Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pleśniak

Pleśniak, czyli kruche ciasto z dżemem i bezą

 

pleśniak z dżemem

 

Pleśniak ostatnio strasznie za mną chodził – nie robiłam go i nie jadłam już wieki całe, a ostatnio przeżywałam z każdej strony jego inwazję 😉 Najpierw upiekła go koleżanka i przyniosła jako poczęstunek, później zaczął mi wyskakiwać w internecie, a na koniec inna koleżanka poprosiła mnie o przepis na pleśniaka.

No cóż – poczułam się zmuszona do  jego upieczenia 😉

Takiego właśnie pleśniaka piekła moja mama w rodzinnym domu. Do przełożenia często używała domowego dżemu z czarnej porzeczki, który swoją kwaskowatością i wyrazistością świetnie komponował się z kruchym czekoladowym ciastem i słodką pianką bezową.

Wam też proponuję użycie jakiegoś bardziej kwaśnego dżemu.

Podaję tutaj przepis na dużą blachę ciasta (taką mniej więcej 40 x 30 cm). Ja zrobiłam wersję czarne ciasto -białe ciasto -czarne ciasto, ale można oczywiście zrobić odwrotnie 🙂

Ps. Ostatnio upiekłam go ponownie dla mojej mamy i mam kilka dodatkowych wskazówek dla was 🙂 Jeśli ciasto nie chce się skleić w kulkę, to dodajcie do niego kwaśnej śmietany albo maślanki (ja ostatnio eksperymentuję z maślanką i efekty bardzo się mi podobają). Do ciasta idzie dużo mąki, więc musiałam dodaj maślanki, aby zrobić ładną kulę z ciasta. Co do tłuszczu to możecie dać jego różne rodzaje – ja teraz dałam całą kostkę margaryny, trochę masła i smalec – smalec dodaje ciastu lekkości. Aby piana z białek nie opadła możecie w trakcie jej ubijania dodać do niej łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę octu, a po upieczeniu zostawcie ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach – zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że piana opadnie.

Polecam wam też przepis na kruche ciasto z budyniową pianką – ta pianka nie opada 🙂

 

ciasto pleśniak

 

ciasto pleśniak

 

pleśniak z bezą

 

pleśniak z dżemem

 

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta 🙂 – trochę się nauczyłam od tego czasu 😉

 pleśniak

 ciasto pleśniak

Pleśniak
 
Autor:
Składniki
  • 5 szklanek mąki (750 g)
  • 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1,5 szklanki cukru (podzielona porcja pół szklanki - 100 g - do ciasta i 200 g do piany z białek)
  • 1,5 kostki masła lub margaryny (takiej po 250 g, czyli w sumie 375 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kakao
  • marmolada lub konfitura
  • łyżka mąki ziemniaczanej (do piany z białek)
  • łyżeczka octu (do piany z białek)
  • opcjonalnie zimna woda, śmietana lub maślanka - jeśli ciasto nie chce się lepić
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Z mąki, żółtek, połowy szklanki cukru, margaryny i proszku do pieczenia zagnieć ciasto (jeśli będzie się kruszyć i składniki nie będą chciały się połączyć, to możesz dodać trochę zimnej wody lub śmietany).
  3. Ciasto podziel na trzy części, do jednej z nich, dodaj kakao (dałam czubatą łyżkę) i zagnieć. Ciasta włóż do woreczków i schłódź w lodówce (ciasto trzeba zetrzeć, więc musi być dość twarde).
  4. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, albo wyłóż papierem do pieczenia. Potarkuj jedną część ciasta (kolory tarkujemy naprzemiennie). Lekko ugnieć i wyłóż na wierzch marmoladę lub konfiturę. Na to potarkuj drugi kawałek ciasta.
  5. Wstaw ciasto do piekarnika i przygotuj bezę.
  6. Pianę z białek ubij na sztywno ze szklanką cukru - 200 g (pod koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej oraz ocet) - piana ma być gęsta i lśniąca.
  7. Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika i wyłóż na nie pianę, na koniec potarkuj ostatni kawałek ciasta.
  8. Ciasto piecz jeszcze przez około 30 minut - sprawdź patyczkiem, czy już jest gotowe 🙂
  9. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Ewa

    Dobry pomysł zamienić kolejność kolorów! W ogóle ciasto jest super. U mnie cała rodzinka je uwielbia. Dzięki za przepis na dużą porcję. Do tej pory jakoś nie wpadłam na taką myśl i robiłam niższe a przecież taki wielki kawał to jest to!

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux