Przepis na efektowny karmelowy torcik musowy z polewą lustrzaną

karmelowy torcik musowy

Na urodziny mojego męża przygotowałam w tym roku karmelowy torcik musowy w polewie lustrzanej.

Torcik był tylko dla naszej czwórki, więc zrobiłam go niedużego, a i tak jedliśmy go przez 3 dni.

Tort wyszedł pyszny, chociaż bardzo słodki – to przez użycie w nim masy kajmakowej.

Jak zrobić taki torcik karmelowy?

Jak widać ze zdjęć – nie ma przy nim za wiele roboty, a efekt WOW jest gwarantowany.

Podkręca go “mirror glaze” czyli polewa lustrzana.

Nie jest ona trudna do zrobienia i nie wymaga jakiś szczególnych składników, więc warto ją zrobić.

Ale od początku.

Najpierw zrobiłam nieduży biały biszkopt – możecie też zrobić biszkopt czekoladowy, jeśli taki wolicie.

Jego wierzch posmarowałam kajmakiem wymieszanym z migdałami.

Potem zrobiłam mus kajmakowy – z serka mascarpone, kajmaku, śmietanki kremówki i żelatyny.

Mus wyłożyłam na biszkopt (na założonym rancie) i schowałam torcik do zamrażarki.

Przed polaniem tortu polewą lustrzaną musi on być porządnie schłodzony, a najlepiej gdy jest wręcz zmrożony.

Jak zrobić polewę lustrzaną mirror glaze?

Przydatna tu będzie waga kuchenna i termometr kuchenny, aby zrobić ją precyzyjnie.

Gdy składniki są dobrze odmierzone, to samo zrobienie polewy jest bardzo proste.

Wystarczy zagrzać wodę z cukrem, dodać do niej mleko skondensowane i żelatynę.

Taką mieszaniną zalewamy białą czekoladę i mieszamy.

Dodajemy barwnik i studzimy.

Jeśli chcecie uzyskać kilka kolorów, to rozlejcie polewę do kilku kubeczków i każdy oddzielnie zabarwcie.

Polewę mirror studzimy do temperatury około 35 stopni – chodzi o to, aby nabrała ona odpowiedniej gęstości.

Gdy polewa będzie bardziej ciepła i płynna, to zbyt mocno spłynie z torcika, a gdy będzie mocno gęsta, to nie spłynie ładnie po bokach.

Dlatego termometr kuchenny będzie tu bardzo pomocny.

Po oblaniu tortu polewą trzeba go schować do lodówki, aby rozmarzł, bo przecież w środku jest zamarznięty po pobycie w zamrażarce.

Dodam, że zużyjecie około połowę tej polewy, reszta spłynie na dół do foremki.

Możecie ją zebrać do szczelnego pojemniczka i przechować w lodówce.

Potem przed użyciem wystarczy ją ogrzać do temperatury 35 stopni.

Torcik wyjmujemy z lodówki przed podaniem. Możecie go przy spodzie udekorować płatkami migdałowymi.

Mój karmelowy torcik musowy udekorowałam jeszcze przed podaniem czekoladowymi kulkami oraz cukrowymi kuleczkami.

Mam nadzieję, że przepis będzie przydatny!

Wypróbujcie również moje inne przepisy na torty na różne okazje.

Ps. Pod przepisem znajdziecie również krótki filmik prezentujący jak wygląda polewanie tortu polewą mirror glaze.


Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
karmelowy tort z polewą lustrzaną
musowy torcik z polewą lustrzaną
torcik z migdałami i musem karmelowym
tort z migdałami i musem karmelowym
tort z musem karmelowym
torcik z musem karmelowym

Karmelowy torcik musowy przepis do druku

karmelowy torcik musowy

Karmelowy torcik musowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty torcik musowy z kajmakiem i polewą lustrzaną.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 15 minut
2 d
Czas całkowity 2 d 1 godz 45 minut
Porcje 10
Kalorie 380 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 16 cm.
  • Termometr kuchenny.
  • Odpinana forma do pieczenia o średnicy 18 cm, albo rant kuchenny.
  • Waga kuchenna

Składniki
  

biszkopt

  • 1 jajko rozmiar L – oddzielnie białko i żółtko
  • 30 g cukru 2 czubate łyżki
  • 30 g mąki 2 czubate łyżki

warstwa kajmakowa

  • 160 g masy kajmakowej 4 bardzo czubate łyżki
  • 30 g płatków migdałowych większa garść

krem kajmakowy

polewa lustrzana

Instrukcja
 

biszkopt

  • Zmiksuj białko z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Do białka dodaj żółtko oraz przesianą mąkę – delikatnie wymieszaj.
  • Dno foremki o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia – boki zostaw suche.
  • Przelej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 10-15 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź.
  • Jeśli lubisz wilgotny biszkopt, to nasącz go odrobiną wody wymieszanej z cukrem i sokiem z cytryny.
  • Masę kajmakową wymieszaj z płatkami migdałowymi i posmaruj wierzch biszkoptu.
  • Wstaw biszkopt do lodówki.

mus karmelowy

  • W misie miksera zmiksuj razem zimny serek mascarpone, zimną kremówkę oraz masę kajmakową.
  • Żelatynę zalej wodą – tylko tyle aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
  • Podgrzej krótko żelatynę, aby stała się płynna (można ją podgrzać około 20 sekund w mikrofalówce).
  • Dodaj do żelatyny łyżkę kremu kajmakowego i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do reszty kremu i dokładnie zmiksuj.
  • Wyjmij z lodówki biszkopt i ułóż go na talerzu lub podkładce.
  • Otocz ciasto większym rantem.
  • Nałóż mus karmelowy, tak aby również "wszedł" w szparę pomiędzy biszkoptem, a rantem (najlepiej część kremu przełożyć do woreczka i wycisnąć go w szparę – ja go nałożyłam tylko łyżką i nie wyszło, to zbyt dokładnie).
  • Dokładnie wyrównaj wierzch musu.
  • Schowaj ciasto razem z rantem do zamrażarki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc.

polewa lustrzana

  • W rondelku pogrzej wodę razem z cukrem, gdy cukier się cały rozpuści wlej słodzone mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj.
  • Żelatynę zalej wodą tak aby ją zakryła, a gdy napęcznieje dodaj ją do rondelka i dokładnie wymieszaj.
  • Czekoladę przełóż do naczynia z "dziubkiem" i zalej gorącą masą z rondelka.
  • Poczekaj kilka minut, a następnie zblenduj całość razem, albo bardzo dokładnie wymieszaj – staraj się aby nie powstało za dużo pęcherzyków powietrza.
  • Przelej polewę przez gęste sito, a następnie dodaj dowolny barwnik.
  • Przykryj wierzch polewy woreczkiem i poczekaj aż polewa ostudzi się do temperatury około 35 stopni.

wykończenie

  • W większą formę wstaw kubek, albo miseczkę.
  • Na wierzchu ustaw wyjęty z zamrażarki torcik – ze zdjętym rantem.
  • Polej wierzch ciasta polewą i pozwól jej swobodnie spłynąć po bokach.
  • Odczekaj około 10 minut i gdy polewa przestanie już spływać zbierz "sople" które się zebrały na dole torcika.
  • Pozostałą polewę możesz zebrać do szczelnego pojemniczka i przechować w lodówce. Przed ponownym użyciem lekko ją podgrzej – do temperatury 35 stopni.
  • Schowaj torcik do lodówki na kilka godzin – tak aby rozmarzł.
  • Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować wierzch wg uznania.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 380kcalWeglowodany: 35gBiałko: 6gTłuszcz: 24g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!