pijane crumble 7

 

Jeśli kiedykolwiek było Wam żal wyrzucić owoce z nalewki, to mam dla Was pomysł jak je zagospodarować – zróbcie pijane crumble :)

Ja ostatnio przygotowałam swoje z wiśni z zeszłorocznej nalewki – po zlaniu nalewki wiśnie dosłodziłam i odstawiłam na trochę, aby „wchłonęły” ten cukier (same owoce bezpośrednio z nalewki są zwykle niejadalne – wysokoprocentowe i niesmaczne, za to po dodaniu cukru znowu zaczynają smakować jako owoce – tyle że z promilami ;).

Takie owoce możecie przełożyć do słoiczka i wykorzystywać jako dodatek do deserów – np. do lodów, albo jeśli macie ich dużą ilość możecie zrobić z nich crumble, czyli owoce pod kruszonką.

Powiem jedno, na ciepło nieźle uderzają do głowy, więc proszę ostrożnie i nie samemu całą foremkę – takimi dobrociami trzeba się dzielić ;)

Jako że wiśnie bardzo lubią się z czekoladą to zrobiłam do nich migdałowo-czekoladową kruszonkę z kawałkami czekolady – a co! Ma być pysznie i już!

Zlewajcie swoje nalewki, a owoce do piekarnika :)

pijane crumble 1

 

pijane crumble 2

 

pijane crumble 3

 

pijane crumble 6

 

pijane crumble 9

 

pijane crumble 10

 

wiśniowe crumble

Pijane crumble

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Owoce zasyp cukrem i odstaw na trochę aby cukier się rozpuścił.
  • Z masła, mąki, cukru, mielonych migdałów i kakao zrób kruszonkę.
  • Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Na dno formy żaroodpornej wyłóż owoce, na nie wyłóż kruszonkę.
  • Wierzch posyp posiekanymi migdałami.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 30-40 minut.
  • Po upieczeniu lekko przestudź.
  • Podawaj na ciepło z lodami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!