Przepis na rabarbarowe crumble na ciepło
Rabarbar można teraz kupić wszędzie, więc korzystam z tego ile się da :)
Można z niego przygotować ciasto na kruchym spodzie, tartę tatin (tak, tak – tartę tatin :)), owocowe tiramisu, suflet i wiele innych ciekawych deserów :)
Ale ja teraz mam dla Was chyba jeden z najprostszych – rabarbar pod kruszonką – czyli angielski crumble.
Sam rabarbar jest wcześniej lekko podgotowany z amaretto, cynamonem i świeżym imbirem – wierzcie mi – to świetne połączenie smaków.
Do kruszonki dodałam marcepan, który zalegał w szafce od świąt – dzięki temu kruszonka nabrała migdałowego smaku – jeśli nie macie marcepana, dodajcie po prostu garść posiekanych migdałów.
Deser ten koniecznie zjedzcie na ciepło z gałką lodów – niebo w gębie ;)
Rabarbar pod kruszonką przepis

Rabarbar pod kruszonką (crumble)
Składniki
Instrukcja
- Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o wielkości około 1-1,5 cm.500 g rabarbaru
- Włóż je do garnka, dodaj cukier, amaretto, cynamon i starty imbir.1 łyżeczka cynamonu, około 2 imbiru, około 100 g cukru, 0,5 szklanki amaretto
- Podgotuj krótko - aby rabarbar lekko zmiękł - ale nie może się rozpadać.
- Masło zagnieć razem z cukrem, mąką i marcepanem.125 g masła, 100 g cukru, 150 g mąki, około 100 g marcepana
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż rabarbar - jeśli powstało dużo soku, to go nie dodawaj.
- Na wierzchu ułóż kruszonkę
- Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu ostudź przez około 10 minut, a następnie podaj z lodami :)
Przepis własny.