Kruche ciasteczka orzechowe

 

kruche ciasteczka orzechowe

 

Nie wyobrażam sobie świąt i okresu bożonarodzeniowego bez świątecznych ciasteczek.

Zawsze oprócz pierniczków piekę kilka innych rodzajów ciasteczek.

W tym roku jako pierwsze upiekłam takie kruche ciasteczka orzechowe.

Z mielonymi orzechami laskowymi ❤❤

Muszę powiedzieć, że ciasteczka smakują oooobłędnie.

Musiałam je wręcz schować do pojemniczka, bo inaczej do świąt, żadne ciasteczko by się nie uchowało 😂

Do ciasteczek użyłam mielone orzechy od Tree Nuts – polskiej firmy zajmującej się przetwórstwem orzechów laskowych z Polskich sadów.

Oprócz mielonych orzechów znajdziecie też u nich przepyszne pasty orzechowe, czekolady z orzechami oraz oczywiście orzeszki – gorąco wam polecam :)

A wracając jeszcze do samych ciasteczek – to idealnie nadają się do użycia wałków grawerowanych.

Świetnie trzymają kształt i wzór – co widać na zdjęciach :D

 

orzechowe ciasteczka z mielonymi orzechami laskowymi orzechowe ciastka z mielonymi orzechami laskowymi
 

ciasteczka orzechowe z mielonymi orzechami kruche ciasteczka z mielonymi orzechami laskowymi
 

kruche ciastka z mielonymi orzechami laskowymi kruche ciasteczka z orzechami laskowymi
 

Kruche ciasteczka orzechowe – przepis do druku

Kruche ciasteczka orzechowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na mniej więcej 3 duże blachy ciasteczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 7
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 70 g (pół szklanki) cukru pudru
  • 300 g (2 szklanki) mąki plus trochę do wałkowania
  • 100 g (ponad ¾ szklanki) mielonych orzechów laskowych Tree Nuts
  • 2 żółtka z jajek rozmiar L
Wykonanie
  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie puszyste.
  2. Dodaj do masła żółtka i krótko miksuj.
  3. Dodaj mielone orzechy laskowe Tree Nuts i krótko miksuj.
  4. Wsyp porcjami mąkę i miksuj na wolnych obrotach.
  5. Na koniec ciasto lekko zagnieć, uformuj kulkę, zawiń ją w folię i schowaj do lodówki na około godzinę.
  6. Schłodzone ciasto lekko zagnieć, tak aby było bardziej plastyczne, a następnie rozwałkuj na cienki placek.
  7. Wytnij foremkami ciasteczka i umieść je na dużej blaszce z piekarnika.
  8. Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 12 minut.
  9. Po upieczeniu odczekaj kilka minut, aby lekko stwardniały i dopiero wtedy przełóż je do szczelnego pojemniczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 507 Tłuszcze: 36 g Węglowodany: 39 g Białka: 8 g

 

Wpis powstał we współpracy z marką Tree Nuts