Kostka orzechowo-kajmakowa

 

kostka orzechowo-kajmakowa

 

Kostka orzechowo-kajmakowa to moja propozycja na świąteczne ciasto bez pieczenia.

Będziecie potrzebować tutaj zwykłe herbatniki, masę kajmakową, śmietankę kremówkę oraz pastę orzechową.

Ja wybrałam pastę z prażonych orzechów laskowych 😋

Ten krem nadał przepyszny orzechowy smak ciastu i świetnie skomponował się z warstwą kajmakową.

Wierzch ciasta udekorowałam już tylko tartą gorzką czekoladą oraz posiekanymi orzechami laskowymi.

Ciasto wychodzi delikatne i puszyste, a do tego bardzo smaczne.

Mimo użycia masy kajmakowej nie jest wcale za mocno słodkie :)

Polecam wam również inne ciasta z kremem oraz ciasta bez pieczenia.

 

kostka kajmakowa z orzechami kostka orzechowa z kajmakiem
 

ciasto bez pieczenia z masą kajmakową ciasto bez pieczenia kajmakowo-orzechowe
 

ciasto kajmakowo-orzechowe ciasto bez pieczenia z kajmakiem
 

Kostka orzechowo-kajmakowa – przepis do druku

Kostka orzechowo-kajmakowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
masa orzechowa:
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
  • 2 łyżki zimnego serka mascarpone
  • 100 g (u mnie 5 łyżek) pasty z orzechów laskowych Tree Nuts
  • 3 łyżeczki żelatyny + trochę wody
  • 2-3 łyżki cukru pudru - lub do smaku
masa kajmakowa:
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
  • 5 lekko czubatych łyżek masy kajmakowej
  • 3 łyżeczki żelatyny + trochę wody do niej
dodatkowo:
  • około 220 g herbatników
  • masa kajmakowa
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • tarta gorzka czekolada
Wykonanie
  1. Foremkę o wielkości 24/24 cm lub 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na dnie ułóż warstwę herbatników - u mnie to było mniej więcej 20 sztuk.
  3. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż zacznie gęstnieć.
  4. Pastę orzechową zmieszaj z mascarpone i dodaj do kremówki - zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby masa mocno zgęstniała.
  5. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej krótko w mikrofalówce.
  6. Do płynnej żelatyny dodaj czubatą łyżkę ubitej masy i wymieszaj.
  7. Tak zahartowaną żelatynę wlej do masy śmietanowej i całość szybko wymieszaj.
  8. Przełóż masę orzechową na wierzch herbatników i równomiernie rozprowadź.
  9. Ułóż na kremie drugą warstwę herbatników.
  10. Schowaj ciasto do lodówki na około godzinę.
  11. Przygotuj krem kajmakowy.
  12. Ubij śmietanę kremówkę aż zacznie gęstnieć.
  13. Dodaj po łyżce masę kajmakową i zmiksuj na wysokich obrotach.
  14. Przygotuj żelatynę podobnie jak przy poprzednim kremie.
  15. Dodaj do niej łyżkę kremu i wtedy dodaj ją do reszty kremu.
  16. Wierzch herbatników posmaruj masą kajmakową (wg uznania) i wyłóż na nie masę kajmakową.
  17. Schowaj foremkę z ciastem do lodówki na około godzinę (albo dłużej).
  18. Przed podaniem posyp wierzch ciasta tartą czekoladą oraz posiekanymi orzechami laskowymi.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 350 Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 24 g Białka: 7 g

 

 

krem orzechowy

 

Wpis przygotowany we współpracy z marką Tree Nuts