ciasteczka dyniowe_2

Ciasteczka dyniowe przygotowałam na „afterparty” po ślubowaniu córki w szkole.

Miało być zdrowo i smacznie :)

Najpierw chciałam zrobić ciasteczka marchewkowe z przepisu na markizy, ale potem postawiłam na ciasteczka dyniowe – takich jeszcze nie piekłam :)

Ciasteczka przeszły pomyślne testy u moich dzieci – musiałam wręcz im ograniczyć do nich dostęp, bo nic by nie dotarło na szkolną imprezę :)

Po takiej rekomendacji mogę z całym sercem polecić je Wam i Waszym dzieciaczkom – ciasteczka z warzywami to jest to :)

Ciacha mają obłędny kolor, smakują troszkę jak piernik (dzięki dużej ilości przypraw), a do tego są fajnie mięciutkie (nawet po kilku dniach- jeśli przechowywane są w hermetycznym pojemniku).

Ciasteczka robi się tocząc w rękach kulki z ciasta i to jest trochę uciążliwe, bo ciasto jest dość luźne (nie chciałam dodawać za dużo mąki, aby ciastka nie były twarde), dlatego pomagałam sobie maczając ręce w mące i lekko obsypując wierzch ciasta mąką – ta metoda zdała egzamin i Wam też ją polecam :)

Z przepisu otrzymacie dwie blachy ciasteczek o wielkości około 5 cm.

Ps. Moje dzieci zgodziły się nawet zapozować do zdjęć :)

ciastka i dzieci_2

ciastka i dzieci_4

ciastka i dzieci_3

dynie_2

ciasteczka dyniowe_1

ciasteczka dyniowe_5

Przepis do druku

Ciasteczka dyniowe

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 4

Składniki
  

  • 3-3,5 szklanki mąki + dodatkowa do podsypywania
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • 3/4 szklanki puree z dyni (około 225 g) - dynię pieczemy przez około godzinę w 190 stopniach, a następnie rozgniatamy lub miksujemy (po wcześniejszym usunięciu skórki)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • około 100 g posiekanej czekolady
  • dodatkowo - 1/4 szklanki cukru zmieszana z 2 łyżeczkami cynamonu

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito z sodą, proszkiem, solą i przyprawami.
  • Do masła dodaj puree z dyni, jajko i wanilię, dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.
  • Na koniec dodaj czekoladę i zamieszaj.
  • Rękoma obsypanymi mąką nabieraj ciasto o wielkości orzecha włoskiego, tocz kulki, obtaczaj ej w mieszance cukru i cynamonu, układaj je na blaszce, a następnie lekko spłaszcz spodem dłoni.
  • Piecz ciasteczka w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
  • Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie, więc pozostaw je blaszce do wystudzenia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.