Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
Dziś zapraszam was na proste, ale za to przepyszne kruche ciasto z pianką i owocami.
To ciasto było bardzo popularne na polskich blogach w zeszłym roku – było dosłownie wszędzie :)
Ja się ciągle nie mogłam za nie zabrać, bo wydawało mi się, że muszę mieć do nich dużą liczbę białek – słabo zapamiętałam składniki ;)
W poszukiwaniach fajnego przepisu na ciasto na przyjęcie urodzinowe córki, znowu wróciłam do tego ciacha.
Okazało się, że wcale nie potrzebuję dodatkowej ilości białek :)
Jak zrobić kruche ciasto z pianką i owocami?
Przede wszystkim zacznijcie do przygotowania kruchego ciasta, bo trzeba je schłodzić w lodówce, a potem jeszcze podpiec samo w piekarniku.
Za budyniową piankę zabieracie się dopiero wtedy, gdy ciasto jest już podpieczone i stygnie.
Sama pianka jest bardzo łatwa do zrobienia.
Najpierw ubijacie białka z cukrem na gęstą i puszystą masę – zupełnie jak na bezę.
Gdy piana będzie biała, gęsta i lśniąca, wtedy zmniejszacie obroty i wsypujecie po jednym budyniu waniliowym i mieszacie do połączenia.
Na koniec wlewacie cienkim strumieniem olej – ciągle miksując.
Tak przygotowaną piankę budyniową wykładacie na ciasto.
Muszę jeszcze dodać, że ta pianka jest obłędna – przypomina ptasie mleczko – i już planuję ją wykorzystać do jakiegoś jabłecznika :)
Co do owoców, to możecie użyć dowolne – ja miałam maliny i trochę czarnej porzeczki.
Poza sezonem możecie użyć konfiturę – posmarujcie nią wtedy ciasto i piankę wyłóżcie na wierzch.
Owoce też możecie wyłożyć albo na spód, albo na samą piankę. Ja osobiście wolę dawać je na ciasto – wtedy mogę ich użyć więcej.
A jakie owoce wy byście dali do tego kruchego ciasta z pianką i owocami?
Wypróbujcie również przepis na sernik z piankową bezą :D
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na kruche ciasta oraz na ciasta z owocami.


A poniżej pierwsze moje zdjęcia tego ciasta z 2013 roku :)
Kruche ciasto z pianką i owocami przepis do druku

Kruche ciasto z pianką i owocami
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
ciasto kruche:
- 375 g mąki pszennej 2,5 szklanki
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek z jaj rozmiar L
pianka:
- 5 białek
- 200 g cukru 1 szklanka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
dodatkowo:
- 500-600 g owoców ja użyłam maliny i borówki amerykańskie
Instrukcja
ciasto:
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli będziesz mieć trudności z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji możesz dodać odrobinę zimnej wody.375 g mąki pszennej, 250 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek
- Podziel ciasto na dwie części - w proporcji około 60/40, każdą z nich włóż do oddzielnego woreczka i schłodź w lodówce przez około godzinę.
- Przygotuj blaszkę (wymiar około 30/20 cm) - ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Większą porcję ciasta zetrzyj do blaszki, rozprowadź równo po całej powierzchni, a następnie lekko ugnieć.
- Podpiecz spód przez 20 minut w 190 stopniach (tryb góra-dół), a następnie go wystudź.
pianka:
- Gdy spód będzie się studził, zacznij przygotowywać piankę.
- Ubij białka ze szczyptą soli na puszystą masę, dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy - po każdej porcji dokładnie zmiksuj białka.5 białek, 200 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Miksuj aż piana będzie biała i bardzo gęsta.
- Dodaj budynie i na koniec wlej powoli olej - zmiksuj całość.2 opakowania budyniu, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- Wyłóż piankę na podpieczony spód, lekko wyrównaj.
- Na wierzchu ułóż owoce - maliny dziurką do góry, jeśli używasz przekrojone owoce, to powierzchnia krojona ma być u góry.500-600 g owoców
- Na owoce zetrzyj pozostałe ciasto.
- Piecz w 190 stopniach (góra-dół) przez około 30-40 minut - do zrumienia.