Ciasto czekoladowa chmura

 

ciasto czekoladowe bez mąki

 

Ciasto czekoladowa chmura to jeden z przepisów nieocenionej Nigelli Lawson.

Co najważniejsze –  jak większość jej przepisów, ten również jest bardzo prosty, a ciasto jest pełne smaku :)

Chociaż mój mąż miał ubaw jak zobaczył to ciasto po upieczeniu.

Najpierw było “O bożżżż… Coś ci tu nie wyszło” – to na widok mocno zapadniętego ciacha w formie.

Jak powiedziałam, że tak jest właśnie doskonale, to stwierdził, że widać komuś kiedyś to ciasto nie wyszło i dorobił sobie ideologię, że właśnie tak miało być :D

Jakakolwiek była prawdziwa historia powstania tego ciasta, to przecież nie można mu odmówić ogromnej smakowitości.

To prawdziwa gratka dla wielbicieli czekolady – nie ma tu ani grama mąki, jest tylko czekolada, cukier i jajka.

To  kto się skusi na takie “nieudane” ciasto?

Na blogu są także inne przepisy Nigelli – spróbujcie jej zupy szczęścia, perskiego ciasta, ciasta devil’s food czy też babeczek czekoladowych z wiśniami.

 

ciasto czekoladowa chmura

 

ciasto czekoladowe z kremem

 

ciasto czekoladowe z owocami

 

czekoladowa chmura

 

Przepis do druku

ciasto czekoladowa chmura

Ciasto czekoladowa chmura

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 14
Kalorie 359 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 250 g dobrej gorzkiej czekolady - najlepiej minimum 70%
  • 125 g masła
  • 6 jajek - 2 całe , 4 oddzielnie białka i żółtka
  • 175 g (3/4 szklanki) cukru - podzielone na 75 g i 100 g
  • 2 łyżki amaretto (opcjonalnie)

dodatkowo:

  • 500 ml bardzo mocno schłodzonej śmietanki kremówki - użyłam 30%
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • owoce do dekoracji

Instrukcja
 

  • Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) razem z masłem - dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  • Dwa jajka i cztery żółtka zmiksuj z 75 g cukru na puszystą i gęstą masę.
  • Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę i wymieszaj (teraz też możesz dodać trochę likieru do smaku).
  • Ubij białka - w trakcie dosyp do nich resztę cukru (100 g) i miksuj aż białka będą gęste.
  • Dodaj białka do masy czekoladowej - najpierw połowę - delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche.
  • Wylej ciasto.
  • Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź - w trakcie ciasto zacznie się zapadać na środku.
  • Ostudzone ciasto obkrój ostrym nożem dookoła i zdejmij rant tortownicy.
  • Zimną kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  • Bitą śmietanę wyłóż na ciasto czekoladowe, a na nią nałóż owoce.

Notatki

Podaję kaloryczność bez owoców.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 359kcalWeglowodany: 25gBiałko: 5gTłuszcz: 26.5gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!