Przepis na ciasto pleśniak

Zaktualizowany: 2023 17 czerwca
ciasto pleśniak

Przepis na pleśniaka, czyli kruche ciasto z dżemem i bezą

Dziś u mnie ciasto, które ma kilka nazw – u mnie w domu nazywamy go pleśniakiem, widziałam też takie nazwy jak ciasto skubaniec, czy też ciasto kruszon. Niezależnie od nazwy pleśniak to warstwy kruchego ciasta przełożonego kwaskowatym dżemem i pieczone z pianką bezową. Jeśli zastanawialiście się jak zrobić pleśniaka, to koniecznie zobaczcie ten przepis. Wypróbujcie sprawdzony przepis na pleśniaka mojej mamy – dokładnie takiego piekliśmy w moim rodzinnym domu i przygotujcie go dla swojej rodziny.

ciasto pleśniak

Skubaniec z dżemem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz niebanalne i smaczne ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto kruszon, tudzież skubańca, lub pleśniaka już dziś!

ciasto pleśniak

Ciasto Pleśniak przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularne kruche ciasto przekładane dżemem i pieczone z bezą.
4.48 z 19 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Wyposażenie
  • Duża forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na pleśniaka

  • 750 g mąki pszennej (5 szklanek)
  • 6 żółtek (z jajek rozmiar L)
  • 6 białek
  • 100 g cukru (do ciasta )
  • 200 g cukru (do piany z białek)
  • 375 g masła (lub margaryny)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • konfitura z czarnej porzeczki (lub inna kwaskowata)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej ((do piany z białek))
  • 1 łyżeczka octu ((do piany z białek))
  • zimna woda (śmietana lub maślanka – jeśli ciasto nie chce się lepić)
Instrukcja
 

Jak zrobić pleśniaka skubańca krok po kroku

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra/dół).
  • Z mąki, żółtek, połowy szklanki cukru, margaryny i proszku do pieczenia zagnieć ciasto (jeśli będzie się kruszyć i składniki nie będą chciały się połączyć, to możesz dodać trochę zimnej wody lub śmietany).
    750 g mąki pszennej, 6 żółtek, 100 g cukru, 375 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zimna woda
  • Ciasto podziel na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao (dałam czubatą łyżkę) i zagnieć.
    1 łyżka kakao
  • Ciasta włóż do woreczków i schłodź w lodówce przez około godzinę (ciasto trzeba zetrzeć, więc musi być dość twarde).
  • Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, albo wyłóż papierem do pieczenia.
  • Zetrzyj na tarce jedną część ciasta (kolory tarkujemy naprzemiennie). Lekko ugnieć i wyłóż na wierzch konfiturę – może też być marmolada lub ewentualnie dżem.
    konfitura z czarnej porzeczki
  • Na to zetrzyj drugi kawałek ciasta.
  • Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i przygotuj bezę.
  • Pianę z białek ubij na sztywno ze szklanką cukru -(pod koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej oraz ocet) – piana ma być gęsta i lśniąca.
    6 białek, 200 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
  • Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika i wyłóż na nie pianę, na koniec zetrzyj ostatni kawałek ciasta.
  • Ciasto piecz jeszcze przez około 30 minut – sprawdź patyczkiem, czy już jest gotowe :)
  • Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto kruszon, ciasto skubaniec, ciasto strzępiec
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto pleśniak

Skubaniec – uwagi

Pleśniak ostatnio strasznie za mną chodził – nie robiłam go i nie jadłam już wieki całe, a ostatnio przeżywałam z każdej strony jego inwazję ;)

Najpierw upiekła go koleżanka i przyniosła jako poczęstunek, później zaczął mi wyskakiwać w internecie, a na koniec inna koleżanka poprosiła mnie o przepis na pleśniaka.

No cóż – poczułam się zmuszona do  jego upieczenia ;)

Takiego właśnie pleśniaka piekła moja mama w rodzinnym domu.

Do przełożenia często używała domowego dżemu z czarnej porzeczki, który swoją kwaskowatością i wyrazistością świetnie komponował się z kruchym czekoladowym ciastem i słodką pianką bezową.

Wam też proponuję użycie jakiegoś bardziej kwaśnego dżemu.

Podaję tutaj przepis na dużą blachę ciasta (taką mniej więcej 40 x 30 cm).

pleśniak z bezą

Jak zrobić pleśniaka – wskazówki

Mam kilka wskazówek!

Jeśli ciasto nie chce się skleić w kulkę, to dodajcie do niego kwaśnej śmietany albo maślanki (ja ostatnio eksperymentuję z maślanką i efekty bardzo się mi podobają).

Do ciasta idzie dużo mąki, więc musiałam dodaj maślanki, aby zrobić ładną kulę z ciasta.

Co do tłuszczu to możecie dać jego różne rodzaje – ja teraz dałam całą kostkę margaryny, trochę masła i smalec – smalec dodaje ciastu lekkości.

Aby piana z białek nie opadła możecie w trakcie jej ubijania dodać do niej łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę octu, a po upieczeniu zostawcie ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że piana opadnie.

Polecam wam też przepis na kruche ciasto z budyniową pianką – ta pianka nie opada :)


pleśniak z dżemem

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta :) – trochę się nauczyłam od tego czasu ;)

pleśniak
ciasto pleśniak

Polecane przepisy na kruche ciasta domowe

Jeśli lubicie rozpływające się w ustach domowe ciasta na kruchym spodzie, to koniecznie wypróbujcie również te przepisy:

Opublikowano: 2012 11 czerwca

Podziel się przepisem

1 komenarz

  1. dbd803993b51559e23f6372e37efb351?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2013 28 czerwca w 15:49- Odpowiedz

    Dobry pomysł zamienić kolejność kolorów! W ogóle ciasto jest super. U mnie cała rodzinka je uwielbia. Dzięki za przepis na dużą porcję. Do tej pory jakoś nie wpadłam na taką myśl i robiłam niższe a przecież taki wielki kawał to jest to!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na pleśniaka

To ciasto to jedno z ciast mojego dzieciństwa. Moja mama piekła je dość często i zawsze wybornie nam smakowało. Wtedy nigdy nie zastanawiałam się nad jego nazwą i jej pochodzeniem. W końcu mi się kojarzy z pleśnią, a to niezbyt apetyczne skojarzenie. Może to być skojarzone z kolorem ciasta? Jeśli by się dało dżem porzeczkowy bezpośrednio pod pianę z białek, wtedy beza nabrała by takiego sinego koloru i mogła by się kojarzyć z pleśnią ... hmm. Ciekawe, ciekawe, a jak wy myślicie? Ogólnie mi ta nazwa w dzieciństwie nie przeszkadzała i ciasto uwielbiałam, dlatego nie mam z nim jakichś złych skojarzeń. Później, już w moim dorosłym życiu, dowiedziałam się, że wiele osób nazywa to ciasto zupełnie inaczej. Spotykałam się najczęściej z nazwą ciasto skubaniec, strzępiec, kruszon albo przekładaniec.

Ciasto skubaniec przepis

Te nazwy - skubaniec i ciasto strzępiec odnoszą się do sposobu przygotowania ciasta. Kruche ciasto trzeb rwać na malutkie kawałki i wylepiać nimi foremkę do pieczenia. Ja osobiście wolę zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarty. Nazwa przekładaniec wiąże się z układaniem ciast warstwami. Możecie przygotować dwie wersje tego ciasta - z dwiema białymi częściami i jedną kakaową, albo odwrotnie - z dwiema kakaowymi częściami i jedną białą.

Na dnie foremki układamy tarte ciasto w jednym kolorze i go dociskamy. Smarujemy kwaskowatą konfiturą i układamy warstwę drugiego koloru - ciasto również trzemy na tarce. Na to wykładamy porządnie ubitą pianę z białek i na koniec ostatnie ciasto tarte na tarce. Tak przygotowane ciasto warstwowe pieczemy w piekarniku. Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej podać z kawą albo herbatą.

Pleśniak przepis

Przepis na ciasto pleśniak zapisał się już w naszej polskiej tradycji i warto upiec to ciasto chociaż raz w życiu. Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto skubaniec i sprawdźcie jak zrobić pleśniaka z dżemem lub konfiturą.  Z takich tradycyjny i lekko zapomnianych ciast mojej młodości polecam wam gorąco przepis na ciasto metrowiec. To ciasto to dwa rodzaje ciasta - waniliowe i czekoladowe, przełożone kremem budyniowo-maślanym. Tego ciasta nie wychodzi może metr, ale ponad pół metra spokojnie :)