Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Nalewka truskawkowa

By |2018-05-28T21:44:22+00:002014 Lipiec 6th|Napoje, Przetwory, Truskawki w roli głównej|

Nalewka truskawkowa – najlepsza 🙂

W zeszłym roku robiliśmy wino truskawkowe – wyszło bardzo smaczne i mocno owocowe (chociaż po „przeglądzie” okazało się, że zostały już tylko dwie butelki :().

Jeśli robicie domowe wina, to koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂

W tym roku za to postawiliśmy na nalewkę truskawkową 🙂

Po sukcesie wina zastanawiałam się, czy nalewka z truskawek byłaby smaczna i akurat z pomocą przyszła mi Margarytka, która zrobiła wpis o właśnie takiej nalewce.

Nie potrzebowałam więcej zachęty i ostatnia partia truskawek trafiła do słoja razem z wódeczką 😉

Już nie mogę się doczekać efektów.

Ps. Naleweczka wyszła jak miodzio, aromatyczna, delikatna i wciągająca – idealna dla kobiet, bo nie za mocna. Ale trzeba się strzec, bo bywa zdradliwa – pije się jak kompot, a potem trudno wstać z kanapy 😉

nalewka truskawkowa

nalewka truskawkowa

 

Nalewka truskawkowa
 
Autor:
Składniki
  • 1,5 kg słodkich truskawek
  • 500 ml wódki
  • 300 ml spirytusu
  • sok z jednej cytryny
  • 300 g cukru (w podzielonych porcjach)
  • 150 ml wody
Wykonanie
  1. Truskawki oczyść, większe pokrój na połówki i partiami wkładaj do słoja przesypując je 200 g cukru (resztę cukru zostaw do syropu).
  2. Zasypane cukrem owoce zostaw na 24 godziny w ciepłym, słonecznym miejscu.
  3. Kilkakrotnie wstrząśnij słoikiem.
  4. Następnego dnia do słoja wlej wódkę i spirytus, zamieszaj i odstaw na tydzień.
  5. Po 7 dniach zlej nalewkę.
  6. W sporym garnku zagotuj 150 ml wody z pozostałym cukrem (100 g), cukier powinien się dokładnie rozpuścić, a syrop lekko zgęstnieć. Jeżeli Twoje truskawki nie były mocno słodkie, to to jest moment na to aby dosłodzić nalewkę do odpowiedniego dla Ciebie smaku.
  7. Wyłącz ogień i zostaw syrop do przestygnięcia, wlej sok wyciśnięty z cytryny, a następnie powoli dolej zlaną nalewkę cały czas mieszając (nalewkę do syropu).
  8. Dokładnie wymieszaj, przefiltruj przez gęsto złożoną gazę albo papierowy filtr do kawy.
  9. Rozlej do butelek, zakręcić i odstaw w ciemne miejsce na kilka miesięcy, aby nalewka dojrzała.

 

A tak wygląda nalewka po tygodniu „leżakowania” zaraz po zlaniu – potrzebuje jeszcze odstania i sklarowania, ale pachnie i smakuje nieziemsko 🙂

nalewka z truskawek

nalewka z truskawek

 

Reklama

4 komentarze

  1. Kurek Kasia 2017/06/22 at 18:42 - Reply

    Witam czy trzeba słoik szczelnie zamknąć czy tylko ściereczką ?

    • wypiekibeaty 2017/06/22 at 19:44 - Reply

      Ja zakręcam nakrętką, bo w trakcie „leżakowania” wstrząsam całym słojem co jakiś czas 🙂

  2. […] lubicie takie truskawkowe eksperymenty, to koniecznie zróbcie sobie również nalewkę truskawkową – jest mniam […]

  3. Nina Wrońska 2014/07/07 at 07:02 - Reply

    w szklance, z paroma kostkami lodu – idealne na takie upalane wieczory 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: