Przepis na czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym
Nie ma co tu dużo mówić – zapraszam na czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym i z orzeszkami ziemnymi :)
Te ciasteczka są niezwykle smaczne i aromatyczne.
Chrupiące od orzeszków i kawałków czekolady.
Czy już wspomniałam, że są z masłem orzechowym, które uwielbiam :)
Więcej reklamy na prawdę nie trzeba :)
No może jeszcze dodam, tylko, że tych ciasteczek nie musicie wałkować i wycinać foremkami!
Robicie je w dłoniach, układacie na blaszce i pieczecie.
Genialnie proste i szybkie!
Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na ciasteczka, znajdziecie tam mnóstwo równie prostych ciastek.
Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym przepis do druku

Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym
Przepis na proste i pyszne ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi.
Składniki
- 1 jajko rozmiar L
- 170 g masła orzechowego
- 110 g masła
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 100 g czekolady posiekanej
- 0,5 szklanki orzeszków ziemnych
Instrukcja
- Zmiksuj razem jajko, masło orzechowe, masło, oba cukru i ekstrakt w wanilii - miksuj aż masa będzie puszysta.1 jajko, 170 g masła orzechowego, 110 g masła, 0,5 szklanki cukru trzcinowego, 1/4 szklanki białego cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Zmieszaj razem pozostałe suche składniki i dodaj je porcjami do masy maślanej.1 i 1/4 szklanki mąki, 0,5 szklanki gorzkiego kakao, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka sody, szczypta soli
- Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i orzeszki (masa będzie gęsta).100 g czekolady, 0,5 szklanki orzeszków ziemnych
- Utocz dłońmi kulki (mniej więcej o średnicy 4 cm), lekko je spłaszcz i ułóż na dużym talerzu.
- Talerz owiń folią spożywczą i schłodź ciastka przez co najmniej 2 godziny w lodówce.
- Po schłodzeniu upiecz ciastka (zachowaj odstępy między ciastkami) w 180 stopniach (góra-dół) przez około 8-9 minut (nie piecz dłużej, nawet jeśli wydaje ci się, że ciastka nie są gotowe - jeśli brzegi są upieczone, to jest ok :)).
- Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.
Notatki
Ciastka należy schłodzić przez pieczeniem, aby się za nadto nie rozpłynęły podczas pieczenia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis (z moimi drobnymi zmianami) pochodzi z tej strony.