Mocno czekoladowe brownie z orzechami i kremem orzechowym

wpis sponsorowany

brownie crispy hazelnut

Mój mąż startował niedawno w górskim biegu na 150 km (OMG), więc musiałam przygotować mu odpowiednie zaplecze kaloryczne ;)

Poszłam w czekoladę i upiekłam mu mocno czekoladowe brownie crispy hazelnut.

Nazwę na to brownie podkradłam sobie z kremu orzechowego Allnutrition, który dodałam do brownie.

Nutlove Crispy Hazelnut to przepyszny krem orzechowy z dodatkiem płatków białej czekolady oraz z kawałkami orzechów laskowych.

Nie zawiera oleju palmowego oraz białego cukru, więc nie dość, że jest pyszny, to jeszcze jest zdrowszy od zwykłych kremów czekoladowo-orzechowych.

Samo brownie orzechowe jest bardzo proste i szybkie do zrobienia – nie musicie nawet wyciągać miksera.

Wystarczy czekoladę rozpuścić z olejem (użyłam tu nierafinowany olej kokosowy Allnutrition) i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ja czekoladę rozpuściłam w mikrofalówce – najpierw podgrzałam ją przez minutę, przemieszałam i wstawiłam na jeszcze 30 sekund.

Jeśli nie macie mikrofalówki, to rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej.

Do garnka nalejcie na dno 2-3 cm wody, na górze ustawcie żaroodporną miseczkę, a do niej włóżcie posiekaną czekoladę i olej.

Zagotujcie wodę, a ona parując podgrzeje czekoladę i ją rozpuści.

Zamiast kremu orzechowego możecie także użyć masło orzechowe i posypać wierzch brownie orzeszkami ziemnymi.

W tej wersji smakowej brownie z orzechami będzie równie smakowite!

Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe z bloga :)


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
ciasto czekoladowe z kremem orzechowym
ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
brownie z kremem orzechowym
brownie z kremem orzechowym i orzechami
brownie z masłem orzechowym
brownie z orzechami laskowymi

Brownie Crispy Hazelnut przepis do druku

brownie crispy hazelnut

Brownie Crispy Hazelnut

Wypieki Beaty
Przepis na proste i mocno czekoladowe brownie z kremem orzechowym i orzechami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 9
Kalorie 393 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/20 cm.

Składniki
  

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki oleju użyłam nierafinowany olej kokosowy Allnutrition
  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 75 g mąki pół szklanki
  • 6 łyżeczek kremu orzechowego użyłam Crispy Hazelnut od Allnutrition
  • 1 garść orzechów laskowych, posiekanych

Instrukcja
 

  • Czekoladę posiekaj i rozpuść razem z olejem – ja podgrzałam ją w mikrofalówce – dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj do czekolady cukier i mąkę – wymieszaj.
  • Jajka wymieszaj widelcem razem z mlekiem i wylej do masy czekoladowej – wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do foremki posmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
  • Na wierzch nałóż w kleksach krem orzechowy, a następnie za pomocą noża lekko przemieszaj z ciastem.
  • Posyp wierzch brownie posiekanymi orzechami.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 25 minut – do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu ostudź.

Notatki

Możesz zamiennie użyć tu masło orzechowe i posypać wierzch ciasta posiekanymi fistaszkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 393kcalWeglowodany: 42gBiałko: 6gTłuszcz: 23g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze Sklepem SFD