brownie z jagodowym musem 6

 

To brownie z jagodowym musem inspirowane było przepisem z Kwestii Smaku. Oryginalnie robione było z truskawek, ale że o truskawki już trudno, to wykorzystałam jagody :)

Powiem krótko – obłęd :)

Spód jest megaczekoladowy i jednocześnie delikatny, idealnie pasuje do lekko kwaskowatego musu z jagód. A mus … mus to zupełnie inna historia – można jeść sam łyżkami.

Jak dla mnie to idealne ciasto na lato, mocno owocowe, delikatne, lekkie, nie za słodkie, a do tego podawane na zimno – czego chcieć więcej :)

Z podanej porcji otrzymacie dużą blaszkę ciasta – ja użyłam foremkę 20/40 cm.

brownie z jagodowym musem 1

 

brownie z jagodowym musem 2

 

brownie z jagodowym musem 3

 

brownie z jagodowym musem 7

 

brownie z jagodowym musem 8

 

ciasto czekoladowe z jagodami

Brownie z jagodowym musem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

czekoladowe brownie:

mus:

  • 450 g jagód
  • 10 g żelatyny (1 czubata łyżka stołowa) plus około 4 łyżki wody do żalatyny
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)

Instrukcja
 

spód:

  • W rondelku zagotuj masło, połamaną czekoladę, wodę i amaretto (możesz użyć też np rum) - zamieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
  • Masę zdejmij z kuchenki i ostudź.
  • Białka zmiksuj z cukrem na puszystą gęstą masę - miksuj aż piana będzie lśniąca.
  • Dodaj do białek żółtka i delikatnie wymieszaj, dodaj masę czekoladową i wsyp mąkę - delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.
  • Przełóż masę do przygotowanej foremki o wielkości około 20/40 cm.
  • Piecz w 160 stopniach przez około 30 minut - po upieczeniu ostudź (w trakcie studzenia ciasto może trochę opaść).

mus:

  • Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny.
  • Żelatynę zalej wodą aby napęczniała.
  • Do garnka włóż zmiksowane jagody, dodaj cukier i żelatynę, zamieszaj i gotuj aż cukier się rozpuści. Ostudź owoce.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj ostudzony mus i delikatnie wymieszaj.
  • Mus wyłóż na spód i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  • Możesz dodatkowo na wierzch ciasta wylać galaretkę przygotowaną w połowie ilości wody.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

brownie z jagodowym musem 10