Czekoladowe ciasto z kajmakiem

Zaktualizowany: 2023 30 sierpnia
czekoladowe ciasto z kajmakiem

Przepis na czekoladowe ciasto z masą kajmakową i orzechami włoskimi

Zapraszam na pyszne i proste czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami włoskimi. Ten murzynek z masą kajmakową i chrupiącymi orzechami to proste ciasto z efektem WOW. Przygotujcie to czekoladowe ciasto na dużą blachę na rodzinną imprezę, na przyjęcie na grillu czy nawet na weekend do kawy.

ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i kajmakiem

Czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i mocno czekoladowe ciasta, które mają „to coś” to koniecznie wypróbuj ten przepis!

czekoladowe ciasto z kajmakiem

Czekoladowe ciasto z kajmakiem przepis

Wypieki Beaty
Proste ciasto czekoladowe z kleksami z masy kajmakowej i z chrupiącymi orzechami włoskimi.
4.51 z 63 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 318 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na sporą blachę – o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami

  • Zmieszaj razem w dużej misce mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz kakao.
    300 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • W drugiej misce zmieszaj jajka, olej i mleko.
    120 ml oleju, 2 jajka, 180 ml mleka
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj.
  • Gorącą wodę zmieszaj z kawą rozpuszczalną i wlej do ciasta – krótko zmiksuj.
    180 ml wody
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylej ciasto do formy.
  • Łyżeczką nakładaj masę kajmakową na wierzch ciasta – tworząc "kupki".
    1 puszka masy kajmakowej
  • Orzechy włoskie posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta.
    100 g orzechów włoskich
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.
Notatki
Jeśli nie chcesz, to możesz nie dodawać kawy do gorącej wody i wlać samą gorącą wodę do ciasta.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 318kcalWeglowodany: 44gBiałko: 6gTłuszcz: 13gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe czekoladowe ciasto z kajmakiem, czekoladowe ciasto z orzechami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowe ciasto z orzechami i karmelem

Ciasto czekoladowe z masą kajmakową i orzechami – uwagi

Podobne czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami jadłam niedawno na przyjęciu z okazji chrztu.

Samo ciasto jest tak proste, że chyba nawet nie wiele osób się na nie skusiło przy tych wszystkich serniczkach i jabłecznikach.

Ja sama też go spróbowałam na końcu, aby „się dobić” ;)

Zjadłam i wsiąkłam, gdy zaatakował mnie kajmak i chrupiące orzechy.

Z tego powodu postanowiłam odtworzyć ten smak i upiekłam TO ciacho.

Jednocześnie bardzo proste i pyszne.

proste ciasto czekoladowe z orzechami

Jak zrobić czekoladowe ciasto z kajmakiem – wskazówki

Samo ciasto czekoladowe jest z tych łyżką w misce mieszanych – jednym słowem – prostota.

Na ciasto wykładamy masę kajmakową – a ona w trakcie pieczenia częściowo się zapada i tworzy łatki :)

Na koniec jeszcze posypujemy ciasto orzechami – ja użyłam włoskie i pieczemy.

Na blaszkę o wielkości 20/30 cm zużyłam całą masę kajmakową – jak dla mnie pełnia szczęścia.

Ciasto upiekłam, zawiozłam do rodziny i znikło nie wiadomo kiedy – to najlepsza rekomendacja.

Mąż troszkę narzekał, że ciacho było dla niego za mało wilgotne, ale jedzone do kawy czy herbaty było idealne.

Koniecznie wypróbujcie inne moje czekoladowe ciasta.

Zapraszam na ciasto czekoladowa chmura, kawowe brownie, albo czekoladowe Wacky Cake (bez jajek i nabiału).

Ps.

Przy okazji polecam wam mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 30 przepisów na pyszne czekoladowe ciasta i ciasteczka. Każdy znajdzie tam coś dla siebie :)

czekoladowe wypieki
ciasto czekoladowe z kajmakiem i orzechami włoskimi
ciasto czekoladowe z kajmakiem i orzechami  czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi i masą kajmakową

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 26 października

Podziel się przepisem

40 komentarzy

  1. 2277cda2dc1b1f5052b8706f35b975b1?s=54&d=mm&r=g
    Jagoda 2023 28 października w 06:47- Odpowiedz

    Ciasto w smaku bardzo dobre, tylko wyszło zakalcowate, wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Zastanawiam się co mogę zrobić by uniknąć zakalca?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 28 października w 11:08- Odpowiedz

      Cześć – ważyłaś produkty na wadze, czy robiłaś „na szklanki”?

  2. a3fbe6232a9a65be69686c18799ae483?s=54&d=mm&r=g
    Nikola 2023 3 czerwca w 13:50- Odpowiedz

    Ciasto przepyszne, ale za każdym razem wychodzi zakalcowate :c nie używam kawy i zastanawiam się czy nie spróbować upiec go bez dodawania wody tylko boję się że będzie wtedy zbyt suche :/

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 3 czerwca w 15:29- Odpowiedz

      To zrób bez wody i gdy będzie za gęste to dodaj więcej mleka

  3. 89fe574aefed84430c6f566d0b04a4df?s=54&d=mm&r=g
    Piotrek 2023 25 marca w 17:45- Odpowiedz

    Czy mogę użyć zamiast prostokątnej formy 20x30cm tortownicy o średnicy 24cm?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 25 marca w 19:05- Odpowiedz

      Możesz, będzie troszkę wyższe

  4. 7a22cf39da0254ffb850e1da5fb0612f?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2023 9 lutego w 19:44- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Ciasto rewelacja! Pychotka

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 10 lutego w 12:55- Odpowiedz

      dziękuję bardzo :)

  5. a64979b5f2030cb554470aed6c9a57f2?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2023 30 stycznia w 15:07- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Ciasto mega czekoladowe bomba

  6. 1b3618af99a236d90e8b34dbfaea0907?s=54&d=mm&r=g
    Iga 2022 21 października w 09:39- Odpowiedz

    Witam, czy można zarobić polewę ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 21 października w 10:19- Odpowiedz

      Oczywiście, możesz zrobić czekoladową. Podgrzej około 75 ml śmietany kremówki, dodaj 100g połamanej mlecznej czekolady i mieszaj do rozpuszczenia

      • 1b3618af99a236d90e8b34dbfaea0907?s=54&d=mm&r=g
        Iga 2022 25 października w 15:45- Odpowiedz

        Dziękuję bardzo ☺️

  7. 1d02c79d4a2f972438838cd8b0f7c473?s=54&d=mm&r=g
    Kamila 2022 7 kwietnia w 18:15- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Super pyszne ,proste ciasto moja rodzinka uwielbia :) tylko cukier zastapiony stewia

  8. f550bedfb7e3f14ab441c5f4759808b0?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2022 2 kwietnia w 17:36- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Przepyszne ciasto! Zmniejszyłam o połowę wszystkie składniki bo miałam tylko jedno jajko i resztkę mąki przy czym wymieszałam pół na pół mąkę pszenną i owsianą. Od siebie też dodałam na wierzch płatki migdałów i zrobiłam polewę czekoladową.

  9. 10ec634bc37d18bb1fede53e70b3222d?s=54&d=mm&r=g
    Anastasia 2022 27 lutego w 19:46- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Prze pyszne ciasto ;) znika błyskawicznie :D zamiast kajmaku zwykłego dałam smak adwokatowo prze pychota i bardzo szybko się je robi

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 27 lutego w 19:54- Odpowiedz

      Świetna zmiana smaku :)

  10. 2de406629304156f132f1747f74f14c6?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2021 1 listopada w 21:41- Odpowiedz

    Zakalec :( Wszystko wykonywałam zgodnie z przepisu, niestety nie miałam się czym pochwalić na stole :(

  11. c03e89f8072d11c920e345643dafc5ea?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra 2021 13 września w 18:02- Odpowiedz

    4 gwiazdek
    Ciacho zrobiłam, co prawda zamiast cukru użyłam erytrytolu i stewii, żeby mniej kalorycznie było. Jeśli chodzi o proporcje, to żeby nie było za dużo płynów w stosunku do suchych składników, postawiłam na użycie kubeczka 150g jogurtu greckiego zamiast oleju :) plus użyłam 320g mąki. Ciacho się upiekło, urosło ładnie, zakalec się nie zrobił. Jeszcze nie próbowane, dopiero jutro w pracy będziemy je jeść, także mam nadzieję, że wszystkim posmakuje. Dla smaku dodałam jeszcze kilkanaście kropel olejku waniliowego.

  12. 501061fb07bf0e78ed3c543303d7e1fa?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2021 2 maja w 17:03- Odpowiedz

    Robię ciasto 2 raz za pierwszym razem zakalec i teraz podejrzewam że też tak będzie robie według przepisu i nic pieczenie nie dla mnie widać

  13. e5ca7f877edff9949a7861822d966e29?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2021 23 kwietnia w 15:56- Odpowiedz

    Czy mogę zamienić mąkę pszenna na kokosowa?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 23 kwietnia w 16:28- Odpowiedz

      Możesz spróbować, tylko pamiętaj, że mąki kokosowej powinno się używać mniej więcej w 1/3 ilości mąki pszennej. Daj znać jak ci wyjdzie :)

  14. 32efd548fae691008b3057a0d6012bcc?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2021 8 kwietnia w 20:08- Odpowiedz

    4 gwiazdek
    Ciasto szybkie i pyszne w smaku. Ale mi wyszło trochę zakalcowate. Następnym razem spróbuję dodać mniej płynu i piec na pieczeniu tradycyjnym zamiast termoobiegu.

  15. 8037edca380a7c8c37659f6d10609432?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2020 29 lutego w 16:33- Odpowiedz

    Masa kajmakowa po upieczeniu opadła na spod ciasta, co mogę zrobic zeby tego uniknac? Ciasto przepyszne i proste tylko ta kwestia kajmaku u mnie do poprawy

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 29 lutego w 16:39- Odpowiedz

      Może pomóc odrobinę gęstsze ciasto. Rozpuść kawę nie w 3/4 szklanki wody lecz w tak 1/3-1/2 szklanki

  16. 46ca881d08fcbcc0dbd59a18711f6b37?s=54&d=mm&r=g
    Aneta 2020 15 lutego w 19:12- Odpowiedz

    Może być bez kakao?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 16 lutego w 16:49- Odpowiedz

      Tak, dodaj wtedy więcej mąki – 75 g lub pół szklanki

  17. 281cab7f1eefaa29c60182c2f59991d6?s=54&d=mm&r=g
    ANNA 2020 9 stycznia w 14:44- Odpowiedz

    Upiekłam, niebo w gębie.Znika błyskawicznie.

  18. c4bcc202fb4e92f619c489ca2965d126?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2019 31 grudnia w 13:05- Odpowiedz

    Przepis rewelacyjny. Szybie, proste ciasto a jakie pyszne

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 1 stycznia w 12:19- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

  19. 81f06f258d900adfc39cdf6831de9474?s=54&d=mm&r=g
    Wero 2019 29 października w 21:14- Odpowiedz

    Czy można pominąć, lub czymś zastąpić kawę?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 31 października w 07:29- Odpowiedz

      Możesz po prostu pominąć i dać samą wodę :)

  20. aa387d19757d47fed736f947d60ac420?s=54&d=mm&r=g
    Piotr 2019 20 kwietnia w 17:22- Odpowiedz

    Jakiej wielkości jest szklanka którą odmierzamy mleko, olej, wodę z kawą ? Ciasto nie za bardzo urosło, podejrzewam że było za dużo płynu. Mierzyłem szklanką 250 ml i ciasto było bardzo płynne.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 22 kwietnia w 20:06- Odpowiedz

      Ja używam takich miarek z podziałką – mają one 250 ml. Moje ciasto było zdecydowanie z tych gęstszych.

  21. 6b04bd3670635f59cdeaf11b629693f1?s=54&d=mm&r=g
    Paty 2019 28 stycznia w 13:19- Odpowiedz

    Czy moze byc kajmak kakaowy?

  22. 75505cf6fb7bc1912168e894f7595cd1?s=54&d=mm&r=g
    Kamila 2019 24 stycznia w 16:05- Odpowiedz

    Czy można zamiast oleju użyć masła?

  23. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2018 29 października w 11:35- Odpowiedz

    O jej i ta masa kajmakowa w środku! <3 Cudownie :D

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy