Przepis na czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi

szwajcarskie ciasto czekoladowe

Przepis na to szwajcarskie ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi pochodzi z książki Erica Lanlarda pt. „Czekolada”.

Jak pisze Eric, on sam nie wie na 100% czy to ciasto jest szwajcarskie, ale jako takie zna je od dzieciństwa :)

To ciasto czekoladowe jest jednym z jego ulubionych i ja rozumiem dlaczego.

Ciasto jest proste do zrobienia, a do tego przepyszne.

Połączenie gorzkiej czekolady i dużej ilości orzechów włoskich sprawia jest rewelacyjne.

Ja bardzo lubię orzechy włoskie, więc to ciasto bardzo mi zasmakowało.

Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie wykorzystać tych orzechów – nie lubicie ich, macie jakieś uczulenie, albo ich nie macie, to użyjcie inne.

Myślę, że świetnie tu będą pasowały orzechy laskowe. Szczególnie gdy je wcześniej krótko podprażycie.

Prażenie wydobywa smak orzechów, warto więc nie rezygnować z tego punktu w trakcie przygotowań.

Szwajcarskie ciasto czekoladowe to ciasto w typie brownie (chociaż dodajemy do niego proszek do pieczenia).

Po upieczeniu jest gęste i mięsiste.

A duża ilość orzechów świetnie chrupie w każdym kęsie.

Jak zrobić szwajcarskie ciasto czekoladowe?

Zobaczcie mój dokładny przepis ze zdjęciami na dole.

Ale tak w skrócie – najpierw prażymy orzechy i rozpuszczamy czekoladę – tu używamy gorzką czekoladę!

Mąkę należy przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem – ja użyłam cukier puder, w książce używany jest cukier trzcinowy – wybierzcie sami, który wolicie.

Potem dodajemy do masła pozostałe składniki i krótko mieszamy.

Dodatkowo na wierzchu ciasta układamy połówki orzechów (tych nie musicie wcześniej prażyć – one się podpieką w trakcie pieczenia).

Ciepłe ciasto możecie podać z gałką lodów i oczywiście kubkiem kawy :)

Mam nadzieję, że to szwajcarskie ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi zasmakuje wam tak bardzo jak mi :)

Życzę smacznego i przy okazji zapraszam do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe z mojego bloga.

Myślę, że spodoba się wam mój przepis na ciasto czekoladowo-karmelowe, ciasto czekoladową chmurę, albo czekoladowe ciasto z gruszkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

Szwajcarskie ciasto czekoladowe przepis

szwajcarskie ciasto czekoladowe

Szwajcarskie ciasto czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na szwajcarskie ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Orzechy włoskie lekko posiekaj, przełóż na blaszkę z piekarnika i podpiecz w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 8-10 minut – uważaj aby się nie przypaliły! Odstaw do ostudzenia.
    65 g orzechów włoskich
  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – do garnka wlej na dno trochę wody i ją zagotuj, na garnku postaw żarooporną miskę z połamaną czekoladą i podgrzewaj ją aż się rozpuści.
    100 g gorzkiej czekolady
    jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
  • Czekoladę ostudź.
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    150 g masła, 150 g cukru pudru
    jak miksować masło z cukrem
  • W tym czasie mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.
    75 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    jak przesiać mąkę
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj całość.
    2 jajka
    jak dodać jajka do masła
  • Dodaj do masy maślanej mąkę i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
    jak dodać mąkę do masła
  • Dodaj do ciasta ostudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
    jak dodać czekoladę do ciasta
  • Na koniec dodaj posiekane podprażone orzechy (65 g) i wymieszaj łopatką.
    ciasto czekoladowe z orzechami przygotowanie
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Na wierzchu ułóż połówki orzechów włoskich.
    około 50 g orzechów włoskich
    jak zrobić czekoladowe ciasto z orzechami
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 30-35 minut – ciasto lekko urośnie, ale potem lekko opadnie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Szybkie ciasto czekoladowe

Sprawdź ten przepis
ciasto podwójnie czekoladowe

Ciasteczka bananowo-czekoladowe

Sprawdź ten przepis
zdrowe ciasteczka bananowe z czekoladą

Czekoladowe ciasto bez jajek

Sprawdź ten przepis
ciasto bez jajek