Przepis na tort cytrynowy z malinami i lemon curd
Polecam wam ten torcik cytrynowo-malinowy na wszelkie okazje.
Idealnie sprawdzi się jako tort urodzinowy, albo jako torcik na święta :)
Cytrynowy smak zawdzięcza lemon curd.
Lemon curd to krem cytrynowy bardzo popularny w Anglii i Stanach Zjednoczonych.
Na blogu znajdziecie przepis na krem cytrynowy, ale dokładny przepis zamieściłam również tutaj, abyście nie musieli go szukać :)
Jak zrobić krem lemon curd?
Ten cytrynowy krem zrobiony jest z soku z cytryny, cukru, jajek i masła.
Gotuje się go na parze aż zgęstnieje i wtedy się go studzi.
Jak zrobić krem na parze?
To nic trudnego :) Na kuchence ustawcie nieduży garnek z nalaną na dno wodą i zagotujcie tą wodę.
Na górze garnka z gotującą się wodą ustawcie żaroodporną miseczkę ze składnikami kremu (świetnie się tu sprawdzają metalowe miseczki, bo szybko się nagrzewają).
Taki właśnie domowy krem cytrynowy po ostudzeniu dodałam do serka mascarpone i bitej śmietany i przełożyłam nim biszkopt.
Krem wyszedł fajnie cytrynowy w smaku i orzeźwiający. Lemon curd jest mocno słodki, więc kremu cytrynowego nie dosładzałam już dodatkowo cukrem. Jeśli jednak macie „słodki ząb” to możecie dodać trochę cukru pudru :)
Torcik cytrynowo-malinowy wymaga nie tylko cytryn, ale również malin :)
Świeże maliny wetknęłam w krem i dodatkowo użyłam je do dekoracji na górze tortu.
Tym sposobem pyszny torcik cytrynowy z malinami gotowy :)
Spróbujcie koniecznie – szczególnie jeśli lubicie cytrynowe ciasta.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne torty i torciki :D








Torcik cytrynowo-malinowy – przepis do druku

Torcik cytrynowo-malinowy
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
biszkopt:
- 3 białka - z jajek rozmiar L
- 3 żółtka
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 80 g mąki pszennej (pół szklanki)
- 30 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
lemon curd:
krem cytrynowy:
- 500 g serka mascarpone zimnego
- 250 ml śmietany kremówki zimnej - użyłam 30 %
- lemon curd
dodatkowo:
- 300 g malin
Instrukcja
biszkopt:
- Białka ubij ze szczyptą soli na lekką pianę.3 białka
- Dodaj cukier i miksuj aż białka będą lśniące.100 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.80 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej
- Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką.3 żółtka
- Wsyp mąkę i ostrożnie wymieszaj łopatką.
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki pozostaw czyste.
- Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przekrój biszkopt na dwa blaty (jeśli wierzch jest mocno wybrzuszony, to możesz go ściąć, tak aby uzyskać bardziej płaskie ciasto.
- Lubię nasączone biszkopty i swój nasączyłam wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny.
lemon curd:
- Do większego garnka nalej trochę wody i postaw na ogniu.
- Postaw na tym garnku mniejszy.
- Wlej do mniejszego garnka sok z cytryny, dodaj skórkę z cytryny, cukier i masło.2 cytryny, 150 g cukru, 60 g masła
- Gotuj na parze aż masło i cukier się rozpuszczą.
- Jajka roztrzep chwilę z żółtkiem.2 jajka, 1 żółtko
- Wlej jajka do masy cytrynowej i gotuj - cały czas mieszając - aż krem zgęstnieje (prawie jak budyń).
- Gotowy lemon curd przykryj z wierzchu folią spożywczą i ostudź, a następnie schłodź w lodówce.
krem cytrynowy:
- Do zimnego mascarpone dodaj zimną śmietanę kremówkę oraz schłodzony lemon curd (możesz odłożyć 1-2 łyżki lemon curd do dekoracji).500 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki
- Zmiksuj aż ładnie się połączą i utworzą gęsty krem.
wykończenie:
- Na paterze ułóż spodni blat biszkoptu - jeśli chcesz możesz go nasączyć.
- Wyłóż mnie więcej 2/3 kremu cytrynowego.
- Na krem wyłóż większość malin i delikatnie wciśnij je w krem.300 g malin
- Połóż drugi blat biszkoptu i go nasącz (jeśli lubisz).
- Posmaruj wierzch resztą kremu i udekoruj pozostałymi malinami.
- Torcik przechowuj w lodówce.