Przepis na ekspresową roladę biszkoptową z jabłkami

strudel z jabłkami

Ekspresowa rolada z jabłkami wpadła mi w oko na blogu zjemto.pl, a ja jako fanka jabłek nie mogłam przejść obojętnie obok takiego przepisu :)

Wprowadziłam trochę swoich modyfikacji i ciasto czym prędzej upiekłam.

Przede wszystkim stwierdziłam, że te jabłka aż się proszą o to aby je skarmelizować, więc dno foremki posmarowałam masłem i posypałam cukrem trzcinowym, dopiero na tak przygotowany spód wyłożyłam jabłka, a na nie cynamon.

Dzięki temu zabiegowi rolada z jabłkami jest aromatyczniejsza i lekkim karmelowym smaku :)

Mam jeszcze jedną uwagę – rolada z racji tego, że jest biszkoptowa była dla nas odrobinę za sucha. Ostatecznie więc na koniec jej wierzch nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny oraz dodatkowo przygotowałam lukier cynamonowy, aby ciasto dalej nie wysychało.

Po tych zabiegach ciasto nawet na trzeci dzień było mięciutkie i delikatne :)

Tutaj podaję moją wersję ciasta, na blogu zjemto.pl znajdziecie dodatkowo zdjęcia zrobione w trakcie przygotowywania rolady.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

jabłecznik

rolada z owocami

szybkie ciasto z jabłkami

szarlotka

ciasto z jabłkami

rolada z jabłkami

Ekspresowa rolada z jabłkami przepis do druku

strudel z jabłkami

Ekspresowa rolada z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na lekką biszkoptową roladę z karmelizowanymi jabłkami w środku.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 10

Wyposażenie

  • Foremka o wielkości około 23/38 cm

Składniki
  

biszkopt:

dodatkowo:

  • 3-4 jabłka duże
  • masło do posmarowania foremki
  • cukier trzcinowy
  • cynamon

Instrukcja
 

  • Dużą foremkę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Dno posmaruj masłem i posyp brązowym cukrem - tak aby utworzył cienką warstwę.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w cienkie plasterki.
  • Układaj jabłka ściśle na dnie formy.
  • Posyp wierzch jabłek cynamonem.
  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli aż będą puszyste, dodaj cukier i miksuj aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  • Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Wsyp mąkę i wymieszaj łyżką.
  • Wyłóż biszkopt na jabłka i delikatnie wyrównaj.
  • Piecz ciasto w 160 stopniach (na termoobiegu - bez teromoobiegu 170 stopni) przez około 30 minut.
  • W trakcie pieczenia przygotuj czystą ściereczkę kuchenną, na którą wysyp trochę cukru pudru.
  • Od razu po upieczeniu ciasta ostrożniej wyjmij go razem z papierem do pieczenia i połóż górą do dołu.
  • Zdejmij delikatnie papier do pieczenia i zwiń ciasto w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
  • Zawiń roladę w ściereczkę i odstaw na chwilę do ostudzenia.
  • Ciasto możesz podać jeszcze na ciepło razem z lodami :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!