Cytrynowa rolada bezowa przepis

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
cytrynowa rolada bezowa z truskawkami i borówkami

Przepis na lekką roladę bezową z kremem mascarpone i lemon curd

Ta lekka i puszysta cytrynowa rolada bezowa zachwyci Cię swoim niezwykłym smakiem. Delikatny bezowy blat jest zwinięty z kremem mascarpone, który nadaje mu kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku. Orzeźwiający krem cytrynowy – lemon curd – dodaje cytrynowej nuty, która idealnie komponuje się ze słodyczą bezy. To doskonałe połączenie smaków jest uzupełnione świeżymi owocami, które dodają dodatkowego aromatu i świeżości. Cytrynowa rolada bezowa to wspaniała uczta dla podniebienia a jej elegancki wygląd i doskonałe smaki sprawią, że stanie się ona gwiazdą każdego spotkania. Przygotujcie ją na specjalne okazje, albo nawet na weekend do kawy.

ciasto rolada z bitą śmietaną, truskawkami i borówkami

Pyszna cytrynowa rolada bezowa przepis z filmem

Jeśli lubisz bezy z kremem i owocami, to zrób tą roladę bezową i dodaj do niej cytrynowego kremu lemon curd. Ten krem doskonale uzupełnia się ze słodyczą bezy, dodaje jej świeżości i ciekawego smaku.

cytrynowa rolada bezowa

Cytrynowa rolada bezowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i orzeźwiającą roladę bezową z kremem mascarpone i kremem lemon curd.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 20 minut
Porcje 10
Kalorie 382 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na lemon curd do rolady bezowej

składniki na bezę do rolady bezowej

składniki na krem mascarpone

dodatkowo do cytrynowej rolady bezowej

  • owoce (- np. truskawki, borówki, plasterki cytryny)
Instrukcja
 

Jak zrobić lemon curd do rolady bezowej

  • Do żaroodpornej miski wlej sok z cytryny, dodaj skórkę, cukier i masło.
    120 ml soku z cytryny, skórka z dwóch cytryn, 150 g cukru, 60 g masła
    jak zrobić lemon curd
  • Ustaw miskę na górze garnka z gotującą się wodą i podgrzewaj, aż masło i cukier się rozpuszczą.
  • Jajka i żółtko zmieszaj widelcem.
    2 jajka, 1 żółtko
    jak zrobić krem cytrynowy do ciasta
  • Dodaj jajka do miseczki i zamieszaj dokładnie.
  • Podgrzewaj mieszając aż otrzymasz gęsty krem – troszkę rzadszy od budyniu.
    jak zrobić krem cytrynowy
  • Przelej lemon curd przez gęste sito, aby pozbyć się skórek i ewentualnych kawałków jajek.
    jak zrobić lemon curd
  • Ostudź – krem możesz przechować w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni.

Jak zrobić bezę do rolady bezowej

  • Białka lekko zmiksuj, tak aby zaczęły się lekko puszyć.
    3 białka
  • Wtedy zacznij dodawać porcjami cukier i miksuj na wysokich obrotach aż białka staną się białe i gęste (zwykle trwa to około 10 minut).
    100 g cukru
    dodawanie cukru do białek na bezę
  • Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny
    dodawanie skrobi ziemniaczanej do bezy
  • Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż bezę i rozprowadź równą warstwą.
    wykładanie bezy na roladę do foremki do pieczenia
  • Piecz bezę w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut.
  • Na blacie ułóż kawałek papieru do pieczenia.
  • Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika i od razu wyjmij razem z papierem z foremki.
  • Ostrożnie przewróć ją do góry nogami i połóż na nowym kawałku papieru.
  • Ostrożnie odklej papier ze spodu bezy i zostaw tak bezę do lekkiego ostudzenia.
    blat bezowy do bezowej rolady
  • W tym czasie przygotuj krem mascarpone.

Jak zrobić krem mascarpone do rolady bezowej

  • Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem.
    50 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru
  • Wlej powoli śmietanę kremówkę i zmiksuj całość na wysokich obrotach aż powstanie gęsty krem.
    250 ml śmietany kremówki

Cytrynowa rolada bezowa – wykończenie

  • Ostudzoną bezę posmaruj z wierzchu kremem mascarpone (odłóż trochę kremu na dekorację wierzchu).
    nakładanie bitej śmietany na roladę bezową
  • Na krem mascarpone nałóż kilka łyżek kremu lemon curd – jest on intensywny w smaku, więc nie przesadź z jego ilością!
    nakładanie kremu na roladę bezową
  • Ostrożnie zwiń roladę (wzdłuż dłuższego brzegu) pomagając sobie papierem do pieczenia.
    jak zwinąć roladę bezową
  • Przełóż roladę na podłużny talerz.
  • Górę rolady cytrynowej posmaruj odłożonym kremem mascarpone.
    nakładanie bitej śmietany na bezę
  • Możesz też dodać tu jeszcze trochę kremu lemon curd.
  • Możesz udekorować wierzch rolady świeżymi owocami, plasterkami cytryny i listkami mięty lub melisy.
    owoce
    rolada bezowa z owocami i bitą śmietaną
  • Gotową roladę najlepiej schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, ale można też ją podać od razu.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 382kcalWeglowodany: 27gBiałko: 4gTłuszcz: 29g
Słowa kluczowe bezowa rolada z kremem, rolada cytrynowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
rolada z kremem cytrynowym i owocami

Rolada bezowa z kremem cytrynowym – wskazówki

Jak tylko uzbierają mi się jakieś białka, to zaczynam myśleć o bezach. Tym razem miałam ich niedużo, więc wybór padł na roladę bezową.

Co jakiś czas piekę taką właśnie bezową roladę jako odskocznię od bezy pavlovej i zawsze jest to hit!

A do tego powiem, że rolada bezowa jest jak dla mnie łatwiejsza do zrobienia niż zwykła rolada.

Dużo lepiej, ładniej i łatwiej zwija się blat bezowy niż tradycyjny biszkopt.

Jeśli, więc jeszcze nigdy nie robiliście bezowej rolady, to koniecznie musicie spróbować!

ciasto bezowe z kremem cytrynowym lemon curd i truskawkami i borówkami

Jaka jest najlepsza rolada bezowa?

Najlepsza rolada bezowa będzie fajnie puszysta i jednocześnie stabilna. Jeśli zrobicie dobry spód bezowy to rolada bezowa nie będzie pękać!

Po latach doświadczeń doszłam, że najlepsza rolada bezowa zrobiona jest z 3 dużych białek (z jajek rozmiar L) upieczonych w foremce o wielkości 25/35 cm. Wtedy ma ona odpowiednią grubość i przy zwijaniu nie pęka.

Jak piec bezę na roladę bezową?

W przeciwieństwie do bezy pavlovej tutaj bezę pieczemy krótko – ja piekę ją około 20 minut w 160 stopniach. Beza na roladę ma być tylko lekko przyrumieniona z wierzchu i nie może być zbyt sucha. Inaczej popęka przy zwijaniu. Dlatego pieczemy ją krótko i od razu wyciągamy na blat. Bezy nie zwijamy do ostudzenia – w przeciwieństwie do biszkopta do rolady – tylko studzimy na płasko i też nie długo – jakieś 10-15 minut w zupełności wystarczy.

bezowa rolada z lemon curd i truskawkami

Jak zwinąć roladę bezową?

Roladę zwijamy oczywiście ostrożnie i powoli. Najlepiej delikatnie podnosić ją przy pomocy spodniego kawałka papieru do pieczenia i lekko zwijać. Nie nakładamy też za dużo kremu, bo beza będzie gruba, a krem i tak zapewne zacznie wypływać bokami. Tak około 250 g kremu w zupełności wystarcza.

Rolada bezowa łatwiej się kroi, gdy zostanie schłodzona w lodówce przez kilka godzin. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją zjeść zaraz po przygotowaniu.

Krem cytrynowy do rolady bezowej – film

Krem lemon curd dodany do rolady bezowej świetnie uzupełnia słodki smak bezy. Ja tutaj podaję przepis na słoiczek kremu lemon curd, ale nie zużyjecie go całego do bezy – byłaby zbyt cytrynowa. Dlatego możecie zrobić krem cytrynowy z połowy porcji, albo pozostały krem cytrynowy wykorzystać do innych ciast, albo deserów. Ja Wam mogę np. polecić sernik z musem cytrynowym i lemon curd albo torcik cytrynowo-malinowy. Taki krem możecie również dodać do lodów.

Możecie zobaczyć mój krótki filmik na którym pokazuję jak zrobić krem typu curd. Na filmie robię pomarańczowy curd, ale technika przy obydwu jest taka sama.

Cytrynowa rolada bezowa kalorie

Zwykle ciasta bezowe nie są jakoś specjalnie mocno kaloryczne, ale z tą roladą bezową jest troszkę inaczej. Cytrynowy krem lemon curd jest sam z siebie dość kaloryczny – przez masło, jajka i żółtka. Do tego mascarpone i śmietana kremówka też należą do produktów dość wysoko kalorycznych. Dlatego 100 g cytrynowej rolady bezowej ma około 480 kcal, ale już jedna porcja tego deseru (przy podziale na 10 porcji) ma około 380 kcal. Końcowa kaloryczność zależy od ilości użytego lemon curd oraz od użytej śmietany kremówki. Ja użyłam taką 30% w kartoniku i liczyłam kaloryczność dla niej.

rolada bezowa z kremem cytrynowym truskawkami i borówkami

Mam nadzieję, że ta cytrynowa rolada bezowa zasmakuje Wam równo mocno jak mi i że będziecie ją z chęcią przygotowywać. Jeśli nie bardzo lubicie mocno cytrynowe smaki, to możecie ją zrobić z pomarańczowym kremem z mojego filmiku. Dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakowała ta orzeźwiająca rolada bezowa z kremem cytrynowym.

rolada bezowa z kremem lemon curd i owocami

Polecane przepisy na roladę bezową

Na blogu znajdziecie również inne przepisy na roladę bezową z innymi kremami i w innych smakach. Wypróbujcie je wszystkie!

Opublikowano: 2023 26 maja

Podziel się przepisem

4.34 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na roladę bezową z kremem cytrynowym

Rozkoszuj się wyjątkowym smakiem mojej cytrynowej rolady bezowej, idealnej do podania na różne okazje i spotkania. Ta lekka, puszysta i niebiańsko aromatyczna rolada z pewnością rozpieści Twoje podniebienie. Wyobraź sobie delikatny bezowy blat, który jest zwinięty z kremem mascarpone, tworząc kremową konsystencję i niezwykły smak. Ta rolada jest jeszcze bardziej wyjątkowa dzięki dodatkowi orzeźwiającego kremu lemon curd, który nadaje jej intensywnego cytrynowego aromatu. To połączenie smaków jest absolutnie nieodparte.

Jak zrobić roladę bezową?

W trakcie przygotowywania tej wyjątkowej rolady bezowej używamy tylko najświeższych składników. Delikatne i puszyste ciasto bezowe jest starannie pieczone, a następnie nadziewane kremem mascarpone, który jest aksamitny i kremowy. Dodatkowo, krem lemon curd nadaje naszej roladzie bezowej wyrazistego smaku cytrynowego, który jest idealnie zrównoważony z resztą składników.

Ta cytrynowa rolada bezowa nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także prezentuje się niesamowicie. Jej złocisty bezowy blat, zwinięty w elegancką formę, jest ozdobiony świeżymi owocami, które dodają koloru i świeżości. To prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia.

Dlaczego rolada pęka?

Zastanawiasz się dlaczego rolada pęka? Zobacz moje wskazówki zamieszczone pod przepisem i zobacz, że zrobienie rolady, który nie pęka nie jest takie trudne! Przeczytaj moje wskazówki, zobacz zdjęcia i film z przygotowania kremu do rolady bezowej i przygotuj w swojej własnej kuchni to pyszne ciasto rolada bezowa.

Nie ważne, czy organizujesz przyjęcie urodzinowe, spotkanie rodzinne czy romantyczną kolację - ta cytrynowa rolada bezowa z pewnością wzbudzi zachwyt wszystkich gości. Jest to również doskonały deser na ciepłe letnie dni, gdy chcesz delektować się czymś lekkim i orzeźwiającym.

Nie czekaj dłużej - spróbuj mojej wyjątkowej cytrynowej rolady bezowej i pozwól swoim zmysłom rozkoszować się doskonałym smakiem i aromatem. To jedyny taki deser, który z pewnością zaspokoi Twoje podniebienie i zostawi niezapomniane wrażenie na Twoich gościach. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla zmysłów!