Przepis na pyszną czekoladową kawę mokka z chrupiącym wierzchem brulee

Przepis na tą kawę mocha brulee znalazłam w książce Erica Lanlarda „Czekolada” i miałam ją zrobić już daaaaaawno temu.
Ale jak to w życiu bywa, gdy nie zrobisz czegoś od razu, to nie zrobisz tego nigdy ;)
W moim przypadku było podobnie.
Przepis wypatrzyłam, a potem w natłoku codziennych obowiązków zupełnie o nim zapomniałam.
I tylko czystym przypadkiem, znowu do mnie wrócił.
Przeglądałam stary przepis na ciasto czekoladowe z rodzynkami i w nim wspominam właśnie o tej kawie.
Tym razem, od razu wzięłam się do pracy i tym sposobem, kawa wypita, zdjęcia zrobione i przepis dla was gotowy!
A kawa mocha brulee to rarytas dla kawowych wielbicieli!
Z dużą ilością mleka, z dodatkiem czekolady do picia i z rewelacyjną skorupką karmelizowanego cukru trzcinowego.
Do zrobienia tej skorupki jak z creme brulee będziecie potrzebować specjalny ręczny palnik.
Opalacie nim posypany po wierzchu cukier, a on zamienia się w karmelowe cudo :)
Kawa mokka nie jest mocna, jeśli więc lubicie takie „z kopem” to zróbcie z podwójnego espresso.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne domowe kawy.




Kawa Mocha Brulee – przepis do druku

Kawa Mocha Brulee
Wyposażenie
- Palnik ręczny do creme brulee.
Składniki
Instrukcja
- Mleko wlej do rondelka i podgrzej – ma być ciepłe, ale nie wrzące.
- Kawę przelej do większego naczynia, dodaj czekoladę w proszku i dokładnie wymieszaj.
- Wlej mniej więcej 300 ml mleka i dokładnie razem zmieszaj.
- Przelej kawę do dwóch kubków.
- Pozostałe mleko dobrze ubij (np. elektrycznym spieniaczem do mleka) i rozłóż na powierzchni kawy.
- Posyp pianę z mleka cukrem trzcinowym i za pomocą palnika skarmelizuj cukier.
- Podawaj kawę od razu.