Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Czekoladowe ciasto z kajmakiem

By |2018-10-21T21:14:51+00:002018 Październik 26th|Ciasta czekoladowe|

Czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami włoskimi

 

przepis na ciasto czekoladowe z orzechami i kajmakiem

 

Podobne czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami jadłam niedawno na przyjęciu z okazji chrztu.

Samo ciasto jest tak proste, że chyba nawet nie wiele osób się na nie skusiło przy tych wszystkich serniczkach i jabłecznikach.

Ja sama też go spróbowałam na końcu, aby „się dobić” 😉

Zjadłam i wsiąkłam, gdy zaatakował mnie kajmak i chrupiące orzechy.

Z tego powodu postanowiłam odtworzyć ten smak i upiekłam TO ciacho.

Jednocześnie bardzo proste i pyszne.

Na blaszkę zużyłam całą masę kajmakową – jak dla mnie pełnia szczęścia.

Ciasto upiekłam, zawiozłam do rodziny i znikło nie wiadomo kiedy – to najlepsza rekomendacja.

Mąż troszkę narzekał, że ciacho było dla niego za mało wilgotne, ale jedzone do kawy czy herbaty było idealne.

Koniecznie wypróbujcie inne moje czekoladowe ciasta.

Zapraszam na ciasto czekoladowa chmura, kawowe brownie, albo czekoladowe Wacky Cake (bez jajek i nabiału).

 

proste ciasto czekoladowe z orzechami  ciasto czekoladowe z kajmakiem i orzechami włoskimi
 

ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i kajmakiem  czekoladowe ciasto z orzechami i karmelem
 

ciasto czekoladowe z kajmakiem i orzechami  czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi i masą kajmakową
 

Przepis do druku

 

Czekoladowe ciasto z kajmakiem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na sporą blachę - o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 50 g (pół szklanki) gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki oleju
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklaki wrzącej wody + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • puszka masy kajmakowej - użyłam Bakalland
  • około 100 g (1 szklanka) orzechów włoskich
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem w dużej misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao.
  2. W drugiej misce zmieszaj jajka, olej i mleko.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj.
  4. Gorącą wodę zmieszaj z kawą rozpuszczalną i wlej do ciasta - krótko zmiksuj.
  5. Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wylej ciasto do formy.
  7. Łyżeczką nakładaj masę kajmakową na wierzch ciasta - tworząc "kupki".
  8. Orzechy włoskie posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta.
  9. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu przestudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 318 Tłuszcze: 13 g Węglowodany: 44 g Błonnik: 1 g Białka: 6 g

 

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/10/29 at 11:35 - Reply

    O jej i ta masa kajmakowa w środku! <3 Cudownie 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: