Likier piernikowy
Przepis na ten likier piernikowy wypatrzyłam na stronie czasopisma Claudia i jeszcze tego samego dnia sama go zrobiłam :)
Jeśli lubicie piernikowe smaki, to pokochacie ten likier.
Jest fajnie czekoladowy, wyraźnie piernikowy i po prostu pyszny. Teraz go nagminnie dodaję do kawy macchiatto – wychodzi booooska ❤❤
Co do smaku – ja dałam więcej przyprawy do piernika niż było w przepisie, bo po pierwszym „testowaniu” stwierdziłam, że dla mnie jest jej za mało.
Przy okazji dodam, że najlepiej wykorzystać domową przyprawę do piernika. Taka przyprawa jest dużo bardziej aromatyczna niż taka ze sklepu. A to z jednego podstawowego powodu – sprawdźcie sobie skład gotowych przypraw do piernika. Bardzo często na pierwszym miejscu wymieniona jest mąka, a potem bardzo często cukier.
Ani mąka, ani cukier, ani kakao nie są wam potrzebne w tej przyprawie. Tu trzeba po prostu same przyprawy – cynamon, goździki, gałka itd.
Druga sprawa – wg mnie likier piernikowy podany przez Claudię jest zdecydowanie zbyt gęsty – a on jeszcze dodatkowo gęstnieje w trakcie „stania”.
Dlatego ja dodałam do niego gorącej wody – tym sposobem dostałam ponad litr likieru (a dodam, że ta woda nie wypłynęła znacząco na moc alkoholu).
Jeśli nie chcecie dodawać wody, to dajcie połowę czekolady i możecie spokojnie zrezygnować z dodawania kremu czekoladowo-orzechowego.
Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na świąteczny ajerkoniak oraz na piernikową latte (bez tego likieru – można go dodatkowo dolać).




Likier piernikowy – przepis do druku

Likier piernikowy
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego - typ Nutella - opcjonalnie
- 200 ml wódki
- 200 ml gorącej wody - opcjonalnie
Instrukcja
- Śmietanę kremówkę pogrzej razem z przyprawą do piernika aż się zacznie lekko gotować.
- Dodaj do niej połamaną czekoladę oraz nutellę (jeśli używasz) - odczekaj 2-3 minuty, a następnie dokładnie wymieszaj - tak aby czekolada się rozpuściła.
- Dodaj cukier puder i wymieszaj - ostudź całość.
- Do wystudzonej kremówki dodaj wódkę i dokładnie wymieszaj.
- Przelej likier do butelki.
- Jeśli uważasz, że likier jest za gęsty (dla mnie był), to dolej do niego około 200 ml przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj - energicznie potrząsając butelką.
- Likier można od razu spożywać :)
Mam pytanie odnośnie wody. Ma być gorąca?
Tak, ale nie taka wrząca
Mam pytanie odnośnie mleczka kokosowego. Czy likier nie jest wtedy zbyt płynny? Pozdrawiam. Wesołych Świąt :)
Ogólnie likier jest dość gęsty, dlatego można do niego dolać wody. Zrób na mleczku bez dodawania wody i zobacz czy jego gęstość ci odpowiada.
Jeśli mogę polecić, ja zamiast wody dałam świeżo wyciskany sok pomarańczowy, zamiast śmietanki dałam gęste mleczko kokosowe z kartonu i zamiast cukru miód Pyyychaa
OOo, ciekawa wersja :)
Witam, a ile można przechowywać taki likier? Czy śmietana po kilku dniach się nie zepsuje? Pozdrawiam!
Ja go miałam przez jakieś dwa tygodnie stojącego na blacie i był ok. Alkohol działa konserwująco
A ile ilościowo wychodzi po dodaniu wszystkiego?
Trochę ponad litr
Witam
Witam a jak przechwywac?
Czy konieczna jest lodówka?
Pozdrawuam
U mnie stoi poza lodówką i nic się z nim nie dzieje
Ilu procentowy wychodzi ten likier?
Nie wiem, jak miałabym to policzyć, ale myślę, że pewnie tak 15 do 20 %
jestem bardzo ciekawa smaku :)
jeśli lubisz piernikowy smak, to będzie ci smakować :)
czy zamiast gorzkiej czekolady mozna dac mleczna i w tym nie dawac cukru pudru? :) pozdrawiam
Myślę, że spokojnie. Spróbuj tylko potem, czy ta słodycz od czekolady jest dla ciebie wystarczająca.
No przyznam, że wygląda świetnie. Zapisuje sobie link i niedługo sam wypróbuje ;)