Przepis na czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym

Nie ma co tu dużo mówić – zapraszam na czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym i z orzeszkami ziemnymi :)

Te ciasteczka są niezwykle smaczne i aromatyczne.

Chrupiące od orzeszków i kawałków czekolady.

Czy już wspomniałam, że są z masłem orzechowym, które uwielbiam :)

Więcej reklamy na prawdę nie trzeba :)

No może jeszcze dodam, tylko, że tych ciasteczek nie musicie wałkować i wycinać foremkami!

Robicie je w dłoniach, układacie na blaszce i pieczecie.

Genialnie proste i szybkie!

Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na ciasteczka, znajdziecie tam mnóstwo równie prostych ciastek.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciastka z masłem orzechowym4

ciastka z masłem orzechowym3

ciastka z masłem orzechowym zbiorowe

Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym przepis do druku

ciastka z masłem orzechowym5

Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 9 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 29 minut
Porcje 17

Składniki

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem jajko, masło orzechowe, masło, oba cukru i ekstrakt w wanilii - miksuj aż masa będzie puszysta.
    1 jajko, 170 g masła orzechowego, 110 g masła, 0,5 szklanki cukru trzcinowego, 1/4 szklanki białego cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Zmieszaj razem pozostałe suche składniki i dodaj je porcjami do masy maślanej.
    1 i 1/4 szklanki mąki, 0,5 szklanki gorzkiego kakao, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka sody, szczypta soli
  • Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i orzeszki (masa będzie gęsta).
    100 g czekolady, 0,5 szklanki orzeszków ziemnych
  • Utocz dłońmi kulki (mniej więcej o średnicy 4 cm), lekko je spłaszcz i ułóż na dużym talerzu.
  • Talerz owiń folią spożywczą i schłodź ciastka przez co najmniej 2 godziny w lodówce.
  • Po schłodzeniu upiecz ciastka (zachowaj odstępy między ciastkami) w 180 stopniach (góra-dół) przez około 8-9 minut (nie piecz dłużej, nawet jeśli wydaje ci się, że ciastka nie są gotowe - jeśli brzegi są upieczone, to jest ok :)).
  • Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.

Notatki

Ciastka należy schłodzić przez pieczeniem, aby się za nadto nie rozpłynęły podczas pieczenia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis (z moimi drobnymi zmianami) pochodzi z tej strony.