Kruche ciasteczka orzechowe
Przepis na kruche orzechowe ciastka
wpis sponsorowany
Lubisz na Boże Narodzenie pochrupać pyszne domowe ciasteczka? Chętnie pieczesz pierniczki i inne słodkości? Jeśli tak, to w tym roku upiecz również niezwykle aromatyczne kruche ciasteczka orzechowe z orzechami laskowymi. Te ciasteczka smakują wyśmienicie, a do tego ładnie trzymają kształt i się nie rozpływają podczas pieczenia. Polecam!
Spis treści
Kruche ciasteczka orzechowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kruche i aromatyczne ciastka, to koniecznie upiecz takie z mielonymi orzechami.
Kruche ciasteczka orzechowe przepis
Wyposażenie
- Przepis na mniej więcej 3 duże blachy ciasteczek.
Składniki
składniki na kruche ciasteczka orzechoew
- 200 g masła (miękkiego )
- 70 g cukru pudru ((pół szklanki) )
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) plus trochę do wałkowania)
- 100 g mielonych orzechów laskowych ( Tree Nuts (ponad 3/4 szklanki) )
- 2 żółtka ( z jajek rozmiar L)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasteczka orzechowe
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie puszyste.200 g masła, 70 g cukru pudru
- Dodaj do masła żółtka i krótko miksuj.2 żółtka
- Dodaj mielone orzechy laskowe Tree Nuts i krótko miksuj.100 g mielonych orzechów laskowych
- Wsyp porcjami mąkę i miksuj na wolnych obrotach.300 g mąki pszennej
- Na koniec ciasto lekko zagnieć, uformuj kulkę, zawiń ją w folię i schowaj do lodówki na około godzinę.
- Schłodzone ciasto lekko zagnieć, tak aby było bardziej plastyczne, a następnie rozwałkuj na cienki placek.
- Wytnij foremkami ciasteczka i umieść je na dużej blaszce z piekarnika.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 12 minut.
- Po upieczeniu odczekaj kilka minut, aby lekko stwardniały i dopiero wtedy przełóż je do szczelnego pojemniczka.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kruche ciasteczka z orzechem laskowym – uwagi
Nie wyobrażam sobie świąt i okresu bożonarodzeniowego bez świątecznych ciasteczek. Zawsze oprócz pierniczków piekę kilka innych rodzajów ciasteczek. W tym roku jako pierwsze upiekłam takie kruche ciasteczka orzechowe. Z mielonymi orzechami laskowymi. Muszę powiedzieć, że ciasteczka smakują oooobłędnie. Musiałam je wręcz schować do pojemniczka, bo inaczej do świąt, żadne ciasteczko by się nie uchowało.
Do ciasteczek użyłam mielone orzechy od Tree Nuts – polskiej firmy zajmującej się przetwórstwem orzechów laskowych z Polskich sadów.
Oprócz mielonych orzechów znajdziecie też u nich przepyszne pasty orzechowe, czekolady z orzechami oraz oczywiście orzeszki – gorąco wam polecam :)
A wracając jeszcze do samych ciasteczek – to idealnie nadają się do użycia wałków grawerowanych.
Świetnie trzymają kształt i wzór – co widać na zdjęciach :D
Wpis powstał we współpracy z marką Tree Nuts
Polecane przepisy na ciasteczka z dodatkiem orzechów
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na rewelacyjne orzechowe ciastka idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Przygotujcie razem ze mną bardzo proste ciasteczka z mielonymi orzechami laskowymi. Najlepiej tu użyć prażone orzechy laskowe, bo są bardziej aromatyczne. Wystarczy orzechy podpiec w piekarniku przez około 10 minut, a następnie zmielić w malakserze. Dzięki temu orzechy będą miały mocny zapach i smak, a ciasteczka będą rewelacyjne! Ciastka ładnie się pieką i się nie rozpływają. Dzięki czemu trzymają nadany im kształt - możecie nawet na wierzchu odbić wzór i będzie on widoczny po upieczeniu. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i przygotujcie te pyszne ciasteczka. Ciasteczka zrobicie z zaledwie 5 składników i to takich ogólnie dostępnych w domu. Jedynie co musicie kupić to orzechy laskowe. Samo przygotowanie ciasteczek jest bardzo proste i szybkie, a gdy ciasto będzie się schładzało w lodówce, wy możecie sobie zrobić kawkę i odpocząć. Upieczcie kruche ciasteczka orzechowe i podajcie je na Boże Narodzenie - na pewno każdemu zasmakują! Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasteczka.
15 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Kruche ciastka orzechowe przepis
Jak zrobić kruche ciasteczka z orzechem laskowym?
Zmarnowane produkty. Ciastka wgl się nie pieką i po 15 min są sypkie. Dosłownie sypią się kiedy chce się je wziąć do ręki. Kto wymyślił proporcje tego ciasta??? Myślę teraz jak uratować resztę ciasta no włożyłam do pieca dopiero pierwsza blachę.
ciastka wyszły suche jak bym się piachu najadła
pozdrawiam ;)
Może twoje orzechy były podsuszone
niestety nie orzechy były świeże
Ale jak ciasto było takie suche, to dawało się wałkować, czy się kruszyło?
Wychodza bardzo smaczne, nie za słodkie wręcz idealne do kawy!
cudowne! użyłaś mąki orzechowej zwykłej czy odtłuszczonej? Tree Nuts ma dwie w ofercie….
Ja miałam zwykłą :)
Jak długo można je przechowywać ?
W szczelnym pudełku nawet kilka miesięcy
Dziękuję za odpowiedz! Już się za nie zabieram i odkładam na Święta!
Czy orzechy włoskie też będą pasowały?
Tak, oczywiście :)
Czy moge pominac orzechy ? Ewentualnie co w zamian zeby zachowaly ksztalt ?
Dodaj więcej mąki – ale nie od razu całe 100 g, tylko w częściach – aż będziesz mieć odpowiednią konstystencję.