likier słony karmel

Przepis na pyszny i prosty likier o smaku słony karmel

Zapraszam dziś na pyszny domowy likier słony karmel. Taki likier zrobicie zaledwie z kilku podstawowych składników, a jego smak (muszę tu przyznać) jest o niebo lepszy od tego sklepowego! Spróbujcie koniecznie.

likier słony karmel

Likier słony karmel przepis krok po kroku

Jeśli lubicie domowe likiery i nalewki, to w tym roku koniecznie zróbcie pyszny likier karmelowy z solą – smakuje wybornie!

likier słony karmel

Likier słony karmel przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo prosty i szybki domowy likier o smaku solonego karmelu.
4.80 z 15 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 15 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 25 minut
Danie Napoje
Porcje 13
Kalorie 253 kcal
Składniki

składniki na likier słony karmel

Instrukcja
 

Jak zrobić likier słony karmel

  • Masę kajmakową przełóż do rondelka, dodaj śmietanę kremówkę i podgrzej, tak aby kajmak się rozpuścił.
    1 puszka masy kajmakowej, 250 ml śmietanki kremówki
  • Odstaw masę do przestudzenia.
  • Do ostudzonej masy wlej wódkę oraz dodaj sól i dokładnie wymieszaj – ja zmiksowałam całość blenderem.
    500 ml wódki
  • Mi wystarczyło mniej więcej pół łyżeczki soli, ale sprawdź smak i ewentualnie dodaj jej więcej.
    0,5 łyżeczki soli
  • Przelej likier do butelki i odstaw na noc, aby smaki się "przegryzły".
Notatki
Ps.
Ten likier robiłam już kilkukrotnie i gdy nie miałam czasu, albo nie chciało mi się podgrzewać kajmaku, to wkładałam go po prostu do dużego blendera kielichowego i miksowałam na wysokich obrotach z kremówką. Gdy masa była gładka dodawałam wódkę i sól.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100mlKalorie: 253kcalWeglowodany: 20gBiałko: 3gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe domowy likier malibu, likier karmelowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowy likier słony karmel

Likier karmelowy z solą – uwagi

Znacie taki likier słony karmel?

Ja go bardzo lubię, bo uwielbiam solony karmel.

Postanowiłam zrobić swoją domową wersję tego likieru i muszę przyznać, że wyszedł mi fajny :)

likier kajmakowy

Jak zrobić w domu likier karmelowy – wskazówki

Otóż bardzo prosto!

Będzie poza solą potrzebować zaledwie trzy składniki.

Puszkę masy kajmakowej – ja używałam taką z Gostynia o wadze 510 g.

Pół litra dowolnej wódki (poza smakowymi).

Oraz śmietanę kremówkę – ja użyłam płynną 30%.

Masę kajmakową należy podgrzać w rondelku razem ze śmietaną, tak aby była bardziej płynna.

Gdy masa przestygnie wtedy mieszamy ją z wódką i dodajemy sól.

Koniec, kropka.

W zasadzie można pić likier od razu.

Ja jednak polecam odstawienie go na noc, aby smaki się przegryzły.

Sam likier słony karmel nie jest bardzo mocny – ma pewnie około 15 promili i nie musicie przechowywać go w lodówce jeśli jest dobrze zakręcony.

Jeśli lubicie takie domowe likiery to koniecznie wypróbujcie przepis na domowego Baileysa oraz likier kokosowy.

Popatrzcie także na inne przepisy na napoje z alkoholem.

likier karmelowy z solą

Polecane przepisy na likier domowy

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i proste domowe likiery. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: