Torcik makowo-brzoskwiniowy

 

torcik makowo-brzoskwiniowy

 

Dziś mam dla was przepis na prosty, ale za to zachwycający i niebywale smaczny torcik makowo-brzoskwiniowy.

Z pyszną żelką brzoskwiniową w środku.

Lekkim i nigdy niezawodzącym kremem śmietankowym z serkiem mascarpone.

Do tego prosty biszkopt makowy z niemielonym makiem.

Maku nie trzeba sparzać i mielić, więc biszkopt można bardzo szybko i łatwo przygotować.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne torty.

 

kremowy tort brzoskwiniowy torcik brzoskwiniowy z galaretką
 

prosty tort z kremem z mascarpone,śmietany kremówki i galaretką tort z galaretką i kremem mascarpone
 

tort makowy z brzoskwiniową galaretką torcik makowy z brzoskwiniami
 

Torcik makowo-brzoskwiniowy – przepis do druku

torcik makowo-brzoskwiniowy

Torcik makowo-brzoskwiniowy

Wypieki Beaty
Przepis na około 12 porcji.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Tort
Porcje 12
Kalorie 277 kcal

Składniki
  

biszkopt makowy:

żelka brzoskwiniowa:

krem:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka zmiksuj z cukrem na gęstą, białą i puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodaj mak i wymieszaj.
  • Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę z makiem i delikatnie wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (jej dno, boki zostaw puste).
  • Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa dwa blaty.

żelka brzoskwiniowa:

  • Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody.
  • Dodaj dżem brzoskwiniowy i zmiksuj lekko blenderem - odstaw do lekkiego stężenia.

krem:

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj razem z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem.

wykonanie:

  • W tortownicy umieść jeden blat biszkoptu - możesz go dodatkowo nasączyć wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
  • Nałóż trochę kremu - tak aby był wyżej przy bokach.
  • W środek nałóż tężejącą galaretkę z dżemem.
  • Schowaj formę do lodówki aż żelka zupełnie stężeje.
  • Wtedy nałóż na nią jeszcze trochę kremu i wyrównaj.
  • Połóż drugi blat i jego też nasącz jeśli lubisz wilgotne biszkopty.
  • Zdejmij rant.
  • Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
  • Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim górę tortu.
  • Na koniec posyp wierzch odrobiną niemielonego maku.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 277kcalWeglowodany: 20gBiałko: 5gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit