Już dawno nie piekłam ciasteczek, a ostatnio wypatrzyłam bardzo obiecujące ciasteczka na blogu Mateusza (swoją drogą będę go obserwować, bo widzę, że różne fajne cuda piecze, a do tego przepisy okraszone są pięknymi fotografiami :)).

Przeczucie co do tych ciasteczek mnie nie pomyliło. Ich największą zaletą (zwłaszcza przy moim ostatnim zapracowaniu), że robi się je ekspresowo – nie wymagają zagniatania, chłodzenia, wałkowania. Wszystko robi się w jednej misce, za pomocą łyżki :) Bomba, prawda :)

Czuję, że te czekoladowe ciasteczka z białą czekoladą i orzechami laskowymi jeszcze nie raz zagoszczą w moim domu – szczególnie, że szybko zniknęły, mimo, że upiekłam od razu podwójną porcję :)

Wam też podaję większą porcję – na około 24 duże ciacha.

z białą czekoladą i orzechami1

z białą czekoladą i orzechami2

z białą czekoladą i orzechami3

Czekoladowe ciasteczka z białą czekoladą i orzechami laskowymi

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 42 minut
Porcje 24

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 6 łyżek gorzkiego kakao
  • szklanka cukru
  • szklanka maślanki
  • 100-150 g posiekanej białej czekolady
  • 100 g orzechów leśnych (lekko rozdrobnionych)

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem suche składniki.
  • W oddzielnej misce zmieszaj razem mokre składniki.
  • Dodaj mokre do suchych i wymieszaj.
  • Na koniec dodaj czekoladę i orzechy, zamieszaj.
  • Nakładaj łyżką porcje ciasta na przygotowane blaszki - pozostaw odstępy między ciastkami.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut.
  • Po upieczeniu pozostaw ciastka na blaszce, aby ostygły. Po około 10 minutach możesz przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!