Przepis na ciasto brownie z obłędnym musem z czekolady

brownie z musem czekoladowym

To brownie z musem czekoladowym z gorzkiej czekolady zrobiłam mężowi do pracy i ciasto zebrało same pochwały.

Dlatego teraz spieszę się z przepisem dla was :)

Ciasto robiłam tuż przed świętami, ale zabrakło mi już czasu na napisanie tu przepisu.

Troszkę może szkoda, bo to brownie świetnie by się nadawało jako mazurek czekoladowy :)

Mamy tu prosty czekoladowy spód – zrobiony bez proszku do pieczenia (jak to w brownie) oraz niezmiernie pyszny i mocno czekoladowy mus.

Do samego musu czekoladowego użyłam gorzką czekoladę i nie dodałam żadnego cukru.

Już od jakiegoś czasu uwielbiam kremy czekoladowe z gorzkiej czekolady złagodzonej jedynie śmietaną kremówką.

Taki mus jest bardzo intensywny w smaku, ale nie gorzki.

Śmietana kremówka łagodzi mocny smak, a mus nabiera niezwykłej głębi.

Jeśli lubicie gorzką czekoladę to taki mus z czekolady również pokochacie – spróbujcie koniecznie!

Już po świętach, ale to czekoladowe ciasto z musem czekoladowym możecie zrobić na weekend.

Będzie idealne do kawy :)

Jak zrobić brownie z musem z czekolady?

Przygotujcie najpierw brownie.

Ja go zrobiłam w całości w garnku.

Najpierw rozpuściłam w nim masło, a potem dodałam pozostałe składniki i wymieszałam łyżką.

To chyba najprostszy i najszybszy przepis na brownie :)

Gdy ciasto się upiekło i ostygło, to przygotowałam mus czekoladowy.

Czekoladę do musu rozpuściłam w kąpieli wodnej i potem zmieszałam z ubitą śmietaną kremówką.

Jeśli wolicie słodsze ciasta, to możecie użyć mleczną czekoladę zamiast mlecznej.

Wtedy dodajcie do musu odrobinę więcej żelatyny – tak z 1,5 łyżeczki.

Mam nadzieję, że ten przepis na brownie z musem czekoladowym się wam spodoba i z niego skorzystacie.

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Polecam wam między innymi brownie z twarogiem albo brownie z nutellą.

Mnóstwo pysznych czekoladowych przepisów znajdziecie również w moim czekoladowym e-booku – gorąco polecam!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Brownie z musem czekoladowym przepis

brownie z musem orzechowym

Brownie z musem czekoladowym

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto brownie z musem z czekolady.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz 10 minut
Porcje 12
Kalorie 366 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 24-26 cm średnicy.

Składniki

brownie

mus czekoladowy

Instrukcja
 

brownie

  • W garnku rozpuść masło.
    125 g masła
    jak rozpuścić masło
  • Dodaj do masła cukier – wymieszaj łyżką.
    150 g cukru
    przygotowanie brownie
  • Dodaj jajka i energicznie wymieszaj.
    3 jajka
    proste brownie
  • Wsyp mąkę z kakao i zmieszaj łyżką.
    100 g mąki pszennej, 30 g gorzkiego kakao
    jak zrobić brownie
  • Przelej ciasto do foremki do pieczenia (posmarowanej masłem i posypanej mąką).
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 20-30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź – nie wyciągaj ciasta z foremki.

mus czekoladowy

  • Czekoladę połam na kawałki do żaroodpornej miseczki, dodaj śmietanę kremówkę i pogrzej razem w kąpieli wodnej (do garnka nalej na dno wody, postaw na garnku miskę z czekoladą i podgrzewaj na parze, aż się rozpuści).
    100 g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany kremówki
    jak rozpuścić czekoladę
  • Odstaw czekoladę do przestudzenia.
  • Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
    250 ml śmietany kremówki
  • Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody – użyj jej tyle, aby zakryła żelatynę. Odstaw ją na 5 minut do napęcznienia.
    1 łyżeczka żelatyny
  • Podgrzej krótko żelatynę (np. w mikrofalówce) – nie grzej za długo, aby nie była za gorąca.
  • Do ubitej kremówki dodaj czekoladę i wymieszaj łopatką.
    jak zrobić mus czekoladowy
  • Jeśli wolisz słodsze kremy, to możesz posłodzić mus cukrem pudrem – ja go nie dodawałam.
    cukie puder
  • Do podgrzanej żelatyny dodaj łyżkę kremu czekoladowego i wymieszaj.
    jak przygotować żelatynę
  • Przelej żelatynę do reszty kremu i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż mus na brownie i wyrównaj powierzchnię.
    mus czekoladowy na brownie
  • Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin.
  • Przed podaniem możesz brownie posypać odrobiną gorzkiego kakao oraz posiekanymi orzechami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 366kcalWeglowodany: 30gBiałko: 6gTłuszcz: 25g
Słowa kluczowe amerykańskie ciasto czekoladowe, ciasto z musem czekoladowym, jak zrobić brownie, proste brownie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Babeczki czekoladowe

Sprawdź ten przepis
chocolate and cherry cupcakes

Ciasto maliny w czekoladzie

Sprawdź ten przepis
ciasto maliny w czekoladzie

Magiczne ciasto czekoladowe

Sprawdź ten przepis
magiczne ciasto czekoladowe