Przepis na kawę latte ajerkoniakową
Kawa latte ajerkoniakowa, to taka idealna kawa w okresie przedświątecznym i bożonarodzeniowym.
Mleczna, niezbyt mocna, a jednocześnie z wyraźnie wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku i odrobiną procentów ;)
Muszę przyznać, że bardzo zasmakowała mi taka kawa i na pewno będę ją robić częściej.
Mleko podgrzałam w rondelku razem z ajerkoniakiem i odrobiną cukru trzcinowego, a potem spieniłam je spieniaczem do mleka. Musicie tylko uważać, aby nie zagrzać mleka zbyt mocno – po pierwsze – bo uciekną wam „procenty” ;) Po drugie – mocno gorące mleko trudniej się spienia – najlepiej aby mleko było lekko ciepłe.
Cukru dajcie sobie do smaku, albo możecie w ogóle z niego zrezygnować jeśli nie słodzicie kawy.
Podaję przepis na dwie porcje – w końcu kawę najlepiej pić w towarzystwie :D
Zapraszam również na kawę latte z białą czekoladą, pumpkin spice latte oraz świąteczny ajerkoniak na ciepło.
Kawa latte ajerkoniakowa przepis do druku

Kawa latte ajerkoniakowa
Składniki
- 200 ml mleka
- 100 ml ajerkoniaku
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub do smaku)
- 2 porcje espresso
Instrukcja
- Mleko zagrzej w rondelku razem z ajerkoniakiem i cukrem - tylko tyle, aby składniki były ciepłe, ale nie gorące.200 ml mleka, 100 ml ajerkoniaku, 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- Spień mleko spieniaczem, nalej do wysokich szklanek.
- Ostrożnie wlej espresso - tak aby utworzyło warstwy.2 porcje espresso
- Podawaj od razu :)