Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Brownie z chałwą

By |2018-01-28T20:03:20+00:002018 Styczeń 19th|Ciasta czekoladowe|

Brownie z chałwą

 

chałwowe brownie

 

Muszę przyznać, że brownie i chałwa to świetne połączenie.

Intensywnie czekoladowe ciasto samo w sobie jest uzależniające, ale dodatek chałwy sprawa, że smak jest nieziemski.

Możecie użyć chałwę w dowolnym smaku – ja miałam waniliową.

Dla dodania chrupkości posypałam brownie ziarenkami sezamu.

Brownie z chałwą to pochwała prostoty – niewiele składników, a efekt WOW gwarantowany.

Wielbicieli brownie zapraszam również na brownie z nutellą, albo z cukinią, ale również na babeczki brownie i ciasteczka brownie 😀

Podaję przepis na sporą blaszkę – około 20/30 cm.

 

proste ciasto czekoladowe

 

proste brownie

 

ciasto czekoladowe z chałwą

 

ciasto czekoladowe z chałwą

 

brownie z chałwą

 

 

Brownie z chałwą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
  • 120 g (niepełna szklanka) mąki
  • 200 g chałwy
  • około 50-100 ml mleka
  • sezam do posypania
Wykonanie
  1. Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło i rozpuść razem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (około 1,5 minuty).
  2. Gotową czekoladę lekko ostudź.
  3. Chałwę pokrusz, włóż do rondelka, dodaj 50 ml mleka i pogrzej, aż chałwa się rozpuści - jeśli masa jest za gęsta, to dodaj trochę mleka - przestudź.
  4. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
  5. Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę i krótko wymieszaj.
  6. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  7. Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm lub 24/24 cm.
  8. Na wierzch nałóż masę chałwową i delikatnie ją wymieszaj ostrzem noża z masą czekoladową.
  9. Posyp ciasto ziarnami sezamu.
  10. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-30 minut - do suchego patyczka (mogą na nim pozostawać okruszki ciasta).
  11. Wyjmij ciasto na kratkę i ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 280 Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 30 g Błonnik: 0,3 g Białka: 4 g

 

brownie z chałwą

Reklama

8 komentarzy

  1. Patrycja 2018/01/28 at 19:26 - Reply

    Na jakim trybie w piekarniku piec to ciasto? Termoobieg, góra dół? :))

  2. Candy Pandas 2018/01/22 at 10:56 - Reply

    Kochamy i brownie i chałwę, ale takiego połączenia jeszcze nie robiłyśmy 😀 Super pomysł <3

  3. Majka 2018/01/21 at 23:53 - Reply

    Super 🙂 W takim razie będę robić 😉

  4. Majka 2018/01/21 at 13:23 - Reply

    Też mi się podoba Sądząc po składnikach chyba nie wychodzi z tego gorycz za którą nie przepadam. Prawda?

  5. Gosia (@Codojedzenia) 2018/01/19 at 08:30 - Reply

    Fajne ciacho! Podoba mi się dodatek chałwy

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: