Przepis na kruche ciasteczka orzechowe
wpis sponsorowany
Nie wyobrażam sobie świąt i okresu bożonarodzeniowego bez świątecznych ciasteczek.
Zawsze oprócz pierniczków piekę kilka innych rodzajów ciasteczek.
W tym roku jako pierwsze upiekłam takie kruche ciasteczka orzechowe.
Z mielonymi orzechami laskowymi ❤❤
Muszę powiedzieć, że ciasteczka smakują oooobłędnie.
Musiałam je wręcz schować do pojemniczka, bo inaczej do świąt, żadne ciasteczko by się nie uchowało 😂
Do ciasteczek użyłam mielone orzechy od Tree Nuts – polskiej firmy zajmującej się przetwórstwem orzechów laskowych z Polskich sadów.
Oprócz mielonych orzechów znajdziecie też u nich przepyszne pasty orzechowe, czekolady z orzechami oraz oczywiście orzeszki – gorąco wam polecam :)
A wracając jeszcze do samych ciasteczek – to idealnie nadają się do użycia wałków grawerowanych.
Świetnie trzymają kształt i wzór – co widać na zdjęciach :D
Kruche ciasteczka orzechowe – przepis do druku

Kruche ciasteczka orzechowe
Wyposażenie
- Przepis na mniej więcej 3 duże blachy ciasteczek.
Składniki
- 200 g masła miękkiego
- 70 g cukru pudru (pół szklanki)
- 300 g mąki (2 szklanki) plus trochę do wałkowania
- 100 g mielonych orzechów laskowych Tree Nuts (ponad 3/4 szklanki)
- 2 żółtka z jajek rozmiar L
Instrukcja
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie puszyste.
- Dodaj do masła żółtka i krótko miksuj.
- Dodaj mielone orzechy laskowe Tree Nuts i krótko miksuj.
- Wsyp porcjami mąkę i miksuj na wolnych obrotach.
- Na koniec ciasto lekko zagnieć, uformuj kulkę, zawiń ją w folię i schowaj do lodówki na około godzinę.
- Schłodzone ciasto lekko zagnieć, tak aby było bardziej plastyczne, a następnie rozwałkuj na cienki placek.
- Wytnij foremkami ciasteczka i umieść je na dużej blaszce z piekarnika.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 12 minut.
- Po upieczeniu odczekaj kilka minut, aby lekko stwardniały i dopiero wtedy przełóż je do szczelnego pojemniczka.
Składniki Odżywcze
Wpis powstał we współpracy z marką Tree Nuts