Przepis na proste czekoladowe ciastka brownie

ciasteczka brownie 5


Zawsze jest dobry czas na ciasteczko, a szczególnie jeśli w miseczce kuszą ciasteczka brownie :)

Mogę oficjalnie powiedzieć, że to najbardziej czekoladowe ciasteczka na moim blogu – sami się przekonajcie.

Mój syn pokochał je od pierwszego ugryzienia i sam jadł większość z nich – dlatego proponuję zrobić od razu podwójną porcję, bo znikają nie wiadomo kiedy ;)

Moja wersja jest „podstawowa”, Wy możecie ją wzbogacić dodając posiekane orzechy – będą jeszcze smaczniejsze :)

A wszystkich wielbicieli ciastek zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasteczka.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.2 z 5 ocen
Postaw mi kawę

ciasteczka brownie 2

ciasteczka brownie 6

ciasteczka brownie 8

Ciasteczka brownie przepis do druku

chocolate cookies

Ciasteczka brownie

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe ciasteczka brownie.
4.2 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 35 minut
Porcje 14

Składniki

Instrukcja
 

  • Rozpuść połamaną czekoladę razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej) - odstaw do ostudzenia.
    100 g gorzkiej czekolady, 40 g masła
  • Zmiksuj razem jajka i cukier, dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj.
    2 duże jajka, 100 g cukru trzcinowego
  • Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    35 g mąki pszennej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Schłodź w lodówce przez około 30-60 minut.
  • Po schłodzeniu nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciastkami.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 11-15 minut (mają być upieczone z wierzchu, ale w środku mogą być miękkie).
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na tej stronie.