Przepis na pyszny i prosty likier o smaku słony karmel

likier słony karmel

Znacie taki likier słony karmel?

Ja go bardzo lubię, bo uwielbiam solony karmel.

Postanowiłam zrobić swoją domową wersję tego likieru i muszę przyznać, że wyszedł mi fajny :)

Jak zrobić w domu likier karmelowy?

Otóż bardzo prosto!

Będzie poza solą potrzebować zaledwie trzy składniki.

Puszkę masy kajmakowej – ja używałam taką z Gostynia o wadze 510 g.

Pół litra dowolnej wódki (poza smakowymi).

Oraz śmietanę kremówkę.

Masę kajmakową należy podgrzać w rondelku aby była bardziej płynna i wymieszać z kremówką.

Gdy masa przestygnie wtedy mieszamy ją z wódką i dodajemy sól.

Koniec, kropka.

W zasadzie można pić likier od razu.

Ja jednak polecam odstawienie go na noc, aby smaki się przegryzły.

Sam likier słony karmel nie jest bardzo mocny – ma pewnie około 15 promili i nie musicie przechowywać go w lodówce jeśli jest dobrze zakręcony.

Jeśli lubicie takie domowe likiery to koniecznie wypróbujcie przepis na domowego Baileysa oraz likier kokosowy.

Popatrzcie także na inne przepisy na napoje z alkoholem.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 2 ocen
likier słony karmel
domowy likier słony karmel
likier kajmakowy
likier karmelowy z solą

Likier słony karmel przepis do druku

likier słony karmel

Likier słony karmel

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo prosty i szybki domowy likier o smaku solonego karmelu.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 15 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 25 minut
Danie Napoje
Porcje 13
Kalorie 253 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masę kajmakową przełóż do rondelka i podgrzej, tak aby się rozpuściła.
  • Wlej śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszaj – odstaw do przestudzenia.
  • Do ostudzonej masy wlej wódkę oraz dodaj sól i dokładnie wymieszaj – ja zmiksowałam całość blenderem.
  • Mi wystarczyło mniej więcej pół łyżeczki soli, ale sprawdź smak i ewentualnie dodaj jej więcej.
  • Przelej likier do butelki i odstaw na noc, aby smaki się "przegryzły".

Składniki Odżywcze

Serving: 100mlKalorie: 253kcalWeglowodany: 20gBiałko: 3gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!