Kruche ciasto ze śliwkami

 

kruche ciasto ze śliwkami

 

Zapraszam na pyszne i bardzo proste w przygotowaniu kruche ciasto ze śliwkami.

Do tego ten przepis jest bardzo szybki, bo ciasto nie wymaga schładzania w lodówce – pieczecie je od razu po przygotowaniu.

Teraz w sezonie upieczcie ciasto z dojrzałymi i soczystymi śliwkami.

Możecie również wykorzystać inne dostępne owoce – gruszki, jabłka, brzoskwinie. Możecie również wykorzystać owoce z puszki, albo ze słoików.

Przepis na ciasto znalazłam u Kasi i sądzę, że będę z niego nie raz korzystała – w około 1,5 godziny można delektować się pysznym ciastem.

Jeszcze ciepłe ciacho idealnie podać z gałką lodów – mniam 😋😋😍

Z podanego przepisu otrzymacie sporą blachę ciasta – ja piekłam w takiej 20/30 cm.

Ps. Po przygotowaniu tego ciasta zostaną wam białka, a te najlepiej wykorzystać do upieczenia bezy 😀

 

proste kruche ciasto ze śliwkami kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
 

kruche ciasto śliwkowe ciasto kruche ze śliwkami
 

śliwkowe ciasto ciasto ze śliwkami
 

Kruche ciasto ze śliwkami – przepis do druku

 

Kruche ciasto ze śliwkami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości koło 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 5 żółtek - użyłam jajka o rozmiarze L
  • 200 g masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 30 g (2 łyżki) cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 900 g śliwek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie
  1. Połącz razem mąkę, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - tworząc sypką i grudkowatą kruszonkę - ciasto nie musi być gładko zagniecione.
  2. Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Przesyp do foremki ⅔ ciasta i wygnieć nim dokładnie dno formy.
  4. Podpiecz ciasto wo 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - tak aby ciasto było lekko rumiane.
  5. Na podpieczonym spodzie ułóż przekrojone śliwki - rozcięciem do góry.
  6. Oprósz śliwki mąką ziemniaczaną i cynamonem.
  7. Posyp wierzch owoców pozostałą częścią ciasta.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
  9. Po upieczeniu lekko ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 170 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 19,5 g Białka: 3