Przepis na czekoladowe ciasto z jagodami

 

Kolejne rewelacyjne ciasto czekoladowe do mojej kolekcji :)

Upieczone na dużej ilości gorzkiej czekolady, która nadaje ciastu szczególną teksturę i aromat.

Ciasto może postać dłużej i nie będzie wysychać.

Jako dekorację wykorzystałam krem z bitej śmietany i serka mascarpone (przy wysokiej temperaturze lepiej się sprawdza niż sama bita śmietana) oraz świeże jagody.

Świetnie będą tu też pasować maliny, albo wiśnie :)

A poza sezonem ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto możecie też przekroić i nałożyć krem do środka – w ten sposób otrzymacie świetny torcik :)

 

czekoladowe z jagodami1

czekoladowe z jagodami4

czekoladowe z jagodami3
czekoladowe z jagodami2

 

Przepis na czekoladowe ciasto z jagodami

 

Czekoladowe ciasto z jagodami

Wypieki Beaty
3 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12 porcji

Składniki
  

ciasto:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (albo jedna gorzka i jedna mleczna)
  • 230 g masła
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki amaretto (opcjonalnie)

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego wystudzenia.
  • Jajka zmiksuj z cukrami na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj porcjami do jajek - na przemian z mlekiem.
  • Na koniec dodaj czekoladę i amaretto - wymieszaj dokładnie.
  • Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu wystudź ciasto.

wykończenie:

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj, w trakcie dodaj cukier puder oraz serek mascarpone.
  • Miksuj, aż masa zgęstnieje, ale nie miksuj zbyt długo, bo może ci się zrobić masło ;)
  • Wyłóż krem na ciasto i posyp po wierzchu owocami.
  • Możesz też ciasto przekroić na pół i włożyć część kremu do środka.
Słowa kluczowe amaretto, biała czekolada, ciasto czekoladowe, kremówka, mascarpone
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z tej strony – podaję wersję z moimi małymi zmianami.