Przepis na prosty i szybki likier piernikowy z czekoladą


likier piernikowy


Przepis na ten likier piernikowy wypatrzyłam na stronie czasopisma Claudia i jeszcze tego samego dnia sama go zrobiłam :)

Jeśli lubicie piernikowe smaki, to pokochacie ten likier.

Jest fajnie czekoladowy, wyraźnie piernikowy i po prostu pyszny.

Teraz go nagminnie dodaję do kawy macchiatto – wychodzi booooska ❤❤

Co do smaku – ja dałam więcej przyprawy do piernika niż było w przepisie, bo po pierwszym „testowaniu” stwierdziłam, że dla mnie jest jej za mało.

Przy okazji dodam, że najlepiej wykorzystać domową przyprawę do piernika.

Taka przyprawa jest dużo bardziej aromatyczna niż taka ze sklepu. A to z jednego podstawowego powodu – sprawdźcie sobie skład gotowych przypraw do piernika. Bardzo często na pierwszym miejscu wymieniona jest mąka, a potem bardzo często cukier.

Ani mąka, ani cukier, ani kakao nie są wam potrzebne w tej przyprawie.

Tu trzeba po prostu same przyprawy – cynamon, goździki, gałka itd.

Druga sprawa – wg mnie likier piernikowy podany przez Claudię jest zdecydowanie zbyt gęsty – a on jeszcze dodatkowo gęstnieje w trakcie „stania”.

Dlatego ja dodałam do niego gorącej wody – tym sposobem dostałam ponad litr likieru.

Jeśli nie chcecie dodawać wody, to dajcie połowę czekolady i możecie spokojnie zrezygnować z dodawania kremu czekoladowo-orzechowego.

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na świąteczny ajerkoniak oraz na piernikową latte (bez tego likieru – można go dodatkowo dolać).

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.65 z 14 ocen
Postaw mi kawę

domowy likier czekoladowy domowy likier o smaku piernika

domowy likier pierniczkowy domowy likier piernikowy

Likier piernikowy – przepis do druku

likier piernikowy

Likier piernikowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny czekoladowo-piernikowy likier - otrzymacie około 1 litr.
4.65 z 14 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Danie Napoje
Porcje 117
Kalorie 117 kcal

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego - typ Nutella - opcjonalnie
  • 200 ml wódki
  • 200 ml gorącej wody - opcjonalnie - jeśli likier będzie zbyt gęsty - albo możecie dodać trochę więcej wódki, wtedy likier będzie mocniejszy

Instrukcja
 

  • Śmietanę kremówkę pogrzej razem z przyprawą do piernika aż się zacznie lekko gotować.
    500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Dodaj do niej połamaną czekoladę oraz nutellę (jeśli używasz) - odczekaj 2-3 minuty, a następnie dokładnie wymieszaj - tak aby czekolada się rozpuściła.
    100 g czekolady, 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
  • Dodaj cukier puder i wymieszaj - ostudź całość.
    100 g cukru pudru
  • Do wystudzonej kremówki dodaj wódkę i dokładnie wymieszaj.
    200 ml wódki
  • Przelej likier do butelki.
  • Jeśli uważasz, że likier jest za gęsty (dla mnie był), to dolej do niego około 200 ml przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj - energicznie potrząsając butelką.

Notatki

Podaję kaloryczność dla około 10 g przy dodaniu do likieru nutelli oraz wody.
Jeśli likier jest zbyt gęsty, to zamiast wody możesz dodać trochę więcej wódki - likier wtedy będzie też trochę mocniejszy.

Składniki Odżywcze

Serving: 10gKalorie: 117kcalWeglowodany: 3gBiałko: 0.2gTłuszcz: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!