Przepis na pyszny i prosty likier o smaku słony karmel

Znacie taki likier słony karmel?
Ja go bardzo lubię, bo uwielbiam solony karmel.
Postanowiłam zrobić swoją domową wersję tego likieru i muszę przyznać, że wyszedł mi fajny :)
Jak zrobić w domu likier karmelowy?
Otóż bardzo prosto!
Będzie poza solą potrzebować zaledwie trzy składniki.
Puszkę masy kajmakowej – ja używałam taką z Gostynia o wadze 510 g.
Pół litra dowolnej wódki (poza smakowymi).
Oraz śmietanę kremówkę.
Masę kajmakową należy podgrzać w rondelku aby była bardziej płynna i wymieszać z kremówką.
Gdy masa przestygnie wtedy mieszamy ją z wódką i dodajemy sól.
Koniec, kropka.
W zasadzie można pić likier od razu.
Ja jednak polecam odstawienie go na noc, aby smaki się przegryzły.
Sam likier słony karmel nie jest bardzo mocny – ma pewnie około 15 promili i nie musicie przechowywać go w lodówce jeśli jest dobrze zakręcony.
Jeśli lubicie takie domowe likiery to koniecznie wypróbujcie przepis na domowego Baileysa oraz likier kokosowy.
Popatrzcie także na inne przepisy na napoje z alkoholem.




Likier słony karmel przepis do druku

Likier słony karmel
Składniki
- 1 puszka masy kajmakowej użyłam taką o wadze 510 g
- 250 ml śmietanki kremówki
- 500 ml wódki
- 0,5 łyżeczki soli
Instrukcja
- Masę kajmakową przełóż do rondelka i podgrzej, tak aby się rozpuściła.
- Wlej śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszaj – odstaw do przestudzenia.
- Do ostudzonej masy wlej wódkę oraz dodaj sól i dokładnie wymieszaj – ja zmiksowałam całość blenderem.
- Mi wystarczyło mniej więcej pół łyżeczki soli, ale sprawdź smak i ewentualnie dodaj jej więcej.
- Przelej likier do butelki i odstaw na noc, aby smaki się "przegryzły".