Kostka orzechowo-kajmakowa

 

kostka orzechowo-kajmakowa

 

Kostka orzechowo-kajmakowa to moja propozycja na świąteczne ciasto bez pieczenia.

Będziecie potrzebować tutaj zwykłe herbatniki, masę kajmakową, śmietankę kremówkę oraz pastę orzechową.

Ja wybrałam pastę z prażonych orzechów laskowych 😋

Ten krem nadał przepyszny orzechowy smak ciastu i świetnie skomponował się z warstwą kajmakową.

Wierzch ciasta udekorowałam już tylko tartą gorzką czekoladą oraz posiekanymi orzechami laskowymi.

Ciasto wychodzi delikatne i puszyste, a do tego bardzo smaczne.

Mimo użycia masy kajmakowej nie jest wcale za mocno słodkie :)

Polecam wam również inne ciasta z kremem oraz ciasta bez pieczenia.

 

kostka kajmakowa z orzechami kostka orzechowa z kajmakiem
 

ciasto bez pieczenia z masą kajmakową ciasto bez pieczenia kajmakowo-orzechowe
 

ciasto kajmakowo-orzechowe ciasto bez pieczenia z kajmakiem
 

Kostka orzechowo-kajmakowa – przepis do druku

kostka orzechowo-kajmakowa

Kostka orzechowo-kajmakowa

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 350 kcal

Składniki
  

masa orzechowa:

masa kajmakowa:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Foremkę o wielkości 24/24 cm lub 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie ułóż warstwę herbatników - u mnie to było mniej więcej 20 sztuk.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż zacznie gęstnieć.
  • Pastę orzechową zmieszaj z mascarpone i dodaj do kremówki - zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby masa mocno zgęstniała.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej krótko w mikrofalówce.
  • Do płynnej żelatyny dodaj czubatą łyżkę ubitej masy i wymieszaj.
  • Tak zahartowaną żelatynę wlej do masy śmietanowej i całość szybko wymieszaj.
  • Przełóż masę orzechową na wierzch herbatników i równomiernie rozprowadź.
  • Ułóż na kremie drugą warstwę herbatników.
  • Schowaj ciasto do lodówki na około godzinę.
  • Przygotuj krem kajmakowy.
  • Ubij śmietanę kremówkę aż zacznie gęstnieć.
  • Dodaj po łyżce masę kajmakową i zmiksuj na wysokich obrotach.
  • Przygotuj żelatynę podobnie jak przy poprzednim kremie.
  • Dodaj do niej łyżkę kremu i wtedy dodaj ją do reszty kremu.
  • Wierzch herbatników posmaruj masą kajmakową (wg uznania) i wyłóż na nie masę kajmakową.
  • Schowaj foremkę z ciastem do lodówki na około godzinę (albo dłużej).
  • Przed podaniem posyp wierzch ciasta tartą czekoladą oraz posiekanymi orzechami laskowymi.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 350kcalWeglowodany: 24gBiałko: 7gTłuszcz: 25g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

krem orzechowy

 

Wpis przygotowany we współpracy z marką Tree Nuts