Przepis na obłędne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami

ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowa chmura to jeden z przepisów nieocenionej Nigelli Lawson.

Co najważniejsze –  jak większość jej przepisów, ten również jest bardzo prosty, a ciasto jest pełne smaku :)

Chociaż mój mąż miał ubaw jak zobaczył to ciasto po upieczeniu.

Najpierw było „O bożżżż… Coś ci tu nie wyszło” – to na widok mocno zapadniętego ciacha w formie.

Jak powiedziałam, że tak jest właśnie doskonale, to stwierdził, że widać komuś kiedyś to ciasto nie wyszło i dorobił sobie ideologię, że właśnie tak miało być :D

Także więc nie przestraszcie się jak ciasto po ostudzeniu zapadnie się na środku – to bardzo dobrze, bo teraz w tą dziurę możecie wpakować bitą śmietanę :)

To czekoladowe ciasto Nigelli to prawdziwa gratka dla wielbicieli czekolady – nie ma tu ani grama mąki, jest tylko czekolada, cukier i jajka.

To  kto się skusi na takie „nieudane” ciasto?

Na blogu są także inne przepisy Nigelli – spróbujcie jej zupy szczęścia, perskiego ciasta, ciasta devil’s food czy też babeczek czekoladowych z wiśniami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto czekoladowa chmura

ciasto czekoladowe z kremem

ciasto czekoladowe z owocami

czekoladowa chmura

Ciasto czekoladowa chmura – przepis do druku

ciasto czekoladowa chmura

Ciasto czekoladowa chmura

Wypieki Beaty
Przepis na obłędnie pyszne czekoladowe ciasto bez mąki, za to z bitą śmietaną i masą owoców.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 14
Kalorie 359 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 22 cm.

Składniki

ciasto:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) razem z masłem - dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  • Dwa jajka i cztery żółtka zmiksuj z 75 g cukru na puszystą i gęstą masę.
  • Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę i wymieszaj (teraz też możesz dodać trochę likieru do smaku).
  • Ubij białka - w trakcie dosyp do nich resztę cukru (100 g) i miksuj aż białka będą gęste.
  • Dodaj białka do masy czekoladowej - najpierw połowę - delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche.
  • Wylej ciasto.
  • Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź - w trakcie ciasto zacznie się zapadać na środku.
  • Ostudzone ciasto obkrój ostrym nożem dookoła i zdejmij rant tortownicy.
  • Zimną kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  • Bitą śmietanę wyłóż na ciasto czekoladowe, a na nią nałóż owoce.

Notatki

Podaję kaloryczność bez owoców.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 359kcalWeglowodany: 25gBiałko: 5gTłuszcz: 26.5gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!