Brownie z chałwą

 

chałwowe brownie

 

Muszę przyznać, że brownie i chałwa to świetne połączenie.

Intensywnie czekoladowe ciasto samo w sobie jest uzależniające, ale dodatek chałwy sprawa, że smak jest nieziemski.

Możecie użyć chałwę w dowolnym smaku – ja miałam waniliową.

Dla dodania chrupkości posypałam brownie ziarenkami sezamu.

Brownie z chałwą to pochwała prostoty – niewiele składników, a efekt WOW gwarantowany.

Wielbicieli brownie zapraszam również na brownie z nutellą, albo z cukinią, ale również na babeczki brownie i ciasteczka brownie :D

Podaję przepis na sporą blaszkę – około 20/30 cm.

 

proste ciasto czekoladowe

 

proste brownie

 

ciasto czekoladowe z chałwą

 

ciasto czekoladowe z chałwą

 

brownie z chałwą

 

 

ciasto sezamowe

Brownie z chałwą

Wypieki Beaty
Przepis na formę około 20/30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 280 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło i rozpuść razem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (około 1,5 minuty).
  • Gotową czekoladę lekko ostudź.
  • Chałwę pokrusz, włóż do rondelka, dodaj 50 ml mleka i pogrzej, aż chałwa się rozpuści - jeśli masa jest za gęsta, to dodaj trochę mleka - przestudź.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
  • Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę i krótko wymieszaj.
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm lub 24/24 cm.
  • Na wierzch nałóż masę chałwową i delikatnie ją wymieszaj ostrzem noża z masą czekoladową.
  • Posyp ciasto ziarnami sezamu.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-30 minut - do suchego patyczka (mogą na nim pozostawać okruszki ciasta).
  • Wyjmij ciasto na kratkę i ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 280kcalWeglowodany: 30gBiałko: 4gTłuszcz: 16gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

brownie z chałwą