czekoladowe ciastka z nutella 1

Przepis na ciastka czekoladowe przekładane Nutellą

wpis sponsorowany

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich pysznym deserem? Oto przepis na czekoladowe ciastka z kremem czekoladowym, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Czekoladowe ciastka z nutellą to idealna propozycja na słodki poczęstunek podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Przygotowanie takich ciastek nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich smakoszy. Dzięki użyciu wałka ze wzorem ciasteczka nabrały świątecznego charakteru i nie potrzebują już żadnej innej dekoracji. Gorąco polacam!

czekoladowe ciasteczka z nutellą

Czekoladowe ciastka z kremem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz chrupiące ciasteczka i uwielbiasz czekoladowe smaki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

czekoladowe ciastka z nutellą

Czekoladowe ciastka z kremem czekoladowo-orzechowym przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące mocno czekoladowe ciastka markizy przekładane kremem czekoladowym.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 12 minut
1 hour 30 minut
Czas całkowity 1 hour 52 minut
Danie Deser
Porcje 6
Kalorie 464 kcal
Składniki

składniki na czekoladowe ciastka z kremem czekoladowym

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciastka z kremem czekoladowym

  • Z mąki, kakao, cukru, jajka, masła i cynamonu zagnieć ciasto – ja miksuję wszystko razem malakserem.
    200 g mąki pszennej, 25 g gorzkiego kakao, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 120 g masła, 1 jajko
    składniki na kruche ciastka czekoladowe
  • Jeśli ciasto słabo się ze sobą lepi, to możesz dodać odrobinę zimnej wody i zagnieść ciasto.
    zimna woda
    zagniatanie ciasta na ciastka czekoladowe
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 30-60 minut.
    owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i lekko zagnieć.
  • Blat kuchenny posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
    rozwałkuj ciasto na ciasteczka
  • Jeśli chcesz użyć wałek ze wzorkiem, to lekko posyp wierzch rozwałkowanego ciasta mąką.
    posmaruj ciasto mąką
  • Przejedź ciasto wałkiem ze wzorkiem dociskając go, tak aby odcisnął się wzór.
    czekoladowe ciastka odciskanie wzoru
  • Wytnij okrągłą foremką (albo np szklanką) kółka – w co drugim ciastku możesz dodatkowo wyciąć mniejsze kółko – wtedy krem będzie przez nie ładnie "wyglądał".
    wytnij foremkami ciastka
  • Ułóż ciastka na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie ciastka zajęły dwie duże blachy) – możesz dodatkowo delikatnie usunąć pędzelkiem nadmiar mąki z wierzchu ciasteczek.
    delikatnie obetrzyj ciastka z nadmiaru mąki
  • Jeśli masz balkon i jest zimno, to możesz blachy z ciastkami przykryć folią i wystawić na balkon na około godzinę. Jeśli nie, to możesz je od razu upiec.
  • Piecz czekoladowe ciastka w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 12 minut.
  • Po upieczeniu ciastka ostudź.
  • Posmaruj kremem czekoladowym po jednym ciastku i od góry przyklej drugie ciastko.
    ok 150 g kremu czekoladowo-orzechowego
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 464kcalWeglowodany: 46gBiałko: 8gTłuszcz: 27g
Słowa kluczowe czekoladowe ciastka markizy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chocolate nutella cookies

Świąteczne ciastka markizy z czekoladą – uwagi

Nie wiem, jak jest u ciebie, ale dla mnie w święta muszą być ciasteczka. Najwięcej zwykle robię aromatycznych pierniczków, które razem z dziećmi fantazyjnie dekorujemy kolorowymi lukrami. Ale zawsze piekę również kilka innych smaków ciasteczek, bo lubię mieć wybór. A że zawozimy te ciasteczka również babciom, więc żadna ilość ciasteczek nie jest za duża.

Teraz upiekłam nam takie smakowite czekoladowe ciastka markizy, które przełożyłam kremem czekoladowo-orzechowym. Same ciasteczka są super proste do zrobienia, a wyglądają wspaniale dzięki ozdobnemu świątecznemu wzorkowi. Ten wzorek to zasługa specjalnego drewnianego wałka z wytrawionym w nim wzorem. Kiedyś kupiłam sobie takie dwa wałki z Chin i muszę powiedzieć, że to był dramat. Wzorek był tak cienko wytrawiony, że praktycznie wcale nie był widoczny po upieczeniu. To mnie nauczyło, że takie wałki muszą być dobrej jakości.

Teraz posiadam już kilka wałków z różnymi wzorami od Legalnych Wałków i nie zamienię ich na inne. Te wałki mają nie tylko dobrze zrobione wzory – głębokie i łatwo się odciskające, ale są przede wszystkim przepiękne! Zresztą zobacz jakim ogromnym wyborem wzorów dysponują – na pewno znajdziesz wałek idealny dla siebie i świetny na różne okazje. Jeśli masz ochotę na takie piękne wałeczki, to koniecznie odwiedź sklep Legalne Wałki i zrób zakupy, a przy zakupach powyżej 250 zł dostaniesz specjalny rabat z kodem wypieki20 a do tego otrzymasz również darmową dostawę! Życzę miłych zakupów!

A teraz wracamy do naszego dzisiejszego bohatera – ciasteczek czekoladowych.

czekoladowe ciastka z kremem czekoladowym

Niezbędne składniki do czekoladowych ciasteczek

Do przygotowania ciasta na ciasteczka będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników, do tego większość, albo może nawet wszystkie możesz już mieć w domu. A jeśli nie, to bez problemu kupisz je w każdym sklepie.

  • masło – ja tu użyłam masło o zawartości tłuszczu 82%, jeśli chcesz to możesz użyć również masło roślinne.
  • cukier – do ciasteczek polecam użyć cukier puder, który ładnie i szybko połączy się z resztą ciasta. Do samego ciasta dałam go niewiele, bo potem ciastka przekładane będą słodką czekoladą.
  • mąka – ja tu użyłam mąkę pszenną – może to być typ 450, 500 lub 550. Jeśli chcesz zrobić bezglutenowe ciastka czekoladowe, to możesz użyć lekką mieszankę mąk bezglutenowych.
  • krem czekoladowo-orzechowy – może to być tradycyjna nutella, albo zamienniki dostępne w dyskontach. Nutella to popularny krem, który doskonale sprawdza się jako nadzienie w różnego rodzaju wypiekach. Dzięki swojej kremowej konsystencji, nutella tworzy świetne połączenia w ciastach i słodkich wypiekach. W przypadku ciastek przekładanych nutellą, takich jak te czekoladowe ciastka z nutellą – nutella dodaje im głębi smaku, słodkości oraz uroczego wyglądu.
czekoladowe ciasteczka z nutellą

Czym przełożyć ciastka zamiast Nutelli?

Jeśli nie chcesz używać nutelli czy też innego kremu czekoladowo-orzechowego ze względu na ich słaby skład, to możesz podgrzać w rondelku 50 ml śmietany kremówki i gdy będzie gorąca dodać do niej 100 g posiekanej mlecznej czekolady. Wymieszaj je dokładnie razem i odstaw do wystudzenia. Taką czekoladą możesz posmarować ciastka i zlepić je po dwa.

Jeśli nie chcesz w ogóle używać czekolady do przełożenia ciasteczek, to równie doskonale sprawdzi się tu owocowy dżem lub konfitura. Do takich czekoladowych ciasteczek świetnie się sprawdzi szczególnie połączenie z malinami, czy też wiśniami. Mocno świąteczny charakter może nadać ciastkom konfitura pomarańczowa. Jej smak świetnie się będzie komponował z kruchymi ciasteczkami czekoladowymi.

Przygotowanie ciastek czekoladowych

Ciasto na czekoladowe ciastka przygotuj podobnie jak ciasto kruche. Wszystkie składniki przełóż do miski, albo do malaksera i zagnieć jednolite ciasto. Jeśli ciasto słabo się ze sobą lepi i nie chce utworzyć gładkiej masy, to możesz dodać odrobinę zimnej wody (albo zimnego mleka) – zwykle to pozwala ładnie skleić ciasto. Gotowe ciasto musisz schłodzić w lodówce przez około 30-60 minut. Chociaż możesz je też przygotować z wyprzedzeniem (np. dzień wcześniej). Jeśli ciasto schładzało się dłużej niż godzinę i jest mocno twarde, to przed wałkowaniem możesz je delikatnie i krótko zagnieść, tak aby stało się bardziej plastyczne.

kruche ciastka czekoladowe z nutellą

Jak zrobić wzorek na ciastkach?

Aby zrobić taki świąteczny wzorek na ciastkach czekoladowych będziesz potrzebować specjalny wałek z wydrążonymi w nim wzorkami. Im te wzory są głębiej wydrążone, tym wzorek będzie bardziej wyraźny. Do tego takie wzorki najlepiej robić na kruchych ciastkach, które nie rosną i rozpływają się podczas pieczenia. Dlatego ciasto na ciastka i ciastka najlepiej jak są mocno schłodzone – to zapobiegnie nadmiernemu rozpływaniu się podczas pieczenia.

Nigdy od razu nie wałkuj ciasta wałkiem ze wzorami! Najpierw rozwałkuj ciasto zwykłym wałkiem – na grubość około 5 mm i dopiero takie rozwałkowane ciasto lekko rozwałkuj wałkiem ze wzorkiem – w trakcie lekko dociskaj wałek tak aby wzór się odbił. Ale nie rób też tego za mocno, bo ciasto może się mocno przykleić i oderwać. Aby wałek ze wzorkiem się nie przyklejał mocno do ciasta, warto ciasto posypać i posmarować mąką. Nadmiar mąki można potem delikatnie zetrzeć pędzelkiem, albo zdmuchnąć.

świąteczne ciasteczka czekoladowe z kremem czekoladowym

Jak upiec czekoladowe ciastka?

Pieczenie ciastek to kolejny ważny etap w przygotowywaniu czekoladowych ciastek przekładanych nutellą. Aby uzyskać idealne ciastka, należy przede wszystkim ustawić odpowiednią temperaturę pieczenia oraz czas pieczenia. W przypadku pieczenia ciasteczek czekoladowych, najlepiej rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C (przy używaniu trybu termoobiegu). Jeśli pieczesz ciasteczka bez termoobiegu a za to w trybie góra/dół to ustaw piekarnik na temperaturę 180°C. Ciasteczka piecz przez około 10-12 minut. Warto pamiętać, że każdy piekarnik może działać nieco inaczej, dlatego warto obserwować ciastka podczas pieczenia i dostosować czas oraz temperaturę do własnego sprzętu. Podczas pieczenia ciastek, ważne jest również, aby nie otwierać piekarnika zbyt często, gdyż może to wpłynąć na równomierne pieczenie ciasteczek. Jeśli jednak zauważysz, że ciastka zaczynają się za mono przypiekać, to warto zmniejszyć temperaturę pieczenia o kilka stopni.

Moje ciasteczka piekłam na dwóch dużych blachach dołączanych do piekarnika jednocześnie. Piekąc je w trybie termoobiegu zapewniłam im równomierne upieczenie. Jeśli pieczesz je w trybie góra dół, to mniej więcej w połowie pieczenia możesz zamienić blachy miejscami, tak aby ciastka czekoladowe były bardziej równomiernie upieczone.

kruche czekoladowe ciasteczka przekładane nutellą

Jak przechowywać czekoladowe ciastka markizy?

Gotowe ciasteczka przełożone kremem czekoladowo-orzechowym najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Świetnie się tu sprawdzi duży ozdobny szklany słój z przykrywką, w którym takie ciastka ze wzorkiem będą się ładnie prezentować i każdy będzie mógł je podziwiać. Jeśli nie masz takiego słoja, to przełóż ciasteczka do metalowej puszki na ciastka, albo do plastikowego pojemnika z przykryciem. Same kruche ciastka mogą poleżeć bardzo długo w takim szczelnym pojemniku, przełożone kremem czekoladowym również poleżą długo, ale krócej niż same ciastka.

Mam nadzieję, że zachęciłam cię do wypróbowania tego przepisu. Szczególnie jeśli lubisz czekoladowe kruche ciastka ze słodkim kremem. Jeśli wypróbujesz przepis, to będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoimi odczuciami w komentarzu pod przepisem. Zachęcam cię również gorąco do przejrzenia innych moich przepisów na Boże Narodzenie, gdzie znajdziesz pyszne ciasta, babeczki, ciasteczka ale także wytrawne dania świetne na Wigilię i nie tylko.

kruche ciasteczka czekoladowe ze wzorkiem

Polecane przepisy na ciasteczka czekoladowe

Jeśli lubisz czekoladowe ciasteczka i możesz je jeść nie tylko od święta, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciastka zrobione z czekoladą. Na blogu znajdziesz również sporo przepisów na ciastka, które nie wymagają wałkowania ani wycinania foremkami – te przepisy się sprawdzą, gdy masz mniej czasu – sprawdź je koniecznie! Ja tu polecam tak na szybko między innymi takie trzy przepisy na ciasteczka z czekoladą: