Przepis na kawę mrożoną frappe – ekspresową

 

kawa mrożona frappe

 

Gdy tylko zbliżają się letnie upały, wszyscy kawosze przestawiają się na kawę mrożoną :)

Taka kawa mrożona idealnie gasi pragnienie, a jednocześnie daje kofeinowego kopa.

Ja chcę Wam dziś pokazać sposób na ekspresową i pyszną frappe.

Jaka kawa do kawy mrożonej?

 

Robimy wersję ekspresową, więc nie bawimy się z robieniem wcześniej espresso :)

Wystarczy zwykła kawa rozpuszczalna.

Najlepiej sprawdzi się kawa w proszku, ale jeśli macie taką jakby w granulkach, to też da radę.

Jak zrobić kawę frappe?

 

Aby zrobić kawę musicie najpierw zmieszać kawę rozpuszczalną z cukrem i rozpuścić to w niewielkiej ilości wody.

Jeśli macie kawę w proszku, to możecie użyć zimną wodę. Jeśli macie kawę w granulkach, to lepiej zalać ją odrobiną gorącej wody.

Jeśli chcecie, aby wasza kawa mrożona miała na wierzchu piankę, to możecie taką kawę rozpuszczoną w wodzie spienić spieniaczem do mleka.

Możecie też wlać taką kawę do słoiczka, zakręcić to i energicznie nim potrząsnąć kilka razy.

Do tak przygotowanej kawy dolewamy zimne mleko i dodajemy lód.

Mrożona kawa frappe gotowa!

Możecie dodać do niej różne smakowe syropy – owocowe, albo takie typu barmańskiego (ja sobie dodaję syrop kokosowy) – znacznie to podnosi walory smakowe kawy frappe.

A jeśli lubicie eksperymenty kawowe, to koniecznie przygotujcie sobie truskawkową kawę mrożoną :D

 

szybka kawa mrożona prosta kawa mrożona
 

szybka kawa mrożona mrożona kawa frappe
 

 

A tu jeszcze moje pierwsze zdjęcia kawy frappe.

 

ekpresowa kawa mrożona - frappe mrożona kawa

Kawa mrożona frappe przepis do druku

Ekspresowa kawa mrożona - Frappe

Wypieki Beaty
Szybki przepis na domową kawę mrożoną.
4.48 z 23 ocen
Czas przygotowania 2 minut
Czas wykonania 2 minut
Czas całkowity 4 minut
Porcje 1
Kalorie 130 kcal

Składniki
  

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • lód
  • odrobina wody
  • zimne mleko dolane do wysokości szklanki
  • opcjonalnie ulubiony syrop do kawy

Instrukcja
 

  • Kawę i cukier wsyp do shakera (albo np. słoika) i zalej odrobiną wody - tylko tyle aby przykryć składniki (ok 2-3 łyżek).
  • Ubijaj ok 1-2 minuty, aż utworzy się gęsta piana.
  • Przelej do wysokiej szklanki z lodem.
  • Możesz wlać łyżkę syropu smakowego.
  • Uzupełnij wodą lub mlekiem.

Notatki

Podaję kaloryczność przy użyciu 200 ml mleka 1,5%

Składniki Odżywcze

Serving: 1szklankaKalorie: 130kcalWeglowodany: 19gBiałko: 6gTłuszcz: 1g
Słowa kluczowe kawa rozpuszczalna, mleko
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!