Przepis na ekspresową roladę biszkoptową z jabłkami
Ekspresowa rolada z jabłkami wpadła mi w oko na blogu zjemto.pl, a ja jako fanka jabłek nie mogłam przejść obojętnie obok takiego przepisu :)
Wprowadziłam trochę swoich modyfikacji i ciasto czym prędzej upiekłam.
Przede wszystkim stwierdziłam, że te jabłka aż się proszą o to aby je skarmelizować, więc dno foremki posmarowałam masłem i posypałam cukrem trzcinowym, dopiero na tak przygotowany spód wyłożyłam jabłka, a na nie cynamon.
Dzięki temu zabiegowi rolada z jabłkami jest aromatyczniejsza i lekkim karmelowym smaku :)
Mam jeszcze jedną uwagę – rolada z racji tego, że jest biszkoptowa była dla nas odrobinę za sucha. Ostatecznie więc na koniec jej wierzch nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny oraz dodatkowo przygotowałam lukier cynamonowy, aby ciasto dalej nie wysychało.
Po tych zabiegach ciasto nawet na trzeci dzień było mięciutkie i delikatne :)
Tutaj podaję moją wersję ciasta, na blogu zjemto.pl znajdziecie dodatkowo zdjęcia zrobione w trakcie przygotowywania rolady.
Ekspresowa rolada z jabłkami przepis do druku

Ekspresowa rolada z jabłkami
Wyposażenie
- Foremka o wielkości około 23/38 cm
Składniki
biszkopt:
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 70 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Instrukcja
- Dużą foremkę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Dno posmaruj masłem i posyp brązowym cukrem - tak aby utworzył cienką warstwę.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w cienkie plasterki.
- Układaj jabłka ściśle na dnie formy.
- Posyp wierzch jabłek cynamonem.
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli aż będą puszyste, dodaj cukier i miksuj aż masa będzie gęsta i lśniąca.
- Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Wsyp mąkę i wymieszaj łyżką.
- Wyłóż biszkopt na jabłka i delikatnie wyrównaj.
- Piecz ciasto w 160 stopniach (na termoobiegu - bez teromoobiegu 170 stopni) przez około 30 minut.
- W trakcie pieczenia przygotuj czystą ściereczkę kuchenną, na którą wysyp trochę cukru pudru.
- Od razu po upieczeniu ciasta ostrożniej wyjmij go razem z papierem do pieczenia i połóż górą do dołu.
- Zdejmij delikatnie papier do pieczenia i zwiń ciasto w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
- Zawiń roladę w ściereczkę i odstaw na chwilę do ostudzenia.
- Ciasto możesz podać jeszcze na ciepło razem z lodami :)