Przepis na pleśniaka, czyli kruche ciasto z dżemem i bezą


ciasto pleśniak


Pleśniak ostatnio strasznie za mną chodził – nie robiłam go i nie jadłam już wieki całe, a ostatnio przeżywałam z każdej strony jego inwazję ;)

Najpierw upiekła go koleżanka i przyniosła jako poczęstunek, później zaczął mi wyskakiwać w internecie, a na koniec inna koleżanka poprosiła mnie o przepis na pleśniaka.

No cóż – poczułam się zmuszona do  jego upieczenia ;)

Takiego właśnie pleśniaka piekła moja mama w rodzinnym domu.

Do przełożenia często używała domowego dżemu z czarnej porzeczki, który swoją kwaskowatością i wyrazistością świetnie komponował się z kruchym czekoladowym ciastem i słodką pianką bezową.

Wam też proponuję użycie jakiegoś bardziej kwaśnego dżemu.

Podaję tutaj przepis na dużą blachę ciasta (taką mniej więcej 40 x 30 cm).

Jak zrobić ciasto pleśniak?

Mam kilka wskazówek!

Jeśli ciasto nie chce się skleić w kulkę, to dodajcie do niego kwaśnej śmietany albo maślanki (ja ostatnio eksperymentuję z maślanką i efekty bardzo się mi podobają).

Do ciasta idzie dużo mąki, więc musiałam dodaj maślanki, aby zrobić ładną kulę z ciasta.

Co do tłuszczu to możecie dać jego różne rodzaje – ja teraz dałam całą kostkę margaryny, trochę masła i smalec – smalec dodaje ciastu lekkości.

Aby piana z białek nie opadła możecie w trakcie jej ubijania dodać do niej łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę octu, a po upieczeniu zostawcie ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że piana opadnie.

Polecam wam też przepis na kruche ciasto z budyniową pianką – ta pianka nie opada :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


ciasto pleśniak

ciasto pleśniak

pleśniak z bezą

pleśniak z dżemem

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta :) – trochę się nauczyłam od tego czasu ;)

 pleśniak

 ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak przepis do druku

ciasto pleśniak

Pleśniak

Wypieki Beaty
Przepis na popularne kruche ciasto przekładane dżemem i pieczone z bezą.
4.36 z 14 ocen
Danie Ciasta
Porcje 30

Składniki
  

  • 750 g mąki 5 szklanek
  • 6 jajek żółtka i białka oddzielnie
  • 1,5 szklanki cukru (podzielona porcja pół szklanki - 100 g - do ciasta i 200 g do piany z białek)
  • 375 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • marmolada lub konfitura
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do piany z białek)
  • 1 łyżeczka octu (do piany z białek)
  • zimna woda śmietana lub maślanka - jeśli ciasto nie chce się lepić

Instrukcja
 

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Z mąki, żółtek, połowy szklanki cukru, margaryny i proszku do pieczenia zagnieć ciasto (jeśli będzie się kruszyć i składniki nie będą chciały się połączyć, to możesz dodać trochę zimnej wody lub śmietany).
  • Ciasto podziel na trzy części, do jednej z nich, dodaj kakao (dałam czubatą łyżkę) i zagnieć. Ciasta włóż do woreczków i schłódź w lodówce (ciasto trzeba zetrzeć, więc musi być dość twarde).
  • Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, albo wyłóż papierem do pieczenia. Potarkuj jedną część ciasta (kolory tarkujemy naprzemiennie). Lekko ugnieć i wyłóż na wierzch marmoladę lub konfiturę. Na to potarkuj drugi kawałek ciasta.
  • Wstaw ciasto do piekarnika i przygotuj bezę.
  • Pianę z białek ubij na sztywno ze szklanką cukru - 200 g (pod koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej oraz ocet) - piana ma być gęsta i lśniąca.
  • Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika i wyłóż na nie pianę, na koniec potarkuj ostatni kawałek ciasta.
  • Ciasto piecz jeszcze przez około 30 minut - sprawdź patyczkiem, czy już jest gotowe :)
  • Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!