Przepis na kawę latte ajerkoniakową

świąteczna kawa latte


Kawa latte ajerkoniakowa, to taka idealna kawa w okresie przedświątecznym i bożonarodzeniowym.

Mleczna, niezbyt mocna, a jednocześnie z wyraźnie wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku i odrobiną procentów ;)

Muszę przyznać, że bardzo zasmakowała mi taka kawa i na pewno będę ją robić częściej.

Mleko podgrzałam w rondelku razem z ajerkoniakiem i odrobiną cukru trzcinowego, a potem spieniłam je spieniaczem do mleka. Musicie tylko uważać, aby nie zagrzać mleka zbyt mocno – po pierwsze – bo uciekną wam „procenty” ;)  Po drugie – mocno gorące mleko trudniej się spienia – najlepiej aby mleko było lekko ciepłe.

Cukru dajcie sobie do smaku, albo możecie w ogóle z niego zrezygnować jeśli nie słodzicie kawy.

Podaję przepis na dwie porcje – w końcu kawę najlepiej pić w towarzystwie :D

Zapraszam również na kawę latte z białą czekoladą, pumpkin spice latte oraz świąteczny ajerkoniak na ciepło.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

kawa z ajerkoniakiem

kawa latte z ajerkoniekiem

pyszna kawa latte

kawa latte ajerkoniakowa

Kawa latte ajerkoniakowa przepis do druku

bożonarodzeniowa kawa latte

Kawa latte ajerkoniakowa

Wypieki Beaty
Przepis na dwie porcje wzmocnionej ajerkoniakiem kawy latte.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 10 minut
Porcje 2
Kalorie 113 kcal

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub do smaku)
  • 2 porcje espresso

Instrukcja
 

  • Mleko zagrzej w rondelku razem z ajerkoniakiem i cukrem - tylko tyle, aby składniki były ciepłe, ale nie gorące.
    200 ml mleka, 100 ml ajerkoniaku, 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • Spień mleko spieniaczem, nalej do wysokich szklanek.
  • Ostrożnie wlej espresso - tak aby utworzyło warstwy.
    2 porcje espresso
  • Podawaj od razu :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 113kcalWeglowodany: 14.7gBiałko: 5.3gTłuszcz: 3.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!