Kruche ciasteczka orzechowe

 

kruche ciasteczka orzechowe

 

Nie wyobrażam sobie świąt i okresu bożonarodzeniowego bez świątecznych ciasteczek.

Zawsze oprócz pierniczków piekę kilka innych rodzajów ciasteczek.

W tym roku jako pierwsze upiekłam takie kruche ciasteczka orzechowe.

Z mielonymi orzechami laskowymi ❤❤

Muszę powiedzieć, że ciasteczka smakują oooobłędnie.

Musiałam je wręcz schować do pojemniczka, bo inaczej do świąt, żadne ciasteczko by się nie uchowało 😂

Do ciasteczek użyłam mielone orzechy od Tree Nuts – polskiej firmy zajmującej się przetwórstwem orzechów laskowych z Polskich sadów.

Oprócz mielonych orzechów znajdziecie też u nich przepyszne pasty orzechowe, czekolady z orzechami oraz oczywiście orzeszki – gorąco wam polecam :)

A wracając jeszcze do samych ciasteczek – to idealnie nadają się do użycia wałków grawerowanych.

Świetnie trzymają kształt i wzór – co widać na zdjęciach :D

 

orzechowe ciasteczka z mielonymi orzechami laskowymi orzechowe ciastka z mielonymi orzechami laskowymi
 

ciasteczka orzechowe z mielonymi orzechami kruche ciasteczka z mielonymi orzechami laskowymi
 

kruche ciastka z mielonymi orzechami laskowymi kruche ciasteczka z orzechami laskowymi
 

Kruche ciasteczka orzechowe – przepis do druku

kruche ciasteczka orzechowe

Kruche ciasteczka orzechowe

Wypieki Beaty
Przepis na mniej więcej 3 duże blachy ciasteczek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 1 godz 42 minut
Porcje 7
Kalorie 507 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie puszyste.
  • Dodaj do masła żółtka i krótko miksuj.
  • Dodaj mielone orzechy laskowe Tree Nuts i krótko miksuj.
  • Wsyp porcjami mąkę i miksuj na wolnych obrotach.
  • Na koniec ciasto lekko zagnieć, uformuj kulkę, zawiń ją w folię i schowaj do lodówki na około godzinę.
  • Schłodzone ciasto lekko zagnieć, tak aby było bardziej plastyczne, a następnie rozwałkuj na cienki placek.
  • Wytnij foremkami ciasteczka i umieść je na dużej blaszce z piekarnika.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 12 minut.
  • Po upieczeniu odczekaj kilka minut, aby lekko stwardniały i dopiero wtedy przełóż je do szczelnego pojemniczka.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 507kcalWeglowodany: 39gBiałko: 8gTłuszcz: 36g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Wpis powstał we współpracy z marką Tree Nuts