Likier piernikowy

 

likier piernikowy

 

Przepis na ten likier piernikowy wypatrzyłam na stronie Claudii i jeszcze tego samego dnia sama go zrobiłam 🙂

Jeśli lubicie piernikowe smaki, to pokochacie ten likier.

Jest fajnie czekoladowy, wyraźnie piernikowy i po prostu pyszny. Teraz go nagminnie dodaję do kawy macchiatto – wychodzi booooska ❤❤

Co do smaku – ja dałam więcej przyprawy do piernika niż było w przepisie, bo po pierwszym „testowaniu” stwierdziłam, że dla mnie jest jej za mało.

Przy okazji dodam, że najlepiej wykorzystać domową przyprawę do piernika. Taka przyprawa jest dużo bardziej aromatyczna niż taka ze sklepu. A to z jednego podstawowego powodu – sprawdźcie sobie skład gotowych przypraw do piernika. Bardzo często na pierwszym miejscu wymieniona jest mąka, a potem bardzo często cukier.

Ani mąka, ani cukier, ani kakao nie są wam potrzebne w tej przyprawie. Tu trzeba po prostu same przyprawy – cynamon, goździki, gałka itd.

Druga sprawa – wg mnie likier podany przez Claudię jest zdecydowanie zbyt gęsty – a on jeszcze dodatkowo gęstnieje w trakcie „stania”.

Dlatego ja dodałam do niego gorącej wody – tym sposobem dostałam ponad litr likieru (a dodam, że ta woda nie wypłynęła znacząco na moc alkoholu).

Jeśli nie chcecie dodawać wody, to dajcie połowę czekolady i możecie spokojnie zrezygnować z dodawania kremu czekoladowo-orzechowego.

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na świąteczny ajerkoniak oraz na piernikową latte (bez tego likieru – można go dodatkowo dolać).

 

domowy likier czekoladowy domowy likier o smaku piernika
 

domowy likier pierniczkowy domowy likier piernikowy
 

Likier piernikowy – przepis do druku

 

Likier piernikowy

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na trochę ponad litr likieru.
Autor:
Typ przepisu: Napoje
Ilość: 117
Składniki
  • 500 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego - typ Nutella - opcjonalnie
  • 200 ml wódki
  • 200 ml gorącej wody - opcjonalnie
Wykonanie
  1. Śmietanę kremówkę pogrzej razem z przyprawą do piernika aż się zacznie lekko gotować.
  2. Dodaj do niej połamaną czekoladę oraz nutellę (jeśli używasz) - odczekaj 2-3 minuty, a następnie dokładnie wymieszaj - tak aby czekolada się rozpuściła.
  3. Dodaj cukier puder i wymieszaj - ostudź całość.
  4. Do wystudzonej kremówki dodaj wódkę i dokładnie wymieszaj.
  5. Przelej likier do butelki.
  6. Jeśli uważasz, że likier jest za gęsty (dla mnie był), to dolej do niego około 200 ml przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj - energicznie potrząsając butelką.
  7. Likier można od razu spożywać 🙂
Notatki
Podaję kaloryczność dla około 10 g przy dodaniu do likieru nutelli oraz wody.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 10 g Kalorie: 117 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 3 g Białka: 0,2