Przepis na pyszną czekoladową kawę mokka z chrupiącym wierzchem brulee

kawa mokka z cukrem trzcinowym

Przepis na tą kawę mocha brulee znalazłam w książce Erica Lanlarda „Czekolada” i miałam ją zrobić już daaaaaawno temu.

Ale jak to w życiu bywa, gdy nie zrobisz czegoś od razu, to nie zrobisz tego nigdy ;)

W moim przypadku było podobnie.

Przepis wypatrzyłam, a potem w natłoku codziennych obowiązków zupełnie o nim zapomniałam.

I tylko czystym przypadkiem, znowu do mnie wrócił.

Przeglądałam stary przepis na ciasto czekoladowe z rodzynkami i w nim wspominam właśnie o tej kawie.

Tym razem, od razu wzięłam się do pracy i tym sposobem, kawa wypita, zdjęcia zrobione i przepis dla was gotowy!

A kawa mocha brulee to rarytas dla kawowych wielbicieli!

Z dużą ilością mleka, z dodatkiem czekolady do picia i z rewelacyjną skorupką karmelizowanego cukru trzcinowego.

Do zrobienia tej skorupki jak z creme brulee będziecie potrzebować specjalny ręczny palnik.

Opalacie nim posypany po wierzchu cukier, a on zamienia się w karmelowe cudo :)

Kawa mokka nie jest mocna, jeśli więc lubicie takie „z kopem” to zróbcie z podwójnego espresso.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne domowe kawy.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
kawa mokka z czekoladą
domowa kawa mokka
kawa mokka brulee
kawa mokka z cukrem trzcinowym

Kawa Mocha Brulee – przepis do druku

kawa mocha brulee

Kawa Mocha Brulee

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną, czekoladową kawę z mlekiem oraz z chrupiącą cukrową skorupką na wierzchu.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 2
Kalorie 146 kcal

Wyposażenie

  • Palnik ręczny do creme brulee.

Składniki

  • 400 ml mleka
  • 2 porcje espresso lub około 100 ml mocnej kawy
  • 4 łyżki czekolady do picia w proszku – sam proszek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Instrukcja
 

  • Mleko wlej do rondelka i podgrzej – ma być ciepłe, ale nie wrzące.
  • Kawę przelej do większego naczynia, dodaj czekoladę w proszku i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej mniej więcej 300 ml mleka i dokładnie razem zmieszaj.
  • Przelej kawę do dwóch kubków.
  • Pozostałe mleko dobrze ubij (np. elektrycznym spieniaczem do mleka) i rozłóż na powierzchni kawy.
  • Posyp pianę z mleka cukrem trzcinowym i za pomocą palnika skarmelizuj cukier.
  • Podawaj kawę od razu.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 146kcalWeglowodany: 22gBiałko: 7gTłuszcz: 3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!