Przepis na świąteczną kawę piernikową latte
Zostały wam jeszcze jakieś pierniczki i przyprawa do piernika po świętach?
Jeśli tak, to koniecznie przygotujcie sobie piernikową latte – jest pyszna i rozgrzewająca.
Taka kawa to fajna alternatywa dla gorącej czekolady, bo też sama w sobie może stanowić deser.
To dzięki dodatkowi syropu klonowego, pierniczków oraz bitej śmietany.
Kalorii to to niestety trochę ma, więc nie polecam picia więcej niż jednej dziennie ;)
Z takich fajnych kaw mlecznych polecam wam również kawę latte ajerkoniakową oraz latte z białą czekoladą – obydwie przepyszne.
Piernikowa latte przepis do druku

Piernikowa latte
Przepis na pyszną świąteczną kawę piernikową.
Składniki
- 220 ml mleka (niepełna szklanka)
- 100-120 ml zaparzonej kawy (pół szklanki)
- 3-4 łyżeczki syropu klonowego (lub do smaku)
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 pierniczki
- bita śmietana do dekoracji
Instrukcja
- Mleko i kawę wlej do rondelka.220 ml mleka, 100-120 ml zaparzonej kawy
- Dodaj syrop klonowy i przyprawę do piernika - zagrzej.3-4 łyżeczki syropu klonowego, 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- Jeśli chcesz mieć kawę spienioną, to możesz całość spienić spieniaczem.
- Przelej całość do dużego kubka.
- Na wierzch nałóż bitą śmietanę.bita śmietana
- Jednego pierniczka pokrusz na wierzchu kawy, a drugiego włóż w całości do kubka.2 pierniczki
- Wypij od razu :)
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 250kcalWeglowodany: 31gBiałko: 7.9gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!