Kawa mrożona frappe – ekspresowa

Zbliżają się do nas letnie upały, a wszyscy kawosze przestawiają się na kawę mrożoną 🙂

Taka kawa mrożona idealnie gasi pragnienie, a jednocześnie daje kofeinowego kopa.

Ja chcę Wam dziś pokazać sposób na ekspresową i pyszną frappe.

Ostatnio nawet robiłam sobie taką kawę w pracy – wykorzystałam do tego zamiast shaker’a duży słoik 🙂

Jak się chce, to można wszystko 😉

Możecie dodać do niej różne smakowe syropy – owocowe, albo takie typu barmańskiego (ja sobie dodaję syrop kokosowy) – znacznie to podnosi walory smakowe kawy frappe.

Przygotujcie sobie kawę rozpuszczalną, zimne mleko, kostki lodu i ewentualnie coś do posłodzenia, do tego coś w czym to wszystko wymieszacie.

A jeśli lubicie eksperymenty kawowe, to koniecznie przygotujcie sobie truskawkową kawę mrożoną 😀

 

 

ekpresowa kawa mrożona - frappe

mrożona kawa

Przepis do druku

Ekspresowa kawa mrożona - Frappe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedna porcję.
Autor:
Typ przepisu: Napoje
Ilość: 1
Składniki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • lód
  • woda i/lub mleko (ilość zależy od pojemności szklanki, w której podasz kawę)
  • opcjonalnie ulubiony syrop do kawy
Wykonanie
  1. Kawę i cukier wsyp do shakera (albo np. słoika) i zalej odrobiną wody - tylko tyle aby przykryć składniki (ok 2-3 łyżek).
  2. Ubijaj ok 1-2 minuty, aż utworzy się gęsta piana.
  3. Przelej do wysokiej szklanki z lodem.
  4. Możesz wlać łyżkę syropu smakowego.
  5. Uzupełnij wodą lub mlekiem.