kruche ciasto z borówkami i kruszonką

Przepis na proste i szybkie ciasto z borówkami i kruszonką

Zapraszam dziś na rewelacyjne kruche ciasto z borówkami i słodką kruszonką. To ciasto jest pełne smaku i wręcz rozpływające się w ustach. Ja je przygotowałam za pomocą malaksera i wtedy jego zrobienie zajęło mi zaledwie chwilę! Do tego do zrobienia tego ciasta potrzebujecie jedynie bardzo podstawowe składniki. Kupcie więc świeże borówki i zróbcie to pyszne ciasto!

proste ciasto z kruszonką i borówkami

Kruche ciasto z borówkami przepis z filmem

Jeśli szukacie pomysłu na ciasto z borówkami, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Zobaczcie film pod spodem i przekonajcie się jakie to proste do zrobienia ciasto.

kruche ciasto z borówkami

Kruche ciasto z borówkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i szybkie cudownie maślane ciasto pełne soczystych borówek i słodkiej chrupiącej kruszonki.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 20
Kalorie 288 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto

  • 375 g mąki pszennej (- 2,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (- 0,5 szklanki)
  • 200 g masła (- użyłam zimne)
  • 1 jajko (- użyłam rozmiar L)

składniki na nadzienie z borówek do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto z borówkami i kruszonką

  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło (w kawałkach) oraz jajko włóż do miski i zagnieć ciasto – moje miało bardziej konsystencję kruszonki.
    375 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru, 200 g masła, 1 jajko
    jak zrobić kruche ciasto
  • Mniej więcej 2/3 ciasta wysyp do foremki i wylep dokładnie całe dno.
    jak wylepić kruchym ciastem foremkę do pieczenia
  • Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez 15 minut.
  • W tym czasie borówki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.
    500 g borówek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru
    jak przygotować borówki do dodania do kruchego ciasta
  • Na podpieczony spód wysyp borówki.
    wykładanie borówek na kruche ciasto
  • Posyp wierzch owoców pozostałym ciastem.
    kruche ciasto z borówkami posypywane kruszonką
  • Piecz ciasto jeszcze około 40 minut w 180 stopniach (góra/dół).
  • Po upieczeniu lekko ostudź i możesz podać je już na ciepło z gałką lodów :)
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 288kcalWeglowodany: 35gBiałko: 4gTłuszcz: 14g
Słowa kluczowe ciasto z borówkami, kruche ciasto z kruszonką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placek z borówkami i kruszonką

Szybkie kruche ciasto z borówkami – uwagi

Ostatnio mój mąż jechał służbowo do siedziby swojej firmy w Gliwicach. A że rzadko tam jeździ, to przecież nie mogłam go puścić z gołymi rękoma!

Kupiłam pyszne świeże borówki i postanowiłam upiec mu ciasto.

Ostatnio trochę zabiegana jestem, więc stanęło na bardzo szybkim i prostym cieście – nakręciłam nawet przy okazji krótki filmik, abyście sami się przekonali, jaki to prosty przepis!

szybkie ciasto z borówkami i kruszonką

Jak zrobić szybkie ciasto z borówkami – wskazówki

Co zrobić, żeby kruche ciasto zrobić szybko i bez problemów?

Otóż – jeśli macie w domu malakser – to koniecznie użyjcie go do przygotowania kruchego ciasta. Ja osobiście uwielbiam takie właśnie przygotowanie ciasta.

Po pierwsze – nie muszę sobie brudzić rąk ;)

Po drugie – nie ogrzewam za mocno ciasta – malakserem robi się je szybko i ciasto nie łapie ciepła od rąk. Dlatego ciasto jest już chłodniejsze na samym początku.

Po trzecie – nie kusi mnie aby dodawać więcej mąki, albo innych składników. Przy wyrabianiu ręcznym często mam tendencję do dodawania np. mąki, bo ciasto się lepi. A potem robi się ono za twarde. Do kruchego ciasta nie ma co dodawać za dużo mąki – lepiej trzymać się przepisu.

Ciasto przygotowane w malakserze, ze zwarzonych składników, przestałam miksować, gdy zaczęła się tworzyć kruszonka i w takiej postaci wysypałam je do przygotowanej foremki i ugniotłam. Pod wpływem ciepła rąk, ciasto ładnie się połączyło w całość.

Aby ciasto nie namiękało od soczystych owoców podpiekłam je krótko w piekarniku i dopiero wtedy dodałam do niego borówki. Dodatkowo dodałam do owoców mąkę ziemniaczaną, aby „związała” soki wydobywające się z owoców pod wpływem wysokiej temperatury.

ciasto borówkowe z kruszonką

Jak podać kruche ciasto borówkowe?

Ciasto smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno (nie trzeba go przechowywać w lodówce, jeśli zjecie je w dwa dni). Na ciepło ciasto podajcie koniecznie z gałką lodów. Za to zimno możecie zjeść je zupełnie same, albo z dodatkiem bitej śmietany. Na pewno wszyscy będą zachwyceni!

z borówkami kruche ciasto

Ile kalorii ma ciasto z borówkami?

Jak pisałam wyżej w przepisie 100 g ciasta z moich produktów miało około 290 kcal. Za to jeśli podzielicie je na 20 porcji – to wtedy jeden kawałek będzie miał około 190 kcal. To oczywiście kaloryczność bez lodów, czy też bitej śmietany ;)

To kto się skusi na kawałeczek takiego pysznego ciasta borówkowego? Dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakowało.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na kruche ciasta z różnymi nadzieniami – na pewno znajdziecie tu coś pysznego dla siebie!

ciasto z borówkami i kruszonką

Polecane przepisy na ciasta z borówkami

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z borówkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: