Przepis na kruche ciasteczka dyniowe o lekko korzennym smaku

kruche ciastka dyniowe

Właśnie zalegała mi w lodówce resztka puree z dyni, gdy na instagramie wypatrzyłam przepis na te kruche ciastka dyniowe.

Robiłam już różne ciasteczka dyniowe, ale kruchych jeszcze nie, więc szybko skorzystałam z przepisu :)

Do ich przygotowania potrzebujecie niewiele składników.

Wystarczy masło (jeśli chcecie zrobić wersję wegańską wykorzystajcie margarynę), puree z dyni, trochę cukru i korzenna przyprawa.

Ja wykorzystałam zrobioną wcześniej przyprawę do dyni, ale dobrze sprawdzi się tu również przyprawa do piernika, albo nawet sam cynamon.

Do ciastek dałam dwie porządne łyżki puree. Najlepsza będzie tu np. dynia hokkaido, która ma zwarty i mało soczysty miąższ.

Ciasto po przygotowaniu trzeba schłodzić, bo jest bardzo miękkie i nie da się wałkować.

Jeśli chcecie sobie ułatwić sprawę możecie ciasto wałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.

Porcja nie jest duża, ale i tak upiekłam całą blachę ciasteczek.

Polecam wam te kruche ciastka dyniowe i czekam na opinie jak wam smakowały :)

Przydatne przepisy :

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na ciasteczka z bloga.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
kruche ciastka korzenne z dynią
kruche ciasteczka korzenne z dynią
kruche ciastka z dynią
kruche ciasteczka z dynią

Kruche ciastka dyniowe przepis do druku

kruche ciastka dyniowe

Kruche ciastka dyniowe

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące ciasteczka dyniowe posypane po wierzchu cukrem i cynamonem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 10 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 4
Kalorie 422 kcal

Składniki
  

  • 120 g mąki użyłam orkiszową (niecała szklanka) + trochę do wałkowania
  • 2 czubate łyżki puree z dyni u mnie wyszło 70 g
  • 100 g masła miękkiego
  • 70 g cukru pudru pół szklanki
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika albo zwykłego cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • mleko troszkę do zamoczenia ciasteczek

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem miękkie masło, puree z dyni i cukier puder.
  • Mąkę zmieszaj z przyprawą i wsyp do utartego masła – zmiksuj do połączenia.
  • Schowaj ciasto do lodówki na około godzinę (może być dłużej).
  • Schłodzone ciasto wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj cienko – jeśli ciasto się lepi, to posyp go po wierzchu mąką.
  • Wytnij ciasteczka i ułóż je na blaszce. Resztę ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij ciastka.
  • Piecz ciastka w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut – do lekkiego zrumienienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Do małej miseczki nalej trochę mleka.
  • Smaruj ciasteczka z wierzchu mlekiem, a następnie posypuj cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.l

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 422kcalWeglowodany: 50gBiałko: 5gTłuszcz: 22g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!