Torcik makowo-brzoskwiniowy
Dziś mam dla was przepis na prosty, ale za to zachwycający i niebywale smaczny torcik makowo-brzoskwiniowy.
Z pyszną żelką brzoskwiniową w środku.
Lekkim i nigdy niezawodzącym kremem śmietankowym z serkiem mascarpone.
Do tego prosty biszkopt makowy z niemielonym makiem.
Maku nie trzeba sparzać i mielić, więc biszkopt można bardzo szybko i łatwo przygotować.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne torty.






Torcik makowo-brzoskwiniowy – przepis do druku
Torcik makowo-brzoskwiniowy
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na około 12 porcji.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Tort
Ilość: 12
Składniki
biszkopt makowy:
- 4 duże jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 75 g (pół szklanki) maki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g (1 szklanka) maku niemielonego
żelka brzoskwiniowa:
- 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego Stovit
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 250 ml gorącej wody
krem:
- 500 ml zimnej śmietany kremówki
- 375 g (1,5 opakowania) zimnego serka mascarpone
- około 5 łyżek cukru pudru - lub do smaku
Wykonanie
biszkopt:
- Białka zmiksuj z cukrem na gęstą, białą i puszystą masę.
- Mąkę przesiej przez sito z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodaj mak i wymieszaj.
- Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę z makiem i delikatnie wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (jej dno, boki zostaw puste).
- Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa dwa blaty.
żelka brzoskwiniowa:
- Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody.
- Dodaj dżem brzoskwiniowy i zmiksuj lekko blenderem - odstaw do lekkiego stężenia.
krem:
- Śmietanę kremówkę zmiksuj razem z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
wykonanie:
- W tortownicy umieść jeden blat biszkoptu - możesz go dodatkowo nasączyć wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
- Nałóż trochę kremu - tak aby był wyżej przy bokach.
- W środek nałóż tężejącą galaretkę z dżemem.
- Schowaj formę do lodówki aż żelka zupełnie stężeje.
- Wtedy nałóż na nią jeszcze trochę kremu i wyrównaj.
- Połóż drugi blat i jego też nasącz jeśli lubisz wilgotne biszkopty.
- Zdejmij rant.
- Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
- Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim górę tortu.
- Na koniec posyp wierzch odrobiną niemielonego maku.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 277 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 20 g Białka: 5 g
Zrobię i zjem!
Słoiczek dżemu jaka ma pojemność?
Pozdrawiam
Ten 260g
Bardzo ciekawe połączenie:-) nigdy wcześniej nie próbowałam takiego wypieku. Mak używam głównie do makowca i rzadko wykorzystuje go przy pieczeniu innych ciast. Ten przepis mnie zaciekawił i chętnie go wypróbuję. Już go sobie wydrukowałam, teraz pozostaje kupić niezbędne składniki i zabrać się do działania :-)