Przepis na ciasto kostka orzechowo-kajmakowa bez pieczenia
wpis sponsorowany
Kostka orzechowo-kajmakowa to moja propozycja na świąteczne ciasto bez pieczenia.
Będziecie potrzebować tutaj zwykłe herbatniki, masę kajmakową, śmietankę kremówkę oraz pastę orzechową.
Ja wybrałam pastę z prażonych orzechów laskowych 😋
Ten krem nadał przepyszny orzechowy smak ciastu i świetnie skomponował się z warstwą kajmakową.
Wierzch ciasta udekorowałam już tylko tartą gorzką czekoladą oraz posiekanymi orzechami laskowymi.
Ciasto wychodzi delikatne i puszyste, a do tego bardzo smaczne.
Mimo użycia masy kajmakowej nie jest wcale za mocno słodkie :)
Polecam wam również inne ciasta z kremem oraz ciasta bez pieczenia.
Kostka orzechowo-kajmakowa – przepis do druku

Kostka orzechowo-kajmakowa
Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z masą orzechową i kajmakową.
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
masa orzechowa:
- 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 2 łyżki serka mascarpone zimnego
- 100 g pasty z orzechów laskowych Tree Nuts (u mnie 5 łyżek)
- 3 łyżeczki żelatyny + trochę wody
- 2-3 łyżki cukru pudru - lub do smaku
masa kajmakowa:
- 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 5 łyżeczek masy kajmakowej łyżeczki lekko czubate
- 3 łyżeczki żelatyny + trochę wody do niej
dodatkowo:
- około 220 g herbatników
- masa kajmakowa
- 1 garść orzechów laskowych posiekanych
- gorzka czekolada tarta
Instrukcja
- Foremkę o wielkości 24/24 cm lub 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie ułóż warstwę herbatników - u mnie to było mniej więcej 20 sztuk.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż zacznie gęstnieć.
- Pastę orzechową zmieszaj z mascarpone i dodaj do kremówki - zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby masa mocno zgęstniała.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej krótko w mikrofalówce.
- Do płynnej żelatyny dodaj czubatą łyżkę ubitej masy i wymieszaj.
- Tak zahartowaną żelatynę wlej do masy śmietanowej i całość szybko wymieszaj.
- Przełóż masę orzechową na wierzch herbatników i równomiernie rozprowadź.
- Ułóż na kremie drugą warstwę herbatników.
- Schowaj ciasto do lodówki na około godzinę.
- Przygotuj krem kajmakowy.
- Ubij śmietanę kremówkę aż zacznie gęstnieć.
- Dodaj po łyżce masę kajmakową i zmiksuj na wysokich obrotach.
- Przygotuj żelatynę podobnie jak przy poprzednim kremie.
- Dodaj do niej łyżkę kremu i wtedy dodaj ją do reszty kremu.
- Wierzch herbatników posmaruj masą kajmakową (wg uznania) i wyłóż na nie masę kajmakową.
- Schowaj foremkę z ciastem do lodówki na około godzinę (albo dłużej).
- Przed podaniem posyp wierzch ciasta tartą czekoladą oraz posiekanymi orzechami laskowymi.
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 350kcalWeglowodany: 24gBiałko: 7gTłuszcz: 25g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!