Nie ma co tu dużo mówić – zapraszam na czekoladowe ciastka z masłem orzechowym i z orzeszkami ziemnymi :)
Niezwykle smaczne i aromatyczne.
Chrupiące od orzeszków i kawałków czekolady.
Czy już wspomniałam, że są z masłem orzechowym, które uwielbiam :)
Więcej reklamy na prawdę nie trzeba :)
Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: 17
Składniki
- 1 jajko
- 170 g masła orzechowego
- 110 g masła
- pół szklanki brązowego cukru
- ¼ szklanki białego cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 i ¼ szklanki mąki
- pół szklanki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 100 g posiekanej czekolady
- pół szklanki orzeszków ziemnych
Wykonanie
- Zmiksuj razem jajko, masło orzechowe, masło, oba cukru i ekstrakt w wanilii - miksuj aż masa będzie puszysta.
- Zmieszaj razem pozostałe suche składniki i dodaj je porcjami do masy maślanej.
- Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i orzeszki (masa będzie gęsta).
- Utocz dłońmi kulki (mniej więcej o średnicy 4 cm), lekko je spłaszcz i ułóż na dużym talerzu.
- Talerz owiń folią spożywczą i schłódź ciastka przez co najmniej 2 godziny w lodówce.
- Po schłodzeniu upiecz ciastka (zachowaj odstępy między ciastkami) w 180 stopniach przez około 8-9 minut (nie piecz dłużej, nawet jeśli wydaje ci się, że ciastka nie są gotowe - jeśli brzegi są upieczone, to jest ok :)).
- Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.
Notatki
Ciastka należy schłodzić przez pieczeniem, aby się za nadto nie rozpłynęły podczas pieczenia.
Przepis (z moimi drobnymi zmianami) pochodzi z tej strony.
Zostaw komentarz