rabarbar pod kruszonką_5

Przepis na rabarbarowe crumble na ciepło

Rabarbar pod kruszonką to pyszny wiosenny i letni deser, który rozpieszcza podniebienie swoją kombinacją kwasowości i słodyczy. Soczyste kawałki rabarbaru są zapieczone pod maślaną kruszonką, tworząc harmonijną symfonię smaków i tekstur. Crumble z rabarbarem najlepiej podawać na ciepło w połączeniu z ulubioną gałką lodów. Rabarbar pod kruszonką to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych skarbów ogrodu i cieszenie się pysznym deserem na letnie dni. Spróbuj tego crumble z rabarbarem i pozwól sobie na chwilę słodkiego relaksu i rozkoszowania się wakacyjnymi smakami!

rabarbar pod kruszonką_7

Rabarbar pod kruszonką przepis krok po kroku

Jeśli lubisz rabarbar, ale nie masz ochoty na pieczenie ciasta, to przygotuj to crumble z rabarbarem. Wystarczy rabarbar umieścić w żaroodpornym naczyniu, posypać kruszonką i zapiec.

rabarbar pod kruszonką 5

Rabarbar pod kruszonką (crumble) przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny rabarbar pieczony pod pierzynką z kruszonki – idealny podany na ciepło.
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
10 hours
Czas całkowity 11 hours 10 minut
Składniki

składniki na rabarbar pieczony pod kruszonką

  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • około 2 cm imbiru (świeżego (startego na tarce) – opcjonalnie łyżeczka mielonego )
  • około 100 g cukru (do rabarbaru (lub do smaku) – pół szklanki)
  • 120 ml amaretto (- można zastąpić sokiem jabłkowym, albo nawet wodą)
  • 125 g masła
  • 100 g cukru ((do kruszonki) – pół szklanki)
  • 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
  • około 100 g marcepana ( lub posiekanych migdałów)
Instrukcja
 

Jak zrobić pieczony rabarbar pod kruszonką

  • Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o wielkości około 1-1,5 cm.
    500 g rabarbaru
  • Włóż je do garnka, dodaj cukier, amaretto, cynamon i starty imbir.
    1 łyżeczka cynamonu, około 2 cm imbiru, około 100 g cukru, 120 ml amaretto
  • Podgotuj krótko – aby rabarbar lekko zmiękł – ale nie może się rozpadać.
  • Masło zagnieć razem z cukrem, mąką i marcepanem.
    125 g masła, 100 g cukru, 150 g mąki pszennej, około 100 g marcepana
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż rabarbar – jeśli powstało dużo soku, to go nie dodawaj.
  • Na wierzchu ułóż kruszonkę
  • Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu ostudź przez około 10 minut, a następnie podaj z lodami :)
Prywatne
Słowa kluczowe crumble z rabarbarem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Crumble z rabarbarem – uwagi

Rabarbar można teraz kupić wszędzie, więc korzystam z tego ile się da :)

Można z niego przygotować ciasto na kruchym spodzie, tartę tatin (tak, tak – tartę tatin :)), owocowe tiramisu, suflet i wiele innych ciekawych deserów :)

Ale ja teraz mam dla Was chyba jeden z najprostszych – rabarbar pod kruszonką – czyli angielskie crumble.

Sam rabarbar jest wcześniej lekko podgotowany z amaretto, cynamonem i świeżym imbirem – wierzcie mi – to świetne połączenie smaków.

Alkohol odparuje w trakcie gotowania, więc nie musicie się obawiać tego dodatku alkoholu. Jeśli jednak nie macie w domu amaretto, to zastąpcie go zwykłą wodą albo np. sokiem jabłkowym.

Do kruszonki dodałam marcepan, który zalegał w szafce od świąt – dzięki temu kruszonka nabrała migdałowego smaku – jeśli nie macie marcepana, dodajcie po prostu garść posiekanych migdałów.

Deser ten koniecznie zjedzcie na ciepło z gałką lodów – niebo w gębie ;)

rabarbar pod kruszonką
rabarbar pod kruszonką_3

Przepis własny.

Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem

Koniecznie zobaczcie moje przepisy na ciasta z rabarbarem. Na blogu jest ich spory wybór, a tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: