Przepis na brownie z ciasteczkami
Przepis na ciasto brownie z oreo
Jeśli jesteście wielbicielami ciast czekoladowych, jeśli uwielbiacie ciasta brownie, to koniecznie wypróbujcie mój przepis na brownie z ciasteczkami oreo. To ciasto jest niezwykle proste do zrobienia, a przy tym smakuje wręcz doskonale! Gwarantuję, że zniknie tak szybko, że będziecie musieli piec drugą porcję. Koniecznie zobaczcie mój przepis krok po kroku na brownie z ciasteczkami i upieczcie je jak najszybciej.
Spis treści
Brownie z ciasteczkami oreo przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta, które łatwo i szybko przygotować, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Brownie z ciasteczkami przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm
Składniki
składniki na ciasto brownie
- 200 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru ((1 szklanka) – użyłam trzcinowy)
- 5 jajek (- użyłam rozmiar L)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka gorzkiego kakao (- można pominąć)
- 1 szczypta soli
- ok 12 ciasteczek oreo (lub innych)
Instrukcja
Jak zrobić brownie z ciasteczkami oreo
- Masło rozpuść razem z połamaną czekoladą – ja rozpuszczam je razem w mikrofalówce – lekko ostudź.200 g masła, 250 g gorzkiej czekolady
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.5 jajek, 200 g cukru
- Dodaj do jajek rozpuszczoną czekoladę.
- Mąkę wymieszaj z gorzkim kakao i szczyptą soli – dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 1 szczypta soli
- Formę do pieczenia o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto, na wierzch połóż połamane ciasteczka.ok 12 ciasteczek oreo
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto czekoladowe z oreo – uwagi
Raz na jakiś czas mam ogromną ochotę na porządne brownie. Takie mocno czekoladowe, ciężkie i smakowite. Ostatnio wypatrzyłam u Marty (z bloga Marta gotuje) przepis na brownie z oreo i stwierdziłam, że taka wersja może bardzo zasmakować moim dzieciom :) Ciacho upiekłam i akurat była u nas kilka dni siostrzenica mojego męża – brownie znikało samo. Upiekłam drugą porcję do szkoły do córki na słodki kiermasz i jak poszłam kupić kawałek, to nawet okruszków nie było. Tak dobre jest to brownie z ciasteczkami oreo. Koniecznie musicie się sami o tym przekonać!
Jak zrobić ciasto brownie – wskazówki i porady
Jak brownie, to musi być oczywiście czekolada. A jaka jest najlepsza czekolada do brownie? Oczywiście gorzka! Dobrej jakości i o dużej zawartości kakao. Czekoladę rozpuść razem z masłem – ja to robię w mikrofalówce. Do miski dodaję masło i połamaną czekoladę, podgrzewam około minutę, wyjmuję i mieszam. Zwykle się okazuje, że to za mało, więc ponownie podgrzewam. Tym razem robię to na czasie po 30 sekund – za każdym razem mieszam. Tak rozpuszczoną czekoladę z masłem odstawiamy do ostudzenia.
Gdy czekolada stygnie miksujemy jajka z cukrem aż będą puszyste. Do takich jajek dodajemy czekoladę i mieszamy razem – już na mniejszych obrotach miksera. Teraz już tylko odrobina mąki i gorzkiego kakao, aby ciasto brownie było jeszcze bardziej smakowite. Jeśli nie macie kakao, to nic straconego – możecie z niego zrezygnować. Co do mąki – dajemy jej niewiele – bo ledwie 4 łyżki!
Jak przygotować bezglutenowe brownie?
Jeśli byście chcieli przepis na bezglutenowe brownie, to ten przepis się doskonale nadaje! Wystarczy mąkę pszenną zastąpić mąką bezglutenową. Zamiast mąki bezglutenowej możecie również użyć mielone migdały – sprawdzą się znakomicie!
Tylko jeśli chcecie w pełni bezglutenowe brownie to nie dodawajcie do ciasta ciasteczek oreo, bo one mają gluten w składnikach. Możecie za to zastąpić je jakimiś bezglutenowymi ciasteczkami. Albo np. pokruszonymi bezami :)
Możecie oczywiście użyć również inne ciasteczka – np. Neo z Lidla, lub inne markizy przekładane kremem.
Ile piec brownie?
Brownie pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i w trybie termoobiegu. Po upieczeniu studzimy go chociaż lekko i już możecie zajadać. Jeszcze ciepłe brownie z ciasteczkami możecie podać dodatkowo z gałką lodów – będzie przepyszne!
A potem upieczcie jeszcze inne ciasta brownie z mojego bloga – np. z chałwą, z nutellą, albo zdrowszą wersję brownie.
Ps.
Przy okazji gorąco polecam mój czekoladowy e-book – „Czekoladowe wypieki Beaty”. Możecie go zakupić w moim sklepie internetowym – serdecznie zapraszam :)
Przepis podaję z moimi małymi zmianami.
Polecane przepisy na ciasta brownie
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na smakowite brownie w różnych smakach i z różnymi dodatkami. Na blogu jest wiele pysznych przepisów, a ja tu polecam między innymi takie trzy:
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Bardzo mi miło, że posmakowało :) U nas również zawsze pierwsze znika ze stołu :) Udanego dnia!
:) również ci życzę udanego dnia :)
Wygląda naprawdę smakowicie, już czuję w powietrzu ten zapach! Uwielbiam takie smaki :)
Zrób, nie będziesz żałować