Ciasteczka dyniowe przygotowałam na „afterparty” po ślubowaniu córki w szkole.
Miało być zdrowo i smacznie :)
Najpierw chciałam zrobić ciasteczka marchewkowe z przepisu na markizy, ale potem postawiłam na ciasteczka dyniowe – takich jeszcze nie piekłam :)
Ciasteczka przeszły pomyślne testy u moich dzieci – musiałam wręcz im ograniczyć do nich dostęp, bo nic by nie dotarło na szkolną imprezę :)
Po takiej rekomendacji mogę z całym sercem polecić je Wam i Waszym dzieciaczkom – ciasteczka z warzywami to jest to :)
Ciacha mają obłędny kolor, smakują troszkę jak piernik (dzięki dużej ilości przypraw), a do tego są fajnie mięciutkie (nawet po kilku dniach- jeśli przechowywane są w hermetycznym pojemniku).
Ciasteczka robi się tocząc w rękach kulki z ciasta i to jest trochę uciążliwe, bo ciasto jest dość luźne (nie chciałam dodawać za dużo mąki, aby ciastka nie były twarde), dlatego pomagałam sobie maczając ręce w mące i lekko obsypując wierzch ciasta mąką – ta metoda zdała egzamin i Wam też ją polecam :)
Z przepisu otrzymacie dwie blachy ciasteczek o wielkości około 5 cm.
Ps. Moje dzieci zgodziły się nawet zapozować do zdjęć :)
Przepis do druku

Ciasteczka dyniowe
Składniki
- 3-3,5 szklanki mąki + dodatkowa do podsypywania
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 170 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru (można dać mniej)
- 3/4 szklanki puree z dyni (około 225 g) - dynię pieczemy przez około godzinę w 190 stopniach, a następnie rozgniatamy lub miksujemy (po wcześniejszym usunięciu skórki)
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- około 100 g posiekanej czekolady
- dodatkowo - 1/4 szklanki cukru zmieszana z 2 łyżeczkami cynamonu
Instrukcja
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę przesiej przez sito z sodą, proszkiem, solą i przyprawami.
- Do masła dodaj puree z dyni, jajko i wanilię, dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.
- Na koniec dodaj czekoladę i zamieszaj.
- Rękoma obsypanymi mąką nabieraj ciasto o wielkości orzecha włoskiego, tocz kulki, obtaczaj ej w mieszance cukru i cynamonu, układaj je na blaszce, a następnie lekko spłaszcz spodem dłoni.
- Piecz ciasteczka w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
- Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie, więc pozostaw je blaszce do wystudzenia.
Przepis znalazłam tutaj.