200mlprzegotowanej wody (- opcjonalnie - jeśli likier będzie zbyt gęsty - albo możecie dodać trochę więcej wódki, wtedy likier będzie mocniejszy)
Instrukcja
Jak zrobić likier piernikowy
Śmietanę kremówkę podgrzej razem z przyprawą do piernika aż się zacznie lekko gotować.
500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodaj do niej połamaną czekoladę oraz nutellę (jeśli używasz) - odczekaj 2-3 minuty, a następnie dokładnie wymieszaj - tak aby czekolada się rozpuściła.
100 g czekolady, 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
Dodaj cukier puder i wymieszaj - ostudź całość.
100 g cukru pudru
Do wystudzonej kremówki dodaj wódkę i dokładnie wymieszaj.
200 ml wódki
Przelej likier do butelki.
Jeśli uważasz, że likier jest za gęsty (dla mnie trochę był), to dolej do niego około 200 ml przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj - energicznie potrząsając butelką.
200 ml przegotowanej wody
Uwagi
Podaję kaloryczność dla około 100 g przy dodaniu do likieru nutelli oraz wody.Jeśli likier jest zbyt gęsty, to zamiast wody możesz dodać trochę więcej wódki - likier wtedy będzie też trochę mocniejszy.