Kawa latte ajerkoniakowa

 

świąteczna kawa latte

 

Kawa latte ajerkoniakowa, to taka idealna kawa w okresie przedświątecznym i bożonarodzeniowym.

Mleczna, niezbyt mocna, a jednocześnie z wyraźnie wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku i odrobiną procentów ;)

Muszę przyznać, że bardzo zasmakowała mi taka kawa i na pewno będę ją robić częściej.

Mleko podgrzałam w rondelku razem z ajerkoniakiem i odrobiną cukru trzcinowego, a potem spieniłam je spieniaczem do mleka – musicie tylko uważać, aby nie zagrzać mleka zbyt mocno – po pierwsze – bo uciekną wam „procenty” ;), a po drugie – mocno gorące mleko trudniej się spienia – najlepiej aby mleko było lekko ciepłe.

Cukru dajcie sobie do smaku, albo możecie w ogóle z niego zrezygnować jeśli nie słodzicie kawy.

Podaję przepis na dwie porcje – w końcu kawę najlepiej pić w towarzystwie :D

Zapraszam również na kawę latte z białą czekoladą, pumpkin spice latte oraz świąteczny ajerkoniak na ciepło.

 

kawa z ajerkoniakiem

 

kawa latte z ajerkoniekiem

 

pyszna kawa latte

 

kawa latte ajerkoniakowa

 

bożonarodzeniowa kawa latte

Kawa latte ajerkoniakowa

Wypieki Beaty
Przepis na dwie porcje wzmocnionej ajerkoniakiem kawy latte.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 10 minut
Danie Napoje
Porcje 2
Kalorie 113 kcal

Składniki
  

  • 200 ml mleka
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub do smaku)
  • 2 porcje espresso

Instrukcja
 

  • Mleko zagrzej w rondelku razem z ajerkoniakiem i cukrem - tylko tyle, aby składniki były ciepłe, ale nie gorące.
  • Spień mleko spieniaczem, nalej do wysokich szklanek.
  • Ostrożnie wlej espresso - tak aby utworzyło warstwy.
  • Podawaj od razu :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 113kcalWeglowodany: 14.7gBiałko: 5.3gTłuszcz: 3.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!