Crumble truskawkowo-malinowe

Crumble, czyli nic innego jak nasza polska kruszonka :)

Ja sobie zrobiłam crumble truskawkowo-malinowe wykorzystując ostatnie już chyba świeże truskawki w tym roku.

Jest to według mnie idealny wakacyjny deser – masa owoców przykryta kruszonką i razem upieczona.

Gdy owoce puszczą sok, wszystko zaczyna buzować i nieziemsko pachnieć :)

Ja się do mojego deseru dobrałam na gorąco (jedynie kilka zdjęć mu kliknęłam).

Świetnym dodatkiem będzie tu bita śmietana, albo po prostu kulka lodów – mniam.

Możecie wykorzystać dowolne owoce sezonowe, a zimą owoce z puszki lub mrożone.

Dzięki prostocie i niewielu składnikom – nawet osoby, które mają dwie lewe ręce do pieczenia sobie poradzą i zabłysną przed rodziną i znajomymi :)

Zapraszam was serdecznie do wypróbowania przepisu na truskawki pod ciastem, albo na truskawkową bombę w wersji na zimno :)

 

crumble truskawkowo-malinowe

crumble truskawkowo-malinowe

crumble truskawkowo-malinowe

truskawki z kruszonką

Crumble truskawkowo-malinowe

Wypieki Beaty
Przepis na dużą porcję.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Deser
Porcje 6

Składniki
  

kruszonka:

  • około 125 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów (takich, aby były jeszcze wyczuwalne kawałki migdałów)

dodatkowo:

  • około kilograma truskawek
  • około 250 g malin
  • około 50 g masła
  • 5-6 łyżek brązowego cukru

Instrukcja
 

  • Owoce umyj i jeśli są duże pokrój na mniejsze kawałki.
  • Przełóż do formy do pieczenia o średnicy około 20 cm (nie może to być tortownica, bo wycieknie z niej sok).
  • Na wierzchu owoców połóż kawałeczki masła i posyp cukrem.
  • Składniki kruszonki zagnieć razem - jeśli jest taka konieczność, to możesz dodać trochę masła.
  • Nałóż kruszonkę na owoce.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 30-40 minut - aż owoce puszczą sok, a kruszonka się zrumieni.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.