Torcik makowo-brzoskwiniowy

 

torcik makowo-brzoskwiniowy

 

Dziś mam dla was przepis na prosty, ale za to zachwycający i niebywale smaczny torcik makowo-brzoskwiniowy.

Z pyszną żelką brzoskwiniową w środku.

Lekkim i nigdy niezawodzącym kremem śmietankowym z serkiem mascarpone.

Do tego prosty biszkopt makowy z niemielonym makiem.

Maku nie trzeba sparzać i mielić, więc biszkopt można bardzo szybko i łatwo przygotować.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne torty.

 

kremowy tort brzoskwiniowy torcik brzoskwiniowy z galaretką
 

prosty tort z kremem z mascarpone,śmietany kremówki i galaretką tort z galaretką i kremem mascarpone
 

tort makowy z brzoskwiniową galaretką torcik makowy z brzoskwiniami
 

Torcik makowo-brzoskwiniowy – przepis do druku

Torcik makowo-brzoskwiniowy

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Tort
Ilość: 12
Składniki
biszkopt makowy:
  • 4 duże jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 75 g (pół szklanki) maki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g (1 szklanka) maku niemielonego
żelka brzoskwiniowa:
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego Stovit
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 250 ml gorącej wody
krem:
  • 500 ml zimnej śmietany kremówki
  • 375 g (1,5 opakowania) zimnego serka mascarpone
  • około 5 łyżek cukru pudru - lub do smaku
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka zmiksuj z cukrem na gęstą, białą i puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodaj mak i wymieszaj.
  3. Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę z makiem i delikatnie wymieszaj.
  5. Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (jej dno, boki zostaw puste).
  6. Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa dwa blaty.
żelka brzoskwiniowa:
  1. Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody.
  2. Dodaj dżem brzoskwiniowy i zmiksuj lekko blenderem - odstaw do lekkiego stężenia.
krem:
  1. Śmietanę kremówkę zmiksuj razem z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
wykonanie:
  1. W tortownicy umieść jeden blat biszkoptu - możesz go dodatkowo nasączyć wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
  2. Nałóż trochę kremu - tak aby był wyżej przy bokach.
  3. W środek nałóż tężejącą galaretkę z dżemem.
  4. Schowaj formę do lodówki aż żelka zupełnie stężeje.
  5. Wtedy nałóż na nią jeszcze trochę kremu i wyrównaj.
  6. Połóż drugi blat i jego też nasącz jeśli lubisz wilgotne biszkopty.
  7. Zdejmij rant.
  8. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
  9. Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim górę tortu.
  10. Na koniec posyp wierzch odrobiną niemielonego maku.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 277 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 20 g Białka: 5 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit