Czekoladowe ciasto z kajmakiem
Przepis na czekoladowe ciasto z masą kajmakową i orzechami włoskimi
Zapraszam na pyszne i proste czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami włoskimi. Ten murzynek z masą kajmakową i chrupiącymi orzechami to proste ciasto z efektem WOW. Przygotujcie to czekoladowe ciasto na dużą blachę na rodzinną imprezę, na przyjęcie na grillu czy nawet na weekend do kawy.
Spis treści
Czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i mocno czekoladowe ciasta, które mają „to coś” to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Czekoladowe ciasto z kajmakiem przepis
Wyposażenie
- Przepis na sporą blachę – o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 50 g kakao (gorzkiego (pół szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 120 ml oleju
- 2 jajka ( użyłam rozmiar L)
- 180 ml mleka
- 180 ml wody (wrzącej + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
- 1 puszka masy kajmakowej ( – użyłam Bakalland)
- 100 g orzechów włoskich (1 szklanka)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami
- Zmieszaj razem w dużej misce mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz kakao.300 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- W drugiej misce zmieszaj jajka, olej i mleko.120 ml oleju, 2 jajka, 180 ml mleka
- Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj.
- Gorącą wodę zmieszaj z kawą rozpuszczalną i wlej do ciasta – krótko zmiksuj.180 ml wody
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto do formy.
- Łyżeczką nakładaj masę kajmakową na wierzch ciasta – tworząc "kupki".1 puszka masy kajmakowej
- Orzechy włoskie posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta.100 g orzechów włoskich
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto czekoladowe z masą kajmakową i orzechami – uwagi
Podobne czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami jadłam niedawno na przyjęciu z okazji chrztu.
Samo ciasto jest tak proste, że chyba nawet nie wiele osób się na nie skusiło przy tych wszystkich serniczkach i jabłecznikach.
Ja sama też go spróbowałam na końcu, aby „się dobić” ;)
Zjadłam i wsiąkłam, gdy zaatakował mnie kajmak i chrupiące orzechy.
Z tego powodu postanowiłam odtworzyć ten smak i upiekłam TO ciacho.
Jednocześnie bardzo proste i pyszne.
Jak zrobić czekoladowe ciasto z kajmakiem – wskazówki
Samo ciasto czekoladowe jest z tych łyżką w misce mieszanych – jednym słowem – prostota.
Na ciasto wykładamy masę kajmakową – a ona w trakcie pieczenia częściowo się zapada i tworzy łatki :)
Na koniec jeszcze posypujemy ciasto orzechami – ja użyłam włoskie i pieczemy.
Na blaszkę o wielkości 20/30 cm zużyłam całą masę kajmakową – jak dla mnie pełnia szczęścia.
Ciasto upiekłam, zawiozłam do rodziny i znikło nie wiadomo kiedy – to najlepsza rekomendacja.
Mąż troszkę narzekał, że ciacho było dla niego za mało wilgotne, ale jedzone do kawy czy herbaty było idealne.
Koniecznie wypróbujcie inne moje czekoladowe ciasta.
Zapraszam na ciasto czekoladowa chmura, kawowe brownie, albo czekoladowe Wacky Cake (bez jajek i nabiału).
Ps.
Przy okazji polecam wam mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 30 przepisów na pyszne czekoladowe ciasta i ciasteczka. Każdy znajdzie tam coś dla siebie :)
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
40 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Ciasto w smaku bardzo dobre, tylko wyszło zakalcowate, wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Zastanawiam się co mogę zrobić by uniknąć zakalca?
Cześć – ważyłaś produkty na wadze, czy robiłaś „na szklanki”?
Ciasto przepyszne, ale za każdym razem wychodzi zakalcowate :c nie używam kawy i zastanawiam się czy nie spróbować upiec go bez dodawania wody tylko boję się że będzie wtedy zbyt suche :/
To zrób bez wody i gdy będzie za gęste to dodaj więcej mleka
Czy mogę użyć zamiast prostokątnej formy 20x30cm tortownicy o średnicy 24cm?
Możesz, będzie troszkę wyższe
Ciasto rewelacja! Pychotka
dziękuję bardzo :)
Ciasto mega czekoladowe bomba
Witam, czy można zarobić polewę ?
Oczywiście, możesz zrobić czekoladową. Podgrzej około 75 ml śmietany kremówki, dodaj 100g połamanej mlecznej czekolady i mieszaj do rozpuszczenia
Dziękuję bardzo ☺️
Super pyszne ,proste ciasto moja rodzinka uwielbia :) tylko cukier zastapiony stewia
Przepyszne ciasto! Zmniejszyłam o połowę wszystkie składniki bo miałam tylko jedno jajko i resztkę mąki przy czym wymieszałam pół na pół mąkę pszenną i owsianą. Od siebie też dodałam na wierzch płatki migdałów i zrobiłam polewę czekoladową.
Prze pyszne ciasto ;) znika błyskawicznie :D zamiast kajmaku zwykłego dałam smak adwokatowo prze pychota i bardzo szybko się je robi
Świetna zmiana smaku :)
Zakalec :( Wszystko wykonywałam zgodnie z przepisu, niestety nie miałam się czym pochwalić na stole :(
Ciacho zrobiłam, co prawda zamiast cukru użyłam erytrytolu i stewii, żeby mniej kalorycznie było. Jeśli chodzi o proporcje, to żeby nie było za dużo płynów w stosunku do suchych składników, postawiłam na użycie kubeczka 150g jogurtu greckiego zamiast oleju :) plus użyłam 320g mąki. Ciacho się upiekło, urosło ładnie, zakalec się nie zrobił. Jeszcze nie próbowane, dopiero jutro w pracy będziemy je jeść, także mam nadzieję, że wszystkim posmakuje. Dla smaku dodałam jeszcze kilkanaście kropel olejku waniliowego.
Robię ciasto 2 raz za pierwszym razem zakalec i teraz podejrzewam że też tak będzie robie według przepisu i nic pieczenie nie dla mnie widać
Czy mogę zamienić mąkę pszenna na kokosowa?
Możesz spróbować, tylko pamiętaj, że mąki kokosowej powinno się używać mniej więcej w 1/3 ilości mąki pszennej. Daj znać jak ci wyjdzie :)
Ciasto szybkie i pyszne w smaku. Ale mi wyszło trochę zakalcowate. Następnym razem spróbuję dodać mniej płynu i piec na pieczeniu tradycyjnym zamiast termoobiegu.
Masa kajmakowa po upieczeniu opadła na spod ciasta, co mogę zrobic zeby tego uniknac? Ciasto przepyszne i proste tylko ta kwestia kajmaku u mnie do poprawy
Może pomóc odrobinę gęstsze ciasto. Rozpuść kawę nie w 3/4 szklanki wody lecz w tak 1/3-1/2 szklanki
Może być bez kakao?
Tak, dodaj wtedy więcej mąki – 75 g lub pół szklanki
Upiekłam, niebo w gębie.Znika błyskawicznie.
Super
Przepis rewelacyjny. Szybie, proste ciasto a jakie pyszne
Dziękuję bardzo :)
Czy można pominąć, lub czymś zastąpić kawę?
Możesz po prostu pominąć i dać samą wodę :)
Jakiej wielkości jest szklanka którą odmierzamy mleko, olej, wodę z kawą ? Ciasto nie za bardzo urosło, podejrzewam że było za dużo płynu. Mierzyłem szklanką 250 ml i ciasto było bardzo płynne.
Ja używam takich miarek z podziałką – mają one 250 ml. Moje ciasto było zdecydowanie z tych gęstszych.
Czy moze byc kajmak kakaowy?
Pewnie
Czy można zamiast oleju użyć masła?
Możesz
O jej i ta masa kajmakowa w środku! <3 Cudownie :D
:D