Ciasto czekoladowa chmura
Ciasto czekoladowa chmura to jeden z przepisów nieocenionej Nigelli Lawson.
Co najważniejsze – jak większość jej przepisów, ten również jest bardzo prosty, a ciasto jest pełne smaku :)
Chociaż mój mąż miał ubaw jak zobaczył to ciasto po upieczeniu.
Najpierw było „O bożżżż… Coś ci tu nie wyszło” – to na widok mocno zapadniętego ciacha w formie.
Jak powiedziałam, że tak jest właśnie doskonale, to stwierdził, że widać komuś kiedyś to ciasto nie wyszło i dorobił sobie ideologię, że właśnie tak miało być :D
Jakakolwiek była prawdziwa historia powstania tego ciasta, to przecież nie można mu odmówić ogromnej smakowitości.
To prawdziwa gratka dla wielbicieli czekolady – nie ma tu ani grama mąki, jest tylko czekolada, cukier i jajka.
To kto się skusi na takie „nieudane” ciasto?
Na blogu są także inne przepisy Nigelli – spróbujcie jej zupy szczęścia, perskiego ciasta, ciasta devil’s food czy też babeczek czekoladowych z wiśniami.
Przepis do druku

Ciasto czekoladowa chmura
Składniki
ciasto:
- 250 g dobrej gorzkiej czekolady - najlepiej minimum 70%
- 125 g masła
- 6 jajek - 2 całe , 4 oddzielnie białka i żółtka
- 175 g (3/4 szklanki) cukru - podzielone na 75 g i 100 g
- 2 łyżki amaretto (opcjonalnie)
dodatkowo:
- 500 ml bardzo mocno schłodzonej śmietanki kremówki - użyłam 30%
- 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- owoce do dekoracji
Instrukcja
- Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) razem z masłem - dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Dwa jajka i cztery żółtka zmiksuj z 75 g cukru na puszystą i gęstą masę.
- Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę i wymieszaj (teraz też możesz dodać trochę likieru do smaku).
- Ubij białka - w trakcie dosyp do nich resztę cukru (100 g) i miksuj aż białka będą gęste.
- Dodaj białka do masy czekoladowej - najpierw połowę - delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche.
- Wylej ciasto.
- Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź - w trakcie ciasto zacznie się zapadać na środku.
- Ostudzone ciasto obkrój ostrym nożem dookoła i zdejmij rant tortownicy.
- Zimną kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
- Bitą śmietanę wyłóż na ciasto czekoladowe, a na nią nałóż owoce.
Notatki
Składniki Odżywcze