki pieczone w jabłkach – zaskoczą Was :)
A poniżej moje zdjęcia takich pieczonych jabłek z 2016 roku :)
Polecane przepisy na jesienne słodkości
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne owocowe desery idealne do jedzenia jesienią. Tutaj polecam takie trzy przepisy: