Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym
Mam dla was kolejne bardzo proste i szybkie ciasto.
Zapraszam na ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym.
Wilgotne i pyszne. I wcale nie za słodkie – mimo masy kajmakowej.
To ciasto smakuje rewelacyjnie również bez kremu – gdy nie macie masy kajmakowej, to możecie polać go polewą czekoladową, albo posypać cukrem pudrem.
Z przepisu wychodzi spora blacha ciasta, a jeśli nie macie blaszki o wymiarach 20/30 cm, to zajrzyjcie do Przeliczarki Foremek. Tam możecie łatwo dostosować przepis do wielkości waszej foremki :)
Polecam wam także skorzystanie z innych przepisów na pyszne ciasta czekoladowe :D






Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym – przepis do druku
Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym
- 200 g miękkiego masła
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 3 duże jaja rozmiar L
- 100 g gorzkiej czekolady - rozpuszczonej
- 150 ml (trochę ponad pół szklanki) maślanki
- 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g serka mascarpone
- około 150 g (mniej więcej dwie baaardzo czubate łyżki) masy kajmakowej z puszki (użyłam Gostyń)
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę - zmiksuj.
- Wbij pojedynczo jaja i krótko zmiksuj.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Dodaj mąkę do masy na zmianę z maślanką - nie miksuj za długo - tylko do połączenia składników.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przygotuj krem - serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową i wyłóż na ciasto.
- Możesz dodatkowo posypać wierzch wiórkami czekolady lub cukrowym maczkiem.
Wyszło smakowite Jednym słowem – wciągające