Przepis na kawę latte z białą czekoladą
Do mojej kawy latte z białą czekoladą przetestowałam swoją nowiutką piękną turkusową kawiarkę, którą mąż przywiózł mi z Włoch :)
Specjalna kawiarka to i kawa musiała być specjalna :)
Czarnej kawy nie pijam – to przygotowałam latte z dodatkiem białej czekolady z małym dodatkiem amaretto – co by bardziej włosko było ;)
Ilość białej czekolady zależy tu głównie od Was i tego jak bardzo słodka ma być Wasza kawa – ja w sumie dałam pół tabliczki białej czekolady na dwie porcję (normalnie słodzimy po łyżeczce).
Jeśli nie macie ekspresu do kawy albo kawiarki, to w małej filiżance zaparzcie kawę z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (albo mielonej) i ją dolejcie do mleka.
Wierzch kawy możecie udekorować bitą śmietaną i czekoladą.
Życzę Wam miłych chwil z tą kawką :)
A oto moja śliczna kawiarka :D
Ps. Wszystkich kawoszy zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na pyszną kawę.
Latte z białą czekoladą przepis do druku

Latte z białą czekoladą
Składniki
- 375 ml mleka
- 50 g białej czekolady (lub do smaku - można dodawać do mleka stopniowo, aż uzyska właściwą słodycz, my normalnie kawę z mlekiem słodzimy po 1 łyżeczce)
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka amaretto
- 2 porcje kawy zaparzonej w ekspresie lub kawiarce (ewentualnie dwie łyżeczki kawy rozpuszczonej w filiżance gorącej wody)
Instrukcja
- Mleko pogrzej z czekoladą, wanilią i amaretto aż czekolada się rozpuści - jeśli mleko jest za mało słodkie, to możesz dodać więcej czekolady.375 ml mleka, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka amaretto, 50 g białej czekolady
- Podgrzane mleko lekko ubij (jeśli masz taką możliwość) przelej do dwóch wysokich szklanek lub kubków, ostrożnie wlej kawę.2 porcje kawy
- Wierzch kawy możesz dodatkowo udekorować bitą śmietaną oraz wiórkami z czekolady.