jabłka pieczone z orzechami i lodami

Przepis na pieczone jabłka z orzechami

Macie ochotę na jabłka pieczone z orzechami i lodami, ale nie wiecie jak je zrobić? Ja wam przychodzę z pomocą i zapraszam na prosty i szybki przepis na takie właśnie pyszne pieczone jabłka. Zjedzcie je na ciepło z ulubionymi lodami i sosem karmelowym – gwarantuję, że będą pyszne :) Jak dla mnie to idealny deser w chłodne i deszczowe jesienne dni – świetnie smakują i rozgrzewają. Gorąco polecam!

pieczone jabłka z rodzynkami i orzechami

Jabłka pieczone z orzechami przepis z filmem

Jesienią koniecznie przygotuj sobie takie proste i pyszne jabłka pieczone w całości w piekarniku.

jabłka pieczone z orzechami

Jabłka pieczone z orzechami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pieczone w całości jabłka nadziane orzechami i rodzynkami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Deser
Porcje 4
Kalorie 195 kcal
Składniki

składniki na jabłka pieczone z orzechami

Instrukcja
 

Jak zrobić jabłka pieczone z orzechami

  • Z jabłek usuń gniazda nasienne.
    4 jabłka
  • Orzechy i rodzynki posiekaj, zmieszaj w miseczce razem z cynamonem i syropem klonowym.
    50 g syropu klonowego, 1 łyżeczka cynamonu, około 30 g orzechów, około 40 g rodzynek
  • Ułóż jabłka do naczynia żaroodpornego.
  • Do każdego włóż łyżeczką nadzienie z orzechów.
  • Wlej na dno sok lub wodę.
    0,5 szklanki soku jabłkowego
  • Jabłka piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut.
  • Po upieczeniu lekko przestudź.
  • Możesz podać jeszcze ciepłe z gałką lodów.
Film
Notatki
Podaję orientacyjną kaloryczność, bo wiele zależy od wagi samych jabłek :)
Kaloryczność bez lodów ;)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 195kcalWeglowodany: 39gBiałko: 2gTłuszcz: 5g
Słowa kluczowe jabłka z orzechami, pieczone jabłka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pieczone jabłka z lodami

Jabłka pieczone z orzechami w piekarniku – uwagi

Jabłka pieczone z orzechami to idealny i szybki deser na jesienne i zimowe chłodne dni :)

Nie dość, że przepyszny, to jeszcze zdrowy – ja swoje jabłka upiekłam z orzechami włoskimi, rodzynkami, masą cynamonu i syropem klonowym.

Do takich jeszcze ciepłych jabłek możecie dodać gałkę lodów i odrobinę karmelu – wszystko razem smakuje wręcz obłędnie.

A nie muszę mówić jak w całym domu pachnie słodko cynamonem – za to można pokochać jesień :D

Rozgrzany piekarnik, cynamon, zapach pieczonych jabłek, do tego kubek gorącego kakao – mmm można się rozmarzyć …..

A dzieciom też na pewno zasmakują takie ciepłe jabłuszka – zresztą zaproście ich do przygotowań – niech nadzieją jabłka swoimi ulubionymi dodatkami – tylko może nie żelkami ;)

Koniecznie musicie sobie zrobić takie jesienne comfort food – ciepłe, aromatyczne, rozgrzewające – idealnie się sprawdzą w chłodniejsze dni. 

Zjedźcie poniżej moich zdjęć i zobaczcie w moim przepisie jak przygotować pieczone w całości jabłka. 

Ps. Możecie też przetestować przepis na miniserniczki pieczone w jabłkach – zaskoczą Was :)

jabłka pieczone z syropem klonowym
pieczone jabłka z orzechami i syropem klonowym

A poniżej moje zdjęcia takich pieczonych jabłek z 2016 roku :)

karmelowe jabłka
jabłka z miodem
jabłka pieczone
pieczone jabłka z lodami

Polecane przepisy na jesienne słodkości

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne owocowe desery idealne do jedzenia jesienią. Tutaj polecam takie trzy przepisy: