Rabarbar można teraz kupić wszędzie, więc korzystam z tego ile się da :)

Można z niego przygotować ciasto na kruchym spodzie, tartę tatin (tak, tak – tartę tatin :)), owocowe tiramisu, suflet i wiele innych ciekawych deserów :)

Ale ja teraz mam dla Was chyba jeden z najprostszych – rabarbar pod kruszonką – czyli angielski crumble.

Sam rabarbar jest wcześniej lekko podgotowany z amaretto, cynamonem i świeżym imbirem – wierzcie mi – to świetne połączenie smaków.

Do kruszonki dodałam marcepan, który zalegał w szafce od świąt – dzięki temu kruszonka nabrała migdałowego smaku – jeśli nie macie marcepana, dodajcie po prostu garść posiekanych migdałów.

Deser ten koniecznie zjedzcie na ciepło z gałką lodów – niebo w gębie ;)

rabarbar pod kruszonką_2

rabarbar pod kruszonką_7

rabarbar pod kruszonką_3

rabarbar pod kruszonką_5

Rabarbar pod kruszonką (crumble)

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny
Porcje 4 -6

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o wielkości około 1-1,5 cm.
  • Włóż je do garnka, dodaj cukier, amaretto, cynamon i starty imbir.
  • Podgotuj krótko - aby rabarbar lekko zmiękł - ale nie może się rozpdać.
  • Masło zagnieć razem z cukrem, mąką i marcepanem.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż rabarbar - jeśli powstało dużo soku, to go nie dodawaj.
  • Na wierzchu ułóż kruszonkę.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu ostudź przez około 10 minut, a następnie podaj z lodami :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.