Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto czekoladowa chmura

By |2018-09-21T21:43:17+00:002018 Wrzesień 21st|Ciasta czekoladowe, Ciasta owocowe, Ciasta z kremem|

Ciasto czekoladowa chmura

 

ciasto czekoladowe bez mąki

 

Ciasto czekoladowa chmura to jeden z przepisów nieocenionej Nigelli Lawson.

Co najważniejsze –  jak większość jej przepisów, ten również jest bardzo prosty, a ciasto jest pełne smaku 🙂

Chociaż mój mąż miał ubaw jak zobaczył to ciasto po upieczeniu.

Najpierw było „O bożżżż… Coś ci tu nie wyszło” – to na widok mocno zapadniętego ciacha w formie.

Jak powiedziałam, że tak jest właśnie doskonale, to stwierdził, że widać komuś kiedyś to ciasto nie wyszło i dorobił sobie ideologię, że właśnie tak miało być 😀

Jakakolwiek była prawdziwa historia powstania tego ciasta, to przecież nie można mu odmówić ogromnej smakowitości.

To prawdziwa gratka dla wielbicieli czekolady – nie ma tu ani grama mąki, jest tylko czekolada, cukier i jajka.

To  kto się skusi na takie „nieudane” ciasto?

Na blogu są także inne przepisy Nigelli – spróbujcie jej zupy szczęścia, perskiego ciasta, ciasta devil’s food czy też babeczek czekoladowych z wiśniami.

 

ciasto czekoladowa chmura

 

ciasto czekoladowe z kremem

 

ciasto czekoladowe z owocami

 

czekoladowa chmura

 

Przepis do druku

Ciasto czekoladowa chmura
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 14
Składniki
ciasto:
  • 250 g dobrej gorzkiej czekolady - najlepiej minimum 70%
  • 125 g masła
  • 6 jajek - 2 całe, 4 oddzielnie białka i żółtka
  • 175 g (3/4 szklanki) cukru - podzielone na 75 g i 100 g
  • 2 łyżki amaretto (opcjonalnie)
dodatkowo:
  • 500 ml bardzo mocno schłodzonej śmietanki kremówki - użyłam 30%
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • owoce do dekoracji
Wykonanie
  1. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) razem z masłem - dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  2. Dwa jajka i cztery żółtka zmiksuj z 75 g cukru na puszystą i gęstą masę.
  3. Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę i wymieszaj (teraz też możesz dodać trochę likieru do smaku).
  4. Ubij białka - w trakcie dosyp do nich resztę cukru (100 g) i miksuj aż białka będą gęste.
  5. Dodaj białka do masy czekoladowej - najpierw połowę - delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche.
  7. Wylej ciasto.
  8. Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź - w trakcie ciasto zacznie się zapadać na środku.
  10. Ostudzone ciasto obkrój ostrym nożem dookoła i zdejmij rant tortownicy.
  11. Zimną kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  12. Bitą śmietanę wyłóż na ciasto czekoladowe, a na nią nałóż owoce.
Notatki
Podaję kaloryczność bez owoców.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 359 Tłuszcze: 26,5 g Węglowodany: 25 g Błonnik: 0,3 g Białka: 5 g

 

 

 

Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: