Kruche ciasto z pianką i owocami

To ciasto było bardzo popularne na polskich blogach w zeszłym roku – było dosłownie wszędzie :)

Ja się ciągle nie mogłam za nie zabrać, bo wydawało mi się, że muszę mięć do nich dużą liczbę białek – słabo zapamiętałam składniki ;)

W poszukiwaniach fajnego przepisu na ciasto na przyjęcie urodzinowe córki znowu wróciłam do tego ciacha i okazało się, że wcale nie potrzebuję dodatkowej ilości białek :)

Ciasto robiłam z małymi perturbacjami (zapomniałam dodać żółtka do ciasta kruchego – ups), ale wyszło bardzo fajne i cieszyło się dużym powodzeniem – szczególnie zaskoczyło mnie, że moja córka zjadła prawie 4 kawałki na raz :)

Muszę jeszcze dodać, że ta pianka jest obłędna – przypomina ptasie mleczko – i już planuję ją wykorzystać do jakiegoś jabłecznika :)

Wypróbujcie również przepis na sernik z piankową bezą :D

 

 

kruche ciasto z pianką i owocami

 

kruche ciasto z pianką

 

kruche ciasto z pianką

Kruche ciasto z pianką i owocami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 40 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Porcje 30

Składniki
  

ciasto kruche:

pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego , bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

dodatkowo:

  • ok 500 g drobnych owoców (ja użyłam maliny i borówki amerykańskie)

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli będziesz mieć trudności z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji możesz dodać odrobinę zimnej wody.
  • Podziel ciasto na dwie części - w proporcji około 60/40, każdą z nich włóż do oddzielnego woreczka i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  • Przygotuj blaszkę (wymiar około 33/20 cm) - ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Większą porcję ciasta potarkuj do blaszki, rozprowadź równo po całej powierzchni, a następnie lekko ugnieć.
  • Podpiecz spód przez 20 minut w 190 stopniach, a następnie go wystudź.

pianka:

  • Gdy spód będzie się studził, zacznij przygotowywać piankę.
  • Ubij białka ze szczyptą soli na puszystą masę, dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy - po każdej porcji dokładnie zmiksuj białka.
  • Dodaj budyń i na koniec wlej powoli olej - zmiksuj całość.
  • Wyłóż piankę na podpieczony spód, lekko wyrównaj.
  • Na wierzchu ułóż owoce - maliny dziurką do góry, jeśli używasz przekrojone owoce, to powierzchnia krojona ma być u góry.
  • Na owoce zetrzyj pozostałe ciasto.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 30-40 minut - do zrumienia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!