Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Jabłka hasselback

By | 2017-10-29T19:18:00+00:00 2017 Październik 30th|Ciasta z jabłkami, Desery, Zdrowo i fit :)|

Jabłka hasselback z lodami 🙂

 

baked apples with ice creams

 

Znacie ziemniaki hasselback?

To takie ziemniaki lekko przekrojone na plasterki, a potem upieczone z masłem i przyprawami.

Ja mam za to dziś jabłka hasselback – z dodatkiem masła cynamonowego oraz szybką granolą.

Tak zapieczone jabłka możecie zjeść same, ale ja polecam do nich gałkę lodów – niebo w gębie.

Cynamonowe, rozpływające się ustach jabłka, chrupiące płatki owsiane i orzechy, a do tego rozpuszczające się lody – bajka.

Dla tych nie liczących kalorii polecam jeszcze sos karmelowy lub czekoladowy – mmmm.

Uwielbiam wszelkie zapiekane jabłka, a ta wersja baaaaardzo przypadła mi do gustu – spróbujcie koniecznie.

Zapraszam was również na jabłka zapiekane z orzechami oraz na miniserniczki pieczone w jabłkach 🙂

Poniżej znajdziecie też film z przygotowania tych pysznych jabłuszek – niestety przy kręceniu dałam przysłowiowego „ciała” i nie zauważyłam, że aparat kręcący filmik z góry nie jest włączony 😀 dlatego większość filmu jest tylko od boku – mam nadzieję, że mimo wszystko, to co robię jest dobrze widoczne 🙂

 

jabłka hasselback

 

jabłka pieczone z musli i lodami

 

jabłka pieczone z cynamonem i lodami

 

jabłka pieczone z musli

 

 
Jabłka hasselback
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na cztery osoby - podaję kaloryczność bez lodów.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 4
Składniki
jabłka:
  • 2 większe jabłka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka (10 g) rozpuszczonego masła
musli:
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • około 15 g drobno posiekanych orzechów (użyłam laskowe)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  1. Jabłka obierz przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
  2. Ostrożnie pokrój jabłka w plasterki, tylko nie przekrajaj ich do końca.
  3. Ułóż owoce w żaroodpornej formie posmarowanej odrobiną oleju.
  4. Masło wymieszaj z cukrem i cynamonem i posmaruj tym wierzch jabłek.
  5. Piecz jabłka przez pół godziny w 200 stopniach (możesz też przykryć wierzch foremki folią aluminiową).
  6. Po upieczeniu ostudź przez około 10 minut.
  7. Wymieszaj razem składniki musli.
  8. Ostrożnie nałóż je małą łyżeczką na jabłka - starając się włożyć płatki między plasterki jabłka.
  9. Podpiecz jabłka kolejne 10 minut.
  10. Podawaj po upieczeniu z dodatkiem lodów.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 146 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 21,3 g Błonnik: 3,1 g Białka: 1,5 g

 

Reklama

2 komentarze

  1. Czyli ziemniaczki na obiad a takie jabłuszko na deser 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: