Przepis na kawę latte z białą czekoladą

latte z białą czekoladą 2


Do mojej kawy latte z białą czekoladą przetestowałam swoją nowiutką piękną turkusową kawiarkę, którą mąż przywiózł mi z Włoch :)

Specjalna kawiarka to i kawa  musiała być specjalna :)

Czarnej kawy nie pijam – to przygotowałam latte z dodatkiem białej czekolady z małym dodatkiem amaretto – co by bardziej włosko było ;)

Ilość białej czekolady zależy tu głównie od Was i tego jak bardzo słodka ma być Wasza kawa – ja w sumie dałam pół tabliczki białej czekolady na dwie porcję (normalnie słodzimy po łyżeczce).

Jeśli nie macie ekspresu do kawy albo kawiarki, to w małej filiżance zaparzcie kawę z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (albo mielonej) i ją dolejcie do mleka.

Wierzch kawy możecie udekorować bitą śmietaną i czekoladą.

Życzę Wam miłych chwil z tą kawką :)

A oto moja śliczna kawiarka :D

Ps. Wszystkich kawoszy zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na pyszną kawę.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

kawiarka

latte z białą czekoladą 3

latte z białą czekoladą 5

latte z białą czekoladą 7

Latte z białą czekoladą przepis do druku

kawa z białą czekoladą

Latte z białą czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i słodką kawę z dużą ilością mleka i białą czekoladą.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 2

Składniki

  • 375 ml mleka
  • 50 g białej czekolady (lub do smaku - można dodawać do mleka stopniowo, aż uzyska właściwą słodycz, my normalnie kawę z mlekiem słodzimy po 1 łyżeczce)
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka amaretto
  • 2 porcje kawy zaparzonej w ekspresie lub kawiarce (ewentualnie dwie łyżeczki kawy rozpuszczonej w filiżance gorącej wody)

Instrukcja
 

  • Mleko pogrzej z czekoladą, wanilią i amaretto aż czekolada się rozpuści - jeśli mleko jest za mało słodkie, to możesz dodać więcej czekolady.
    375 ml mleka, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka amaretto, 50 g białej czekolady
  • Podgrzane mleko lekko ubij (jeśli masz taką możliwość) przelej do dwóch wysokich szklanek lub kubków, ostrożnie wlej kawę.
    2 porcje kawy
  • Wierzch kawy możesz dodatkowo udekorować bitą śmietaną oraz wiórkami z czekolady.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!