To brownie z jagodowym musem inspirowane było przepisem z Kwestii Smaku. Oryginalnie robione było z truskawek, ale że o truskawki już trudno, to wykorzystałam jagody :)
Powiem krótko – obłęd :)
Spód jest megaczekoladowy i jednocześnie delikatny, idealnie pasuje do lekko kwaskowatego musu z jagód. A mus … mus to zupełnie inna historia – można jeść sam łyżkami.
Jak dla mnie to idealne ciasto na lato, mocno owocowe, delikatne, lekkie, nie za słodkie, a do tego podawane na zimno – czego chcieć więcej :)
Z podanej porcji otrzymacie dużą blaszkę ciasta – ja użyłam foremkę 20/40 cm.

Brownie z jagodowym musem
Składniki
czekoladowe brownie:
- 125 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 ml wody
- 2 łyżki likieru amaretto
- 5 jajek - białka i żółtka oddzielnie (użyłam rozmiar L)
- 180 g drobnego cukru
- 1/4 szklanki mąki
mus:
- 450 g jagód
- 10 g żelatyny (1 czubata łyżka stołowa) plus około 4 łyżki wody do żalatyny
- sok z 1 cytryny
- 150 g cukru pudru
- 500 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
Instrukcja
spód:
- W rondelku zagotuj masło, połamaną czekoladę, wodę i amaretto (możesz użyć też np rum) - zamieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
- Masę zdejmij z kuchenki i ostudź.
- Białka zmiksuj z cukrem na puszystą gęstą masę - miksuj aż piana będzie lśniąca.
- Dodaj do białek żółtka i delikatnie wymieszaj, dodaj masę czekoladową i wsyp mąkę - delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.
- Przełóż masę do przygotowanej foremki o wielkości około 20/40 cm.
- Piecz w 160 stopniach przez około 30 minut - po upieczeniu ostudź (w trakcie studzenia ciasto może trochę opaść).
mus:
- Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny.
- Żelatynę zalej wodą aby napęczniała.
- Do garnka włóż zmiksowane jagody, dodaj cukier i żelatynę, zamieszaj i gotuj aż cukier się rozpuści. Ostudź owoce.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj ostudzony mus i delikatnie wymieszaj.
- Mus wyłóż na spód i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
- Możesz dodatkowo na wierzch ciasta wylać galaretkę przygotowaną w połowie ilości wody.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!