Nie ma co tu dużo mówić – zapraszam na czekoladowe ciastka z masłem orzechowym i z orzeszkami ziemnymi :)

Niezwykle smaczne i aromatyczne.

Chrupiące od orzeszków i kawałków czekolady.

Czy już wspomniałam, że są z masłem orzechowym, które uwielbiam :)

Więcej reklamy na prawdę nie trzeba :)

ciastka z masłem orzechowym4

ciastka z masłem orzechowym3

ciastka z masłem orzechowym zbiorowe

Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 9 minut
Czas całkowity 9 minut
Porcje 17

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem jajko, masło orzechowe, masło, oba cukru i ekstrakt w wanilii - miksuj aż masa będzie puszysta.
  • Zmieszaj razem pozostałe suche składniki i dodaj je porcjami do masy maślanej.
  • Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i orzeszki (masa będzie gęsta).
  • Utocz dłońmi kulki (mniej więcej o średnicy 4 cm), lekko je spłaszcz i ułóż na dużym talerzu.
  • Talerz owiń folią spożywczą i schłódź ciastka przez co najmniej 2 godziny w lodówce.
  • Po schłodzeniu upiecz ciastka (zachowaj odstępy między ciastkami) w 180 stopniach przez około 8-9 minut (nie piecz dłużej, nawet jeśli wydaje ci się, że ciastka nie są gotowe - jeśli brzegi są upieczone, to jest ok :)).
  • Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.

Notatki

Ciastka należy schłodzić przez pieczeniem, aby się za nadto nie rozpłynęły podczas pieczenia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis (z moimi drobnymi zmianami) pochodzi z tej strony.