Mocno czekoladowe brownie z orzechami i kremem orzechowym
wpis sponsorowany

Mój mąż startował niedawno w górskim biegu na 150 km (OMG), więc musiałam przygotować mu odpowiednie zaplecze kaloryczne ;)
Poszłam w czekoladę i upiekłam mu mocno czekoladowe brownie crispy hazelnut.
Nazwę na to brownie podkradłam sobie z kremu orzechowego Allnutrition, który dodałam do brownie.
Nutlove Crispy Hazelnut to przepyszny krem orzechowy z dodatkiem płatków białej czekolady oraz z kawałkami orzechów laskowych.
Nie zawiera oleju palmowego oraz białego cukru, więc nie dość, że jest pyszny, to jeszcze jest zdrowszy od zwykłych kremów czekoladowo-orzechowych.
Samo brownie orzechowe jest bardzo proste i szybkie do zrobienia – nie musicie nawet wyciągać miksera.
Wystarczy czekoladę rozpuścić z olejem (użyłam tu nierafinowany olej kokosowy Allnutrition) i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ja czekoladę rozpuściłam w mikrofalówce – najpierw podgrzałam ją przez minutę, przemieszałam i wstawiłam na jeszcze 30 sekund.
Jeśli nie macie mikrofalówki, to rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej.
Do garnka nalejcie na dno 2-3 cm wody, na górze ustawcie żaroodporną miseczkę, a do niej włóżcie posiekaną czekoladę i olej.
Zagotujcie wodę, a ona parując podgrzeje czekoladę i ją rozpuści.
Zamiast kremu orzechowego możecie także użyć masło orzechowe i posypać wierzch brownie orzeszkami ziemnymi.
W tej wersji smakowej brownie z orzechami będzie równie smakowite!
Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe z bloga :)






Brownie Crispy Hazelnut przepis do druku

Brownie Crispy Hazelnut
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/20 cm.
Składniki
Instrukcja
- Czekoladę posiekaj i rozpuść razem z olejem – ja podgrzałam ją w mikrofalówce – dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do czekolady cukier i mąkę – wymieszaj.
- Jajka wymieszaj widelcem razem z mlekiem i wylej do masy czekoladowej – wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremki posmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
- Na wierzch nałóż w kleksach krem orzechowy, a następnie za pomocą noża lekko przemieszaj z ciastem.
- Posyp wierzch brownie posiekanymi orzechami.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 25 minut – do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy ze Sklepem SFD
