Kruche ciasto ze śliwkami

 

kruche ciasto ze śliwkami

 

Zapraszam na pyszne i bardzo proste w przygotowaniu kruche ciasto ze śliwkami.

Do tego ten przepis jest bardzo szybki, bo ciasto nie wymaga schładzania w lodówce – pieczecie je od razu po przygotowaniu.

Teraz w sezonie upieczcie ciasto z dojrzałymi i soczystymi śliwkami.

Możecie również wykorzystać inne dostępne owoce – gruszki, jabłka, brzoskwinie. Możecie również wykorzystać owoce z puszki, albo ze słoików.

Przepis na ciasto znalazłam u Kasi z bloga Gotuję bo lubię i sądzę, że będę z niego nie raz korzystała – w około 1,5 godziny można delektować się pysznym ciastem.

Jeszcze ciepłe ciacho idealnie podać z gałką lodów – mniam 😋😋😍

Z podanego przepisu otrzymacie sporą blachę ciasta – ja piekłam w takiej 20/30 cm.

Ps. Po przygotowaniu tego ciasta zostaną wam białka, a te najlepiej wykorzystać do upieczenia bezy :D

 

proste kruche ciasto ze śliwkami kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
 

kruche ciasto śliwkowe ciasto kruche ze śliwkami
 

śliwkowe ciasto ciasto ze śliwkami
 

Kruche ciasto ze śliwkami – przepis do druku

 

kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości koło 20/30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 170 kcal

Składniki
  

  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 5 żółtek - użyłam jajka o rozmiarze L
  • 200 g masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 30 g (2 łyżki) cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 900 g śliwek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Instrukcja
 

  • Połącz razem mąkę, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - tworząc sypką i grudkowatą kruszonkę - ciasto nie musi być gładko zagniecione.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przesyp do foremki 2/3 ciasta i wygnieć nim dokładnie dno formy.
  • Podpiecz ciasto wo 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - tak aby ciasto było lekko rumiane.
  • Na podpieczonym spodzie ułóż przekrojone śliwki - rozcięciem do góry.
  • Oprósz śliwki mąką ziemniaczaną i cynamonem.
  • Posyp wierzch owoców pozostałą częścią ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 170kcalWeglowodany: 19.5gBiałko: 3gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!