Przepis na kawę mrożoną frappe – ekspresową
Gdy tylko zbliżają się letnie upały, wszyscy kawosze przestawiają się na kawę mrożoną :)
Taka kawa mrożona idealnie gasi pragnienie, a jednocześnie daje kofeinowego kopa.
Ja chcę Wam dziś pokazać sposób na ekspresową i pyszną frappe.
Jaka kawa do kawy mrożonej?
Robimy wersję ekspresową, więc nie bawimy się z robieniem wcześniej espresso :)
Wystarczy zwykła kawa rozpuszczalna.
Najlepiej sprawdzi się kawa w proszku, ale jeśli macie taką jakby w granulkach, to też da radę.
Jak zrobić kawę frappe?
Aby zrobić kawę musicie najpierw zmieszać kawę rozpuszczalną z cukrem i rozpuścić to w niewielkiej ilości wody.
Jeśli macie kawę w proszku, to możecie użyć zimną wodę. Gdy macie kawę w granulkach, to lepiej zalać ją odrobiną gorącej wody.
Jeżeli chcecie, aby wasza kawa mrożona miała na wierzchu piankę, to możecie taką kawę rozpuszczoną w wodzie spienić spieniaczem do mleka.
Możecie też wlać taką kawę do słoiczka, zakręcić to i energicznie nim potrząsnąć kilka razy.
Do tak przygotowanej kawy dolewamy zimne mleko i dodajemy lód.
Mrożona kawa frappe gotowa!
Możecie dodać do niej różne smakowe syropy – owocowe, albo takie typu barmańskiego (ja sobie dodaję syrop kokosowy) – znacznie to podnosi walory smakowe kawy frappe.
A jeśli lubicie eksperymenty kawowe, to koniecznie przygotujcie sobie truskawkową kawę mrożoną :D




A tu jeszcze moje pierwsze zdjęcia kawy frappe.


Kawa mrożona frappe przepis do druku

Ekspresowa kawa mrożona - Frappe
Składniki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- lód
- odrobina wody
- zimne mleko dolane do wysokości szklanki
- opcjonalnie ulubiony syrop do kawy
Instrukcja
- Kawę i cukier wsyp do shakera (albo np. słoika) i zalej odrobiną wody - tylko tyle aby przykryć składniki (ok 2-3 łyżek).
- Ubijaj ok 1-2 minuty, aż utworzy się gęsta piana.
- Przelej do wysokiej szklanki z lodem.
- Możesz wlać łyżkę syropu smakowego.
- Uzupełnij wodą lub mlekiem.