Przepis na truskawki pod kruszonką, czyli prosty deser truskawkowy
Crumble, czyli nic innego jak nasza polska kruszonka :)
Ja sobie zrobiłam crumble truskawkowo-malinowe wykorzystując ostatnie już chyba świeże truskawki w tym roku.
Jest to według mnie idealny wakacyjny deser – masa owoców przykryta kruszonką i razem upieczona.
Gdy owoce puszczą sok, wszystko zaczyna buzować i nieziemsko pachnieć :)
Ja się do mojego deseru dobrałam na gorąco (jedynie kilka zdjęć mu kliknęłam).
Świetnym dodatkiem będzie tu bita śmietana, albo kulka lodów – mniam.
Możecie wykorzystać dowolne owoce sezonowe, a zimą owoce z puszki lub mrożone.
Dzięki prostocie i niewielu składnikom – nawet osoby, które mają dwie lewe ręce do pieczenia sobie poradzą i zabłysną przed rodziną i znajomymi :)
Zapraszam was serdecznie do wypróbowania przepisu na truskawki pod ciastem, albo na truskawkową bombę w wersji na zimno :)
Crumble truskawkowo-malinowe przepis

Crumble truskawkowo-malinowe
Składniki
kruszonka:
- 125 g masła
- 150 g cukru - użyłam trzcinowy (3/4 szklanki)
- 150 g mąki pszennej - 1 szklanka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - opcjonalnie
- 100 g migdałów mielonych (takich, aby były jeszcze wyczuwalne kawałki migdałów)
Instrukcja
- Owoce umyj i jeśli są duże pokrój na mniejsze kawałki.ok 1 kg truskawek, około 250 g malin
- Przełóż do formy do pieczenia o średnicy około 20-25 cm (nie może to być tortownica, bo wycieknie z niej sok).
- Na wierzchu owoców połóż kawałeczki masła i posyp cukrem.50 g masła, 5-6 łyżek cukru
- Składniki kruszonki zagnieć razem - jeśli jest taka konieczność, to możesz dodać trochę zimnej wody (jeśli ciasto się słabo lepi).125 g masła, 150 g cukru, 150 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g migdałów
- Nałóż kruszonkę na owoce.
- Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut - aż owoce puszczą sok, a kruszonka się zrumieni.
- Podawaj na ciepło.
Przepis własny.