Brownie z chałwą
Muszę przyznać, że brownie i chałwa to świetne połączenie.
Intensywnie czekoladowe ciasto samo w sobie jest uzależniające, ale dodatek chałwy sprawa, że smak jest nieziemski.
Możecie użyć chałwę w dowolnym smaku – ja miałam waniliową.
Dla dodania chrupkości posypałam brownie ziarenkami sezamu.
Brownie z chałwą to pochwała prostoty – niewiele składników, a efekt WOW gwarantowany.
Wielbicieli brownie zapraszam również na brownie z nutellą, albo z cukinią, ale również na babeczki brownie i ciasteczka brownie :D
Podaję przepis na sporą blaszkę – około 20/30 cm.

Brownie z chałwą
Przepis na formę około 20/30 cm.
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 300 g (1,5 szklanki) cukru
- 120 g (niepełna szklanka) mąki
- 200 g chałwy
- około 50-100 ml mleka
- sezam do posypania
Instrukcja
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło i rozpuść razem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (około 1,5 minuty).
- Gotową czekoladę lekko ostudź.
- Chałwę pokrusz, włóż do rondelka, dodaj 50 ml mleka i pogrzej, aż chałwa się rozpuści - jeśli masa jest za gęsta, to dodaj trochę mleka - przestudź.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
- Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę i krótko wymieszaj.
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm lub 24/24 cm.
- Na wierzch nałóż masę chałwową i delikatnie ją wymieszaj ostrzem noża z masą czekoladową.
- Posyp ciasto ziarnami sezamu.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-30 minut - do suchego patyczka (mogą na nim pozostawać okruszki ciasta).
- Wyjmij ciasto na kratkę i ostudź.
Składniki Odżywcze
Serving: 1gKalorie: 280kcalWeglowodany: 30gBiałko: 4gTłuszcz: 16gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Na jakim trybie w piekarniku piec to ciasto? Termoobieg, góra dół? :))
Tryb góra/dół :)
Kochamy i brownie i chałwę, ale takiego połączenia jeszcze nie robiłyśmy :D Super pomysł <3
Super :) W takim razie będę robić ;)
Też mi się podoba Sądząc po składnikach chyba nie wychodzi z tego gorycz za którą nie przepadam. Prawda?
Nie ma wcale goryczy
Fajne ciacho! Podoba mi się dodatek chałwy
To jest bardzo smaczne połączenie