Torcik cytrynowo-malinowy

 

torcik cytrynowo-malinowy

 

Polecam wam ten torcik cytrynowo-malinowy na wszelkie okazje.

Idealnie sprawdzi się jako tort urodzinowy, albo jako torcik na święta 🙂

Cytrynowy smak zawdzięcza lemon curd.

Lemon curd to taki krem cytrynowy zrobiony w wielkim skrócie z soku cytryny, cukru, jajek i masła.

Taki właśnie domowy krem cytrynowy dodałam do serka mascarpone i bitej śmietany i przełożyłam nim biszkopt.

Do tego trochę malin i pyszny torcik gotowy 🙂

Spróbujcie koniecznie – szczególnie jeśli lubicie cytrynowe ciasta.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne torty i torciki 😀

 

torcik z kremem cytrynowym tort z kremem cytrynowym
 

tort cytrynowy z owocami torcik z lemon curd i malinami
 

tort z lemon curd i malinami tort cytrynowy z malinami
 

torcik cytrynowy z malinami tort cytrynowo-malinowy
 

Torcik cytrynowo-malinowy – przepis do druku

 

Torcik cytrynowo-malinowy

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o średnicy 22 cm - mniej więcej 15 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Tort
Ilość: 15
Składniki
biszkopt:
  • 3 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 80 g (pół szklanki) mąki pszennej
  • 30 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej
lemon curd:
  • sok z 2 cytryn i skórka otarta z jednej cytryny
  • 150 g (2/3 szklanki) cukru
  • 60 g masła
  • 2 duże jajka - rozmiar L
  • 1 żółtko - z jajka rozmiar L
krem cytrynowy:
  • 500 g zimnego serka mascarpone
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • lemon curd
dodatkowo:
  • około 300 g malin
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.
  2. Dodaj cukier i miksuj aż białka będą lśniące.
  3. Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
  4. Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką.
  5. Wsyp mąkę i ostrożnie wymieszaj łopatką.
  6. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki pozostaw czyste.
  7. Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
  8. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
  10. Przekrój biszkopt na dwa blaty (jeśli wierzch jest mocno wybrzuszony, to możesz go ściąć, tak aby uzyskać bardziej płaskie ciasto.
  11. Lubię nasączone biszkopty i swój nasączyłam wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny.
lemon curd:
  1. Do większego garnka nalej trochę wody i postaw na ogniu.
  2. Postaw na tym garnku mniejszy.
  3. Wlej do mniejszego garnka sok z cytryny, dodaj skórkę z cytryny, cukier i masło.
  4. Gotuj na parze aż masło i cukier się rozpuszczą.
  5. Jajka roztrzep chwilę z żółtkiem.
  6. Wlej jajka do masy cytrynowej i gotuj - cały czas mieszając - aż krem zgęstnieje (prawie jak budyń).
  7. Gotowy lemon curd przykryj z wierzchu folią spożywczą i ostudź, a następnie schłódź w lodówce.
krem cytrynowy:
  1. Do zimnego mascarpone dodaj zimną śmietanę kremówkę oraz schłodzony lemon curd (możesz odłożyć 1-2 łyżki lemon curd do dekoracji).
  2. Zmiksuj aż ładnie się połączą i utworzą gęsty krem.
wykończenie:
  1. Na paterze ułóż spodni blat biszkoptu - jeśli chcesz możesz go nasączyć.
  2. Wyłóż mnie więcej ⅔ kremu cytrynowego.
  3. Na krem wyłóż większość malin i delikatnie wciśnij je w krem.
  4. Połóż drugi blat biszkoptu i go nasącz (jeśli lubisz).
  5. Posmaruj wierzch resztą kremu i udekoruj pozostałymi malinami.
  6. Torcik przechowuj w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 275 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 20 g Białka: 4 g