Torcik makowo-brzoskwiniowy

Zaktualizowany: 2023 24 października
torcik makowo-brzoskwiniowy

Przepis na torcik makowo-brzoskwiniowy

wpis sponsorowany

Dziś mam dla was propozycję na pyszny i piękny tort na Boże Narodzenie. To rewelacyjny biszkopt z makiem i brzoskwiniami w galaretce, które tworzą w środku tortu piękną pomarańczową żelkę. To sprawia, że tort makowy wygląda wyjątkowo i doskonale sprawdzi się właśnie na święta, albo na różne rodzinne uroczystości. Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić tort makowy z żelką brzoskwiniową. 

tort makowy z brzoskwiniową galaretką

Torcik makowo-brzoskwiniowy przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort świąteczny, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

torcik makowo-brzoskwiniowy

Torcik makowo-brzoskwiniowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny i piękny tort makowy z brzoskwiniową żelką w środku.
4.85 z 13 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Danie Ciasta, Tort
Porcje 12
Kalorie 277 kcal
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na biszkopt makowy:

składniki na żelkę brzoskwiniowa:

  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego (użyłam Stovit – około 260 g)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 250 ml wody (gorącej )

składniki na krem śmietankowy:

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt makowy do tortu

  • Białka zmiksuj z cukrem na gęstą, białą i puszystą masę.
    4 białka, 100 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodaj mak i wymieszaj.
    75 g maki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 130 g maku niemielonego
  • Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
  • Dodaj mąkę z makiem i delikatnie wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (jej dno, boki zostaw puste).
  • Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez około 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa dwa blaty.

Jak zrobić żelkę brzoskwiniową do tortu

  • Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody.
    1 galaretka brzoskwiniowa, 250 ml wody
  • Dodaj dżem brzoskwiniowy i zmiksuj lekko blenderem – odstaw do lekkiego stężenia.
    1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego

Jak zrobić krem śmietankowy do tortu

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj razem z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
    500 ml śmietany kremówki, 375 g serka mascarpone, około 5 łyżek cukru pudru

Jak złożyć tort makowy:

  • W tortownicy umieść jeden blat biszkoptu – możesz go dodatkowo nasączyć wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
  • Nałóż trochę kremu – tak aby był wyżej przy bokach.
  • W środek nałóż tężejącą galaretkę z dżemem.
  • Schowaj formę do lodówki aż żelka zupełnie stężeje.
  • Wtedy nałóż na nią jeszcze trochę kremu i wyrównaj.
  • Połóż drugi blat i jego też nasącz jeśli lubisz wilgotne biszkopty.
  • Zdejmij rant.
  • Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
  • Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim górę tortu.
  • Na koniec posyp wierzch odrobiną niemielonego maku.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 277kcalWeglowodany: 20gBiałko: 5gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe tort makowy, tort z brzoskwiniami, tort z żelką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
prosty tort z kremem z mascarpone,śmietany kremówki i galaretką

Tort makowy z żelką brzoskwiniową – uwagi

Dziś mam dla was przepis na prosty, ale za to zachwycający i niebywale smaczny torcik makowo-brzoskwiniowy. Z pyszną żelką brzoskwiniową w środku. Do tego z lekkim i nigdy niezawodzącym kremem śmietankowym z serkiem mascarpone. A całość na pysznym i tego prostym biszkopcie makowym z niemielonym makiem. Maku nie trzeba sparzać i mielić, więc biszkopt można bardzo szybko i łatwo przygotować.

tort z galaretką i kremem mascarpone

Jak zrobić biszkopt makowy do tortu – wskazówki

Sam biszkopt przygotowujemy podobnie jak zwykły biały biszkopt. Główna różnica polega na dodaniu do mąki maku i proszku do pieczenia. Aby biszkopt był ładnie puszysty i stabilny polecam najpierw porządnie zmiksować białka z cukrem (na gęstą i białą pianę). Wtedy do takich ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, a na koniec dodajemy suche składniki i również delikatnie mieszamy.

Czym wymieszać mąkę do biszkopta?

Możecie to zrobić mikserem – ale miksujcie na niskich obrotach, aby nie rozbić piany. Albo wymieszajcie łopatką/łyżką. Tak przygotowany biszkopt z makiem przekładamy do formy z odpinanym rantem (moja miała średnicę 22 cm) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra dół).

torcik makowy z brzoskwiniami

Ile piec biszkopt z makiem?

Ja go piekłam około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół). Sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – jeśli włożony w środek patyczek (np. patyczek do szaszłyków) jest jeszcze mokry, to musicie biszkopt piec odrobinę dłużej. Gotowy biszkopt makowy studzimy i przekrajamy na dwa blaty.

Sprawdźcie mój dokładny przepis, aby dowiedzieć się jak zrobić żelkę do tortu. Ja przygotowałam żelkę brzoskwiniową z dżemu brzoskwiniowego. Ale jeśli nie przepadacie za brzoskwiniowym smakiem możecie zrobić żelkę w innym smaku – wystarczy wybrać inny smak dżemu i pasującą do niego galaretkę :)

Wypróbujcie ten przepis na torcik makowo-brzoskwiniowy i dajcie znać jak wam smakował :)

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne torty.

kremowy tort brzoskwiniowy torcik brzoskwiniowy z galaretką

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na torty świąteczne

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i piękne torty idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy – każdy z tych tortów jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Gorąco polecam!

Opublikowano: 2021 8 stycznia

Podziel się przepisem

7 komentarzy

  1. 653f6f6f1b765f789f3867862904a364?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2022 28 listopada w 15:20- Odpowiedz

    Ojjjj wygląda apetycznie i zapewne tak smakuje . Zapewne zrobię . Jest cudowny .

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 28 listopada w 16:12- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo

  2. dd00d5c467ea152ead9d5c9bf3931674?s=54&d=mm&r=g
    Viola 2021 3 grudnia w 22:38- Odpowiedz

    Zaniżona wartość kaloryczna

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 3 grudnia w 23:34- Odpowiedz

      Kalorię liczę wg produktów które ja używam i liczę w aplikacji my fitness pal. Jest to wartość orientacyjna.

  3. b7f026589af3b3f07506eb7de4cc61af?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata 2021 13 stycznia w 20:10- Odpowiedz

    Zrobię i zjem!
    Słoiczek dżemu jaka ma pojemność?
    Pozdrawiam

  4. 271bad42f26eb8655e9cca6fb3109d2b?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2021 11 stycznia w 17:17- Odpowiedz

    Bardzo ciekawe połączenie:-) nigdy wcześniej nie próbowałam takiego wypieku. Mak używam głównie do makowca i rzadko wykorzystuje go przy pieczeniu innych ciast. Ten przepis mnie zaciekawił i chętnie go wypróbuję. Już go sobie wydrukowałam, teraz pozostaje kupić niezbędne składniki i zabrać się do działania :-)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy