kruszonka z truskawkami i malinami

Przepis na truskawki pod kruszonką, czyli prosty deser truskawkowy

Crumble truskawkowo-malinowe, to pyszny i mocno owocowy deser inspirowany kuchnią amerykańską. Tu soczyste owoce pieczone są pod chrupiącą kruszonką i podane jeszcze na ciepło z gałką lodów. Taki deser latem smakuje najlepiej! Masa słodkich truskawek, pyszne ciasto i rozpływające się lody sprawiają, że nikt się nie oprze takiemu deserowi.

crumble truskawkowo-malinowe

Crumble truskawkowo-malinowe przepis krok po kroku

Jeśli lubicie proste ciasta z owocami – szczególnie serwowane na ciepło, to koniecznie zróbcie te truskawki pod kruszonką i zjedzcie je z lodami.

truskawki z kruszonką

Crumble truskawkowo-malinowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny deser truskawkowy – truskawki i maliny pod kruszonką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 6
Składniki

składniki na kruszonkę do crumble

  • 125 g masła
  • 150 g cukru (- użyłam trzcinowy (3/4 szklanki))
  • 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (- opcjonalnie)
  • 100 g migdałów (mielonych (takich, aby były jeszcze wyczuwalne kawałki migdałów))

owocowe nadzienie do crumble

Instrukcja
 

Jak zrobić crumble truskawkowe z malinami

  • Owoce umyj i jeśli są duże pokrój na mniejsze kawałki.
    ok 1 kg truskawek, około 250 g malin
  • Przełóż do formy do pieczenia o średnicy około 20-25 cm (nie może to być tortownica, bo wycieknie z niej sok).
  • Na wierzchu owoców połóż kawałeczki masła i posyp cukrem.
    50 g masła, 5-6 łyżek cukru
  • Składniki kruszonki zagnieć razem – jeśli jest taka konieczność, to możesz dodać trochę zimnej wody (jeśli ciasto się słabo lepi).
    125 g masła, 150 g cukru, 150 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g migdałów
  • Nałóż kruszonkę na owoce.
  • Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut – aż owoce puszczą sok, a kruszonka się zrumieni.
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Słowa kluczowe truskawki pod kruszkonką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
truskawki pod kruszonką

Truskawki pod kruszonką na ciepło – uwagi

Crumble, czyli nic innego jak nasza polska kruszonka :)

Ja sobie zrobiłam crumble truskawkowo-malinowe wykorzystując ostatnie już chyba świeże truskawki w tym roku.

Jest to według mnie idealny wakacyjny deser – masa owoców przykryta kruszonką i razem upieczona.

Gdy owoce puszczą sok, wszystko zaczyna buzować i nieziemsko pachnieć :)

Ja się do mojego deseru dobrałam na gorąco (jedynie kilka zdjęć mu kliknęłam).

Świetnym dodatkiem będzie tu bita śmietana, albo kulka lodów – mniam.

Możecie wykorzystać dowolne owoce sezonowe, a zimą owoce z puszki lub mrożone.

Dzięki prostocie i niewielu składnikom – nawet osoby, które mają dwie lewe ręce do pieczenia sobie poradzą i zabłysną przed rodziną i znajomymi :)

Zapraszam was serdecznie do wypróbowania przepisu na truskawki pod ciastem, albo na truskawkową bombę w wersji na zimno :)

Przepis własny.

Polecane przepisy na crumble

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na owocowe crumble w różnych smakach. Tutaj polecam między inny takie trzy przepisy: