Jabłka pieczone z orzechami

jabłka pieczone

 

Jabłka pieczone z orzechami to idealny i szybki deser na jesienne i zimowe chłodne dni :)

Nie dość, że przepyszny, to jeszcze zdrowy – ja swoje jabłka upiekłam z orzechami włoskimi, rodzynkami, masą cynamonu i syropem klonowym.

Do takich jeszcze ciepłych jabłek możecie dodać gałkę lodów i odrobinę karmelu – wszystko razem smakuje wręcz obłędnie.

A nie muszę mówić jak w całym domu pachnie słodko cynamonem – za to można pokochać jesień :D

Rozgrzany piekarnik, cynamon, zapach pieczonych jabłek, do tego kubek gorącego kakao – mmm można się rozmarzyć …..

A dzieciom też na pewno zasmakują takie ciepłe jabłuszka – zresztą zaproście ich do przygotowań – niech nadzieją jabłka swoimi ulubionymi dodatkami – tylko może nie żelkami ;)

Ps. Możecie też przetestować przepis na miniserniczki pieczone w jabłkach – zaskoczą Was :)

karmelowe jabłka

 

jabłka

 

pieczone jablka

 

jabłka pieczone

 

pieczone jabłka

 

jabłka pieczone

Jabłka pieczone z orzechami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 4 średnie , twarde jabłka
  • 50 g syropu klonowego/płynnego miodu lub brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • około 30 g posiekanych orzechów (użyłam włoskie)
  • około 40 g rodzynek
  • 1 szklanka soku jabłkowego lub wody

Instrukcja
 

  • Z jabłek usuń gniazda nasienne.
  • Orzechy i rodzynki posiekaj, zmieszaj w miseczce razem z cynamonem i syropem klonowym.
  • Ułóż jabłka do naczynia żaroodpornego.
  • Do każdego włóż łyżeczką nadzienie z orzechów.
  • Wlej na dno sok lub wodę.
  • Jabłka piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
  • Po upieczeniu lekko przestudź.
  • Możesz podać jeszcze ciepłe z gałką lodów.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!