Kolejne rewelacyjne ciasto czekoladowe do mojej kolekcji :)
Upieczone na dużej ilości gorzkiej czekolady, która nadaje ciastu szczególną teksturę i aromat.
Ciasto może postać dłużej i nie będzie wysychać.
Jako dekorację wykorzystałam krem z bitej śmietany i serka mascarpone (przy wysokiej temperaturze lepiej się sprawdza niż sama bita śmietana) oraz świeże jagody.
Świetnie będą tu też pasować maliny, albo wiśnie :)
A poza sezonem ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto możecie też przekroić i nałożyć krem do środka – w ten sposób otrzymacie świetny torcik :)
Czekoladowe ciasto z jagodami
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
ciasto:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (albo jedna gorzka i jedna mleczna)
- 230 g masła
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki amaretto (opcjonalnie)
dodatkowo:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- owoce - np. jagody, maliny, wiśnie
Wykonanie
- Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Jajka zmiksuj z cukrami na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj porcjami do jajek - na przemian z mlekiem.
- Na koniec dodaj czekoladę i amaretto - wymieszaj dokładnie.
- Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 22 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wystudź ciasto.
wykończenie:
- Śmietanę kremówkę zmiksuj, w trakcie dodaj cukier puder oraz serek mascarpone.
- Miksuj, aż masa zgęstnieje, ale nie miksuj zbyt długo, bo może ci się zrobić masło ;)
- Wyłóż krem na ciasto i posyp po wierzchu owocami.
- Możesz też ciasto przekroić na pół i włożyć część kremu do środka.
Przepis pochodzi z tej strony – podaję wersję z moimi małymi zmianami.
Mmm, obłędnie czekoladowe… Coś pysznego :)
Cudownie się prezentuje to ciasto. Idealne :)