Przepis na ciasto brownie z obłędnym musem z czekolady

To brownie z musem czekoladowym z gorzkiej czekolady zrobiłam mężowi do pracy i ciasto zebrało same pochwały.
Dlatego teraz spieszę się z przepisem dla was :)
Ciasto robiłam tuż przed świętami, ale zabrakło mi już czasu na napisanie tu przepisu.
Troszkę może szkoda, bo to brownie świetnie by się nadawało jako mazurek czekoladowy :)
Mamy tu prosty czekoladowy spód – zrobiony bez proszku do pieczenia (jak to w brownie) oraz niezmiernie pyszny i mocno czekoladowy mus.
Do samego musu czekoladowego użyłam gorzką czekoladę i nie dodałam żadnego cukru.
Już od jakiegoś czasu uwielbiam kremy czekoladowe z gorzkiej czekolady złagodzonej jedynie śmietaną kremówką.
Taki mus jest bardzo intensywny w smaku, ale nie gorzki.
Śmietana kremówka łagodzi mocny smak, a mus nabiera niezwykłej głębi.
Jeśli lubicie gorzką czekoladę to taki mus z czekolady również pokochacie – spróbujcie koniecznie!
Już po świętach, ale to czekoladowe ciasto z musem czekoladowym możecie zrobić na weekend.
Będzie idealne do kawy :)
Jak zrobić brownie z musem z czekolady?
Przygotujcie najpierw brownie.
Ja go zrobiłam w całości w garnku.
Najpierw rozpuściłam w nim masło, a potem dodałam pozostałe składniki i wymieszałam łyżką.
To chyba najprostszy i najszybszy przepis na brownie :)
Gdy ciasto się upiekło i ostygło, to przygotowałam mus czekoladowy.
Czekoladę do musu rozpuściłam w kąpieli wodnej i potem zmieszałam z ubitą śmietaną kremówką.
Jeśli wolicie słodsze ciasta, to możecie użyć mleczną czekoladę zamiast mlecznej.
Wtedy dodajcie do musu odrobinę więcej żelatyny – tak z 1,5 łyżeczki.
Mam nadzieję, że ten przepis na brownie z musem czekoladowym się wam spodoba i z niego skorzystacie.
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
Polecam wam między innymi brownie z twarogiem albo brownie z nutellą.
Mnóstwo pysznych czekoladowych przepisów znajdziecie również w moim czekoladowym e-booku – gorąco polecam!






Brownie z musem czekoladowym przepis

Brownie z musem czekoladowym
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24-26 cm średnicy.
Składniki
brownie
- 125 g masła
- 30 g gorzkiego kakao 1/3 szklanki
- 150 g cukru 3/4 szklanki
- 3 jajka rozmiar L
- 100 g mąki pszennej 2/3 szklanki
mus czekoladowy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 1 łyżeczka żelatyny + trochę wody
- cukie puder opcjonalnie – do smaku
Instrukcja
brownie
- W garnku rozpuść masło.125 g masła
- Dodaj do masła cukier – wymieszaj łyżką.150 g cukru
- Dodaj jajka i energicznie wymieszaj.3 jajka
- Wsyp mąkę z kakao i zmieszaj łyżką.100 g mąki pszennej, 30 g gorzkiego kakao
- Przelej ciasto do foremki do pieczenia (posmarowanej masłem i posypanej mąką).
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 20-30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź – nie wyciągaj ciasta z foremki.
mus czekoladowy
- Czekoladę połam na kawałki do żaroodpornej miseczki, dodaj śmietanę kremówkę i pogrzej razem w kąpieli wodnej (do garnka nalej na dno wody, postaw na garnku miskę z czekoladą i podgrzewaj na parze, aż się rozpuści).100 g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany kremówki
- Odstaw czekoladę do przestudzenia.
- Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.250 ml śmietany kremówki
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody – użyj jej tyle, aby zakryła żelatynę. Odstaw ją na 5 minut do napęcznienia.1 łyżeczka żelatyny
- Podgrzej krótko żelatynę (np. w mikrofalówce) – nie grzej za długo, aby nie była za gorąca.
- Do ubitej kremówki dodaj czekoladę i wymieszaj łopatką.
- Jeśli wolisz słodsze kremy, to możesz posłodzić mus cukrem pudrem – ja go nie dodawałam.cukie puder
- Do podgrzanej żelatyny dodaj łyżkę kremu czekoladowego i wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty kremu i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż mus na brownie i wyrównaj powierzchnię.
- Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem możesz brownie posypać odrobiną gorzkiego kakao oraz posiekanymi orzechami.