Przepis na proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
Zapraszam na pyszne i bardzo proste w przygotowaniu kruche ciasto ze śliwkami.
Do tego ten przepis jest bardzo szybki, bo ciasto nie wymaga schładzania w lodówce – pieczecie je od razu po przygotowaniu.
Teraz w sezonie upieczcie ciasto z dojrzałymi i soczystymi śliwkami.
Możecie również wykorzystać inne dostępne owoce – gruszki, jabłka, brzoskwinie.
Możecie również wykorzystać owoce z puszki, albo ze słoików.
Przepis na ciasto znalazłam u Kasi z bloga Gotuję bo lubię i sądzę, że będę z niego nie raz korzystała.
Głównie dlatego, że w około 1,5 godziny można delektować się pysznym kruchym ciastem z owocami.
A jeszcze ciepłe ciacho idealnie podać z gałką lodów – mniam 😋😋😍
Z podanego przepisu otrzymacie sporą blachę ciasta – ja piekłam w takiej 20/30 cm.
Ps. Po przygotowaniu tego ciasta zostaną wam białka, a te najlepiej wykorzystać do upieczenia bezy :D
Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na kruche ciasta.






Kruche ciasto ze śliwkami – przepis do druku

Kruche ciasto ze śliwkami
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości koło 20/30 cm.
Składniki
- 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 5 żółtek - użyłam jajka o rozmiarze L
- 200 g masła
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 30 g cukru z wanilią (2 łyżki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 900 g śliwek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Instrukcja
- Połącz razem mąkę, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - tworząc sypką i grudkowatą kruszonkę - ciasto nie musi być gładko zagniecione.375 g mąki pszennej, 5 żółtek, 100 g cukru, 30 g cukru z wanilią, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przesyp do foremki 2/3 ciasta i wygnieć nim dokładnie dno formy.
- Podpiecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - tak aby ciasto było lekko rumiane.
- Na podpieczonym spodzie ułóż przekrojone śliwki - rozcięciem do góry.900 g śliwek
- Oprósz śliwki mąką ziemniaczaną i cynamonem.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Posyp wierzch owoców pozostałą częścią ciasta.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź.