Zawsze jest dobry czas na ciasteczko, a szczególnie jeśli w miseczce kuszą ciasteczka brownie 🙂
Mogę oficjalnie powiedzieć, że to najbardziej czekoladowe ciasteczka na moim blogu – sami się przekonajcie.
Mój syn pokochał je od pierwszego ugryzienia i sam jadł większość z nich – dlatego proponuję zrobić od razu podwójną porcję, bo znikają nie wiadomo kiedy 😉
Moja wersja jest „podstawowa”, Wy możecie ją wzbogacić dodając posiekane orzechy – będą jeszcze smaczniejsze 🙂
Ciasteczka brownie
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- 35 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka (użyłam L)
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- opcjonalnie - posiekane orzechy
Wykonanie
- Rozpuść połamaną czekoladę razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej) - odstaw do ostudzenia.
- Zmiksuj razem jajka i cukier, dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Schłódź w lodówce przez około 30-60 minut.
- Po schłodzeniu nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciastkami.
- Piecz w 180 stopniach przez około 11-15 minut (mają być upieczone z wierzchu, ale w środku mogą być miękkie).
- Po upieczeniu ostudź.
Zostaw komentarz