Przepis na deser jabłka hasselback z lodami :)


jabłka hasselback


Znacie ziemniaki hasselback?

To takie ziemniaki lekko przekrojone na plasterki, a potem upieczone z masłem i przyprawami.

Ja mam za to dziś jabłka hasselback – z dodatkiem masła cynamonowego oraz szybką granolą.

Tak pieczone jabłka możecie zjeść same, ale ja polecam do nich gałkę lodów – niebo w gębie.

Cynamonowe, rozpływające się ustach jabłka, chrupiące płatki owsiane i orzechy, a do tego rozpuszczające się lody – bajka.

Dla tych nie liczących kalorii polecam jeszcze sos karmelowy lub czekoladowy – mmmm.

Uwielbiam wszelkie zapiekane jabłka, a ta wersja baaaaardzo przypadła mi do gustu – spróbujcie koniecznie.

Zapraszam was również na jabłka zapiekane z orzechami oraz na miniserniczki pieczone w jabłkach :)

Poniżej znajdziecie też film z przygotowania tych pysznych jabłuszek – niestety przy kręceniu dałam przysłowiowego „ciała” i nie zauważyłam, że aparat kręcący filmik z góry nie jest włączony :D dlatego większość filmu jest tylko od boku – mam nadzieję, że mimo wszystko, to co robię jest dobrze widoczne :)

jabłka hasselback

jabłka pieczone z musli i lodami

jabłka pieczone z cynamonem i lodami

jabłka pieczone z musli

Pieczone jabłka hasselback przepis do druku

jabłka hasselback

Jabłka hasselback

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty deser z pieczonych jabłek z płatkami owsianymi.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Deser
Porcje 4
Kalorie 146 kcal

Składniki
  

jabłka:

  • 2 jabłka większe
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 łyżka masła (10 g) rozpuszczonego

musli:

Instrukcja
 

  • Jabłka obierz przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
  • Ostrożnie pokrój jabłka w plasterki, tylko nie przekrajaj ich do końca.
  • Ułóż owoce w żaroodpornej formie posmarowanej odrobiną oleju.
  • Masło wymieszaj z cukrem i cynamonem i posmaruj tym wierzch jabłek.
  • Piecz jabłka przez pół godziny w 200 stopniach (możesz też przykryć wierzch foremki folią aluminiową).
  • Po upieczeniu ostudź przez około 10 minut.
  • Wymieszaj razem składniki musli.
  • Ostrożnie nałóż je małą łyżeczką na jabłka - starając się włożyć płatki między plasterki jabłka.
  • Podpiecz jabłka kolejne 10 minut.
  • Podawaj po upieczeniu z dodatkiem lodów.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 146kcalWeglowodany: 21.3gBiałko: 1.5gTłuszcz: 7gBłonnik: 3.1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!