Przepis na czekoladowe ciasto z masą kajmakową i orzechami włoskimi
Podobne czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami jadłam niedawno na przyjęciu z okazji chrztu.
Samo ciasto jest tak proste, że chyba nawet nie wiele osób się na nie skusiło przy tych wszystkich serniczkach i jabłecznikach.
Ja sama też go spróbowałam na końcu, aby „się dobić” ;)
Zjadłam i wsiąkłam, gdy zaatakował mnie kajmak i chrupiące orzechy.
Z tego powodu postanowiłam odtworzyć ten smak i upiekłam TO ciacho.
Jednocześnie bardzo proste i pyszne.
Jak zrobić czekoladowe ciasto z kajmakiem?
Samo ciasto czekoladowe jest z tych łyżką w misce mieszanych – jednym słowem – prostota.
Na ciasto wykładamy masę kajmakową – a ona w trakcie pieczenia częściowo się zapada i tworzy łatki :)
Na koniec jeszcze posypujemy ciasto orzechami – ja użyłam włoskie i pieczemy.
Na blaszkę o wielkości 20/30 cm zużyłam całą masę kajmakową – jak dla mnie pełnia szczęścia.
Ciasto upiekłam, zawiozłam do rodziny i znikło nie wiadomo kiedy – to najlepsza rekomendacja.
Mąż troszkę narzekał, że ciacho było dla niego za mało wilgotne, ale jedzone do kawy czy herbaty było idealne.
Koniecznie wypróbujcie inne moje czekoladowe ciasta.
Zapraszam na ciasto czekoladowa chmura, kawowe brownie, albo czekoladowe Wacky Cake (bez jajek i nabiału).






Czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami przepis do druku

Czekoladowe ciasto z kajmakiem
Wyposażenie
- Przepis na sporą blachę - o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 50 g kakao gorzkiego (pół szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka użyłam rozmiar L
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody wrzącej + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 puszka masy kajmakowej - użyłam Bakalland
- 100 g orzechów włoskich 1 szklanka
Instrukcja
- Zmieszaj razem w dużej misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao.
- W drugiej misce zmieszaj jajka, olej i mleko.
- Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj.
- Gorącą wodę zmieszaj z kawą rozpuszczalną i wlej do ciasta - krótko zmiksuj.
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto do formy.
- Łyżeczką nakładaj masę kajmakową na wierzch ciasta - tworząc "kupki".
- Orzechy włoskie posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.