Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym

ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym

Mam dla was kolejne bardzo proste i szybkie ciasto.

Zapraszam na ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym.

Wilgotne i pyszne. I wcale nie za słodkie – mimo masy kajmakowej.

To ciasto smakuje rewelacyjnie również bez kremu – gdy nie macie masy kajmakowej, to możecie polać go polewą czekoladową, albo posypać cukrem pudrem.

Z przepisu wychodzi spora blacha ciasta, a jeśli nie macie blaszki o wymiarach 20/30 cm, to zajrzyjcie do Przeliczarki Foremek.   Tam możecie łatwo dostosować przepis do wielkości waszej foremki :)

Polecam wam także skorzystanie z innych przepisów na pyszne ciasta czekoladowe :D

proste ciasto czekoladowe z kremem czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym

ciasto z kremem kajmakowym ciasto czekoladowo-karmelowe

czekoladowe ciasto z kajmakiem ciasto czekoladowe z kajmakiem

Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym – przepis do druku

Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 3 duże jaja rozmiar L
  • 100 g gorzkiej czekolady - rozpuszczonej
  • 150 ml (trochę ponad pół szklanki) maślanki
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
krem:
  • 100 g serka mascarpone
  • około 150 g (mniej więcej dwie baaardzo czubate łyżki) masy kajmakowej z puszki (użyłam Gostyń)
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę - zmiksuj.
  3. Wbij pojedynczo jaja i krótko zmiksuj.
  4. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i sodą.
  5. Dodaj mąkę do masy na zmianę z maślanką - nie miksuj za długo - tylko do połączenia składników.
  6. Przelej ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Przygotuj krem - serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową i wyłóż na ciasto.
  10. Możesz dodatkowo posypać wierzch wiórkami czekolady lub cukrowym maczkiem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 365 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 36 g Białka: 12 g