Pyszna krówka – ciasto na biszkopcie przekładanym kremem kajmakowym

Ciasto Krówka na biszkopcie zrobiłam na święta i wszystkim bardzo smakowało.
Mimo że do ciasta dałam sporo masy kajmakowej ciasto wcale nie było za słodkie.
Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, to proponuję pozostałą masą kajmakową posmarować biszkopt przed nałożeniem kremu.
Wtedy ciasto będzie słodsze, a do tego nie zostanie wam kajmaku i nie będziecie się martwić, że wam się zmarnuje :)
Ja nie dodawałam masy kajmakowej – wykorzystałam ją do innego ciasta :)
Za to przed podaniem polałam wierzch ciasta odrobiną sosu karmelowego.
Możecie tu użyć gotowy sos, albo zrobić go samodzielnie.
Polecam wam tu ekspresowy sos karmelowy robiony w mikrofalówce.
Jak zrobić ciasto krówka?
Podstawą jest tu biały biszkopt upieczony w większej foremce.
Biszkopt zrobiłam z 4 jajek, tak aby był wysoki na dwa blaty.
Poniżej – pod zdjęciami – znajdziecie dokładny przepis na biszkopt – razem ze zdjęciami z wykonania.
Biszkopt pieczecie, studzicie i przekrajacie na dwa blaty.
Ja proponuję upiec go dzień wcześniej – taki „przestany” biszkopt łatwiej kroić.
Gdy będziecie już mieli biszkopt, to przygotowujecie krem krówkowy.
Krem do w zasadzie trzy składniki – śmietana kremówka, masa krówkowa i żelatyna.
Żelatynę dodajemy do kremu, aby był stabilniejszy i sztywniejszy.
Pamiętajcie, aby żelatyny nie przegrzać, bo wtedy straci ona swoje żelujące właściwości.
Najpierw zalewamy ją niedużą ilością zimnej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
Wtedy podgrzewamy ją krótko – ja ją wstawiam do mikrofalówki na maksymalnie 10 sekund – gdy tylko widzę, że się rozpuściła i zaczyna się unosić – wyłączam mikrofalówkę.
Jeśli nie macie mikrofalówki, to wstawcie ją do garnka z gorącą wodą i mieszajcie aż się rozpuści.
Aby zahartować żelatynę przed dodaniem jej do kremu zmieszajcie ją z łyżką kremu i dopiero wtedy dodajcie ją do kremu.
Jeśli dodacie gorącą żelatynę do kremu bez zahartowania, to możliwe, że w kremie zrobią się „farfocle” z żelatyny.
Gotowym kremem przekładacie blaty biszkoptowe i chowacie ciasto do lodówki do schłodzenia.
Po schłodzeniu ciasto krówka ładnie się kroi na porcje.
Dajcie znać jak wam smakowało ciasto krówka na biszkopcie :)
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta z kremem.






Ciasto krówka przepis do druku

Ciasto krówka
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
biszkopt
- 4 białka z jajek rozmiar L
- 4 żółtka
- 100 g cukru – pół szklanki
- 100 g mąki pszennej 2/3 szklanki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
krem krówkowy
- 750 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej, użyłam 30%
- około 300 g masy kajmakowej z puszki – lub do smaku
- 4 łyżeczki żelatyny + trochę wody
nasączenie
- 2 łyżeczki cukru
- około 300 ml letniej wody
Instrukcja
biszkopt
- Do białek wsyp cukier i zmiksuj, aż białka będą białe i bardzo gęste.4 białka, 100 g cukru
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sitko.100 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj – możesz to zrobić na najniższych obrotach miksera.4 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Foremkę co pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź, a następnie przetnij na dwa blaty.
krem krówkowy
- Masę kajmakową przełóż do miseczki i dodaj do niej trochę śmietany kremówki (z tych 750 ml) – krótko zmiksuj, tak aby kajmak stał się bardziej płynny.około 300 g masy kajmakowej
- Pozostałą śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.750 ml śmietany kremówki
- Dodaj do śmietany kajmak i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Żelatynę zalej niewielką ilością wody (daj jej tyle, aby zakryła żelatynę). Odstaw ją na 5 minut do napęcznienia, a następnie krótko podgrzej, aby stała się płynna (ja ją wstawiam do mikrofalówki na około 10 sekund).4 łyżeczki żelatyny
- Dodaj do żelatyny łyżkę kremu krówkowego i wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę przelej do reszty kremu i dokładnie wymieszaj.
złożenie
- Na dnie foremki do pieczenia ułóż spodni blat biszkoptu.
- Nasącz go wodą z cukrem.2 łyżeczki cukru, około 300 ml letniej wody
- Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to teraz możesz posmarować wierzch biszkoptu pozostałą w puszce masą krówkową.
- Na biszkopt wyłóż mniej więcej kremu kajmakowego.
- Ułóż drugi blat ciasta i go również nasącz.
- Wyłóż resztę kremu i wyrównaj powierzchnię.
- Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin – tak aby krem stężał.
- Przed podaniem możesz wierzch ciasta polać odrobiną sosu karmelowego.