Ekspresowa rolada z jabłkami
Przepis na ekspresową roladę biszkoptową z jabłkami
Dziś u mnie szybka rolada z jabłkami. Ta rolada jest ekspresowa, bo jest od razu pieczona z tartymi jabłkami i po upieczeniu zwinięta. Taka ekspresowa rolada z jabłkami to świetne ciasto do kubka kawy, albo herbaty. Zróbcie koniecznie!
Spis treści
Ekspresowa rolada z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz szybkie i proste ciasta, które nie wymagają wiele pracy, a wyglądają i smakują rewelacyjnie, to wypróbuj ten przepis.
Ekspresowa rolada z jabłkami przepis
Wyposażenie
- Foremka o wielkości około 23/38 cm
Składniki
składniki na biszkopt do rolady
- 3 białka (z jajek rozmiar L)
- 3 żółtka
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 60 g mąki pszennej (trochę ponad 1/3 szklanki)
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
Instrukcja
Jak zrobić ekspresową roladę biszkoptową z jabłami
- Dużą foremkę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Dno posmaruj masłem i posyp cukrem trzcinowym – tak aby utworzył cienką warstwę.cukier trzcinowy, masło
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w cienkie plasterki.3-4 jabłka
- Układaj jabłka ściśle na dnie formy.
- Posyp wierzch jabłek cynamonem.cynamon
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli aż będą lekko puszyste, dodaj cukier i miksuj aż masa będzie gęsta i lśniąca.70 g cukru, 1 szczypta soli, 3 białka
- Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.40 g mąki ziemniaczanej, 60 g mąki pszennej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.3 żółtka
- Wsyp mąkę i wymieszaj łyżką.
- Wyłóż biszkopt na jabłka i delikatnie wyrównaj.
- Piecz ciasto w 160 stopniach (na termoobiegu – bez teromoobiegu 170 stopni) przez około 30 minut.
- W trakcie pieczenia przygotuj czystą ściereczkę kuchenną, na którą wysyp trochę cukru pudru.
- Od razu po upieczeniu ciasta ostrożniej wyjmij go razem z papierem do pieczenia i połóż górą do dołu.
- Zdejmij delikatnie papier do pieczenia i zwiń ciasto w rulon – wzdłuż dłuższego boku.
- Zawiń roladę w ściereczkę i odstaw na chwilę do ostudzenia.
- Ciasto możesz podać jeszcze na ciepło razem z lodami :)
Prywatne
Biszkoptowa rolada z jabłkami – uwagi
Ekspresowa rolada z jabłkami wpadła mi w oko na blogu zjemto.pl, a ja jako fanka jabłek nie mogłam przejść obojętnie obok takiego przepisu :)
Wprowadziłam trochę swoich modyfikacji i ciasto czym prędzej upiekłam.
Przede wszystkim stwierdziłam, że te jabłka aż się proszą o to aby je skarmelizować, więc dno foremki posmarowałam masłem i posypałam cukrem trzcinowym, dopiero na tak przygotowany spód wyłożyłam jabłka, a na nie cynamon.
Dzięki temu zabiegowi rolada z jabłkami jest aromatyczniejsza i lekkim karmelowym smaku :)
Mam jeszcze jedną uwagę – rolada z racji tego, że jest biszkoptowa była dla nas odrobinę za sucha. Ostatecznie więc na koniec jej wierzch nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny oraz dodatkowo przygotowałam lukier cynamonowy, aby ciasto dalej nie wysychało.
Po tych zabiegach ciasto nawet na trzeci dzień było mięciutkie i delikatne :)
Tutaj podaję moją wersję ciasta, na blogu zjemto.pl znajdziecie dodatkowo zdjęcia zrobione w trakcie przygotowywania rolady.
Ps.
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
Polecane przepisy na ciasto roladę
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne rolady pieczone w różnych smakach i z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: