Przepis na ciasto pleśniak

Zaktualizowany: 2023 17 czerwca
ciasto pleśniak

Przepis na pleśniaka, czyli kruche ciasto z dżemem i bezą

Dziś u mnie ciasto, które ma kilka nazw – u mnie w domu nazywamy go pleśniakiem, widziałam też takie nazwy jak ciasto skubaniec, czy też ciasto kruszon. Niezależnie od nazwy pleśniak to warstwy kruchego ciasta przełożonego kwaskowatym dżemem i pieczone z pianką bezową. Jeśli zastanawialiście się jak zrobić pleśniaka, to koniecznie zobaczcie ten przepis. Wypróbujcie sprawdzony przepis na pleśniaka mojej mamy – dokładnie takiego piekliśmy w moim rodzinnym domu i przygotujcie go dla swojej rodziny.

ciasto pleśniak

Skubaniec z dżemem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz niebanalne i smaczne ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto kruszon, tudzież skubańca, lub pleśniaka już dziś!

ciasto pleśniak

Ciasto Pleśniak przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularne kruche ciasto przekładane dżemem i pieczone z bezą.
4.48 z 19 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Wyposażenie
  • Duża forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na pleśniaka

  • 750 g mąki pszennej (5 szklanek)
  • 6 żółtek (z jajek rozmiar L)
  • 6 białek
  • 100 g cukru (do ciasta )
  • 200 g cukru (do piany z białek)
  • 375 g masła (lub margaryny)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • konfitura z czarnej porzeczki (lub inna kwaskowata)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej ((do piany z białek))
  • 1 łyżeczka octu ((do piany z białek))
  • zimna woda (śmietana lub maślanka – jeśli ciasto nie chce się lepić)
Instrukcja
 

Jak zrobić pleśniaka skubańca krok po kroku

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra/dół).
  • Z mąki, żółtek, połowy szklanki cukru, margaryny i proszku do pieczenia zagnieć ciasto (jeśli będzie się kruszyć i składniki nie będą chciały się połączyć, to możesz dodać trochę zimnej wody lub śmietany).
    750 g mąki pszennej, 6 żółtek, 100 g cukru, 375 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zimna woda
  • Ciasto podziel na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao (dałam czubatą łyżkę) i zagnieć.
    1 łyżka kakao
  • Ciasta włóż do woreczków i schłodź w lodówce przez około godzinę (ciasto trzeba zetrzeć, więc musi być dość twarde).
  • Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, albo wyłóż papierem do pieczenia.
  • Zetrzyj na tarce jedną część ciasta (kolory tarkujemy naprzemiennie). Lekko ugnieć i wyłóż na wierzch konfiturę – może też być marmolada lub ewentualnie dżem.
    konfitura z czarnej porzeczki
  • Na to zetrzyj drugi kawałek ciasta.
  • Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i przygotuj bezę.
  • Pianę z białek ubij na sztywno ze szklanką cukru -(pod koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej oraz ocet) – piana ma być gęsta i lśniąca.
    6 białek, 200 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
  • Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika i wyłóż na nie pianę, na koniec zetrzyj ostatni kawałek ciasta.
  • Ciasto piecz jeszcze przez około 30 minut – sprawdź patyczkiem, czy już jest gotowe :)
  • Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto kruszon, ciasto skubaniec, ciasto strzępiec
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto pleśniak

Skubaniec – uwagi

Pleśniak ostatnio strasznie za mną chodził – nie robiłam go i nie jadłam już wieki całe, a ostatnio przeżywałam z każdej strony jego inwazję ;)

Najpierw upiekła go koleżanka i przyniosła jako poczęstunek, później zaczął mi wyskakiwać w internecie, a na koniec inna koleżanka poprosiła mnie o przepis na pleśniaka.

No cóż – poczułam się zmuszona do  jego upieczenia ;)

Takiego właśnie pleśniaka piekła moja mama w rodzinnym domu.

Do przełożenia często używała domowego dżemu z czarnej porzeczki, który swoją kwaskowatością i wyrazistością świetnie komponował się z kruchym czekoladowym ciastem i słodką pianką bezową.

Wam też proponuję użycie jakiegoś bardziej kwaśnego dżemu.

Podaję tutaj przepis na dużą blachę ciasta (taką mniej więcej 40 x 30 cm).

pleśniak z bezą

Jak zrobić pleśniaka – wskazówki

Mam kilka wskazówek!

Jeśli ciasto nie chce się skleić w kulkę, to dodajcie do niego kwaśnej śmietany albo maślanki (ja ostatnio eksperymentuję z maślanką i efekty bardzo się mi podobają).

Do ciasta idzie dużo mąki, więc musiałam dodaj maślanki, aby zrobić ładną kulę z ciasta.

Co do tłuszczu to możecie dać jego różne rodzaje – ja teraz dałam całą kostkę margaryny, trochę masła i smalec – smalec dodaje ciastu lekkości.

Aby piana z białek nie opadła możecie w trakcie jej ubijania dodać do niej łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę octu, a po upieczeniu zostawcie ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że piana opadnie.

Polecam wam też przepis na kruche ciasto z budyniową pianką – ta pianka nie opada :)


pleśniak z dżemem

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta :) – trochę się nauczyłam od tego czasu ;)

pleśniak
ciasto pleśniak

Polecane przepisy na kruche ciasta domowe

Jeśli lubicie rozpływające się w ustach domowe ciasta na kruchym spodzie, to koniecznie wypróbujcie również te przepisy:

Opublikowano: 2012 11 czerwca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na pleśniaka

To ciasto to jedno z ciast mojego dzieciństwa. Moja mama piekła je dość często i zawsze wybornie nam smakowało. Wtedy nigdy nie zastanawiałam się nad jego nazwą i jej pochodzeniem. W końcu mi się kojarzy z pleśnią, a to niezbyt apetyczne skojarzenie. Może to być skojarzone z kolorem ciasta? Jeśli by się dało dżem porzeczkowy bezpośrednio pod pianę z białek, wtedy beza nabrała by takiego sinego koloru i mogła by się kojarzyć z pleśnią ... hmm. Ciekawe, ciekawe, a jak wy myślicie? Ogólnie mi ta nazwa w dzieciństwie nie przeszkadzała i ciasto uwielbiałam, dlatego nie mam z nim jakichś złych skojarzeń. Później, już w moim dorosłym życiu, dowiedziałam się, że wiele osób nazywa to ciasto zupełnie inaczej. Spotykałam się najczęściej z nazwą ciasto skubaniec, strzępiec, kruszon albo przekładaniec.

Ciasto skubaniec przepis

Te nazwy - skubaniec i ciasto strzępiec odnoszą się do sposobu przygotowania ciasta. Kruche ciasto trzeb rwać na malutkie kawałki i wylepiać nimi foremkę do pieczenia. Ja osobiście wolę zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarty. Nazwa przekładaniec wiąże się z układaniem ciast warstwami. Możecie przygotować dwie wersje tego ciasta - z dwiema białymi częściami i jedną kakaową, albo odwrotnie - z dwiema kakaowymi częściami i jedną białą.

Na dnie foremki układamy tarte ciasto w jednym kolorze i go dociskamy. Smarujemy kwaskowatą konfiturą i układamy warstwę drugiego koloru - ciasto również trzemy na tarce. Na to wykładamy porządnie ubitą pianę z białek i na koniec ostatnie ciasto tarte na tarce. Tak przygotowane ciasto warstwowe pieczemy w piekarniku. Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej podać z kawą albo herbatą.

Pleśniak przepis

Przepis na ciasto pleśniak zapisał się już w naszej polskiej tradycji i warto upiec to ciasto chociaż raz w życiu. Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto skubaniec i sprawdźcie jak zrobić pleśniaka z dżemem lub konfiturą.  Z takich tradycyjny i lekko zapomnianych ciast mojej młodości polecam wam gorąco przepis na ciasto metrowiec. To ciasto to dwa rodzaje ciasta - waniliowe i czekoladowe, przełożone kremem budyniowo-maślanym. Tego ciasta nie wychodzi może metr, ale ponad pół metra spokojnie :)