Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Jabłka pieczone z orzechami

By | 2017-07-17T12:03:54+00:00 2016 Październik 18th|Ciasta z jabłkami, Desery, Różności, Zdrowo i fit :)|

Jabłka pieczone z orzechami

jabłka pieczone

 

Jabłka pieczone z orzechami to idealny i szybki deser na jesienne i zimowe chłodne dni 🙂

Nie dość, że przepyszny, to jeszcze zdrowy – ja swoje jabłka upiekłam z orzechami włoskimi, rodzynkami, masą cynamonu i syropem klonowym.

Do takich jeszcze ciepłych jabłek możecie dodać gałkę lodów i odrobinę karmelu – wszystko razem smakuje wręcz obłędnie.

A nie muszę mówić jak w całym domu pachnie słodko cynamonem – za to można pokochać jesień 😀

Rozgrzany piekarnik, cynamon, zapach pieczonych jabłek, do tego kubek gorącego kakao – mmm można się rozmarzyć …..

A dzieciom też na pewno zasmakują takie ciepłe jabłuszka – zresztą zaproście ich do przygotowań – niech nadzieją jabłka swoimi ulubionymi dodatkami – tylko może nie żelkami 😉

Ps. Możecie też przetestować przepis na miniserniczki pieczone w jabłkach – zaskoczą Was 🙂

karmelowe jabłka

 

jabłka

 

pieczone jablka

 

jabłka pieczone

 

pieczone jabłka

 

Jabłka pieczone z orzechami
 
Autor:
Składniki
  • 4 średnie, twarde jabłka
  • 50 g syropu klonowego/płynnego miodu lub brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • około 30 g posiekanych orzechów (użyłam włoskie)
  • około 40 g rodzynek
  • 1 szklanka soku jabłkowego lub wody
Wykonanie
  1. Z jabłek usuń gniazda nasienne.
  2. Orzechy i rodzynki posiekaj, zmieszaj w miseczce razem z cynamonem i syropem klonowym.
  3. Ułóż jabłka do naczynia żaroodpornego.
  4. Do każdego włóż łyżeczką nadzienie z orzechów.
  5. Wlej na dno sok lub wodę.
  6. Jabłka piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
  7. Po upieczeniu lekko przestudź.
  8. Możesz podać jeszcze ciepłe z gałką lodów.
 

Reklama

4 komentarze

  1. Pati 2016/10/18 at 13:02 - Reply

    Prawdziwy rarytas!

    • wypiekibeaty 2016/10/18 at 15:33 - Reply

      Niby taki prosty przepis, a jaki pyszny 🙂

  2. Agnieszka 2016/10/18 at 08:57 - Reply

    uczta dla zmysłów 🙂

    • wypiekibeaty 2016/10/18 at 09:02 - Reply

      O tak 🙂

Leave A Comment

%d bloggers like this: