Przepis na pyszny tort cytrynowy z malinami

torcik cytrynowo-malinowy


Polecam wam ten torcik cytrynowo-malinowy na wszelkie okazje.

Idealnie sprawdzi się jako tort urodzinowy, albo jako torcik na święta :)

Cytrynowy smak zawdzięcza lemon curd.

Lemon curd to taki krem cytrynowy zrobiony w wielkim skrócie z soku cytryny, cukru, jajek i masła.

Taki właśnie domowy krem cytrynowy dodałam do serka mascarpone i bitej śmietany i przełożyłam nim biszkopt.

Do tego trochę malin i pyszny torcik gotowy :)

Spróbujcie koniecznie – szczególnie jeśli lubicie cytrynowe ciasta.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne torty i torciki :D


torcik z kremem cytrynowym tort z kremem cytrynowym

tort cytrynowy z owocami torcik z lemon curd i malinami

tort z lemon curd i malinami tort cytrynowy z malinami

torcik cytrynowy z malinami tort cytrynowo-malinowy

Torcik cytrynowo-malinowy – przepis do druku

torcik cytrynowo-malinowy

Torcik cytrynowo-malinowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i lekki tort cytrony z lemon curd i malinami.
4.3 z 10 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 15
Kalorie 275 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.

Składniki
  

biszkopt:

lemon curd:

krem cytrynowy:

dodatkowo:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.
  • Dodaj cukier i miksuj aż białka będą lśniące.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
  • Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Wsyp mąkę i ostrożnie wymieszaj łopatką.
  • Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki pozostaw czyste.
  • Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przekrój biszkopt na dwa blaty (jeśli wierzch jest mocno wybrzuszony, to możesz go ściąć, tak aby uzyskać bardziej płaskie ciasto.
  • Lubię nasączone biszkopty i swój nasączyłam wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny.

lemon curd:

  • Do większego garnka nalej trochę wody i postaw na ogniu.
  • Postaw na tym garnku mniejszy.
  • Wlej do mniejszego garnka sok z cytryny, dodaj skórkę z cytryny, cukier i masło.
  • Gotuj na parze aż masło i cukier się rozpuszczą.
  • Jajka roztrzep chwilę z żółtkiem.
  • Wlej jajka do masy cytrynowej i gotuj - cały czas mieszając - aż krem zgęstnieje (prawie jak budyń).
  • Gotowy lemon curd przykryj z wierzchu folią spożywczą i ostudź, a następnie schłódź w lodówce.

krem cytrynowy:

  • Do zimnego mascarpone dodaj zimną śmietanę kremówkę oraz schłodzony lemon curd (możesz odłożyć 1-2 łyżki lemon curd do dekoracji).
  • Zmiksuj aż ładnie się połączą i utworzą gęsty krem.

wykończenie:

  • Na paterze ułóż spodni blat biszkoptu - jeśli chcesz możesz go nasączyć.
  • Wyłóż mnie więcej 2/3 kremu cytrynowego.
  • Na krem wyłóż większość malin i delikatnie wciśnij je w krem.
  • Połóż drugi blat biszkoptu i go nasącz (jeśli lubisz).
  • Posmaruj wierzch resztą kremu i udekoruj pozostałymi malinami.
  • Torcik przechowuj w lodówce.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 275kcalWeglowodany: 20gBiałko: 4gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!