Przepis na pyszne kruche ciasto z pianką budyniową i owocami

kruche ciasto z pianką budyniową i malinami


Dziś zapraszam was na proste, ale za to przepyszne kruche ciasto z pianką i owocami.

To ciasto było bardzo popularne na polskich blogach w zeszłym roku – było dosłownie wszędzie :)

Ja się ciągle nie mogłam za nie zabrać, bo wydawało mi się, że muszę mieć do nich dużą liczbę białek – słabo zapamiętałam składniki ;)

W poszukiwaniach fajnego przepisu na ciasto na przyjęcie urodzinowe córki, znowu wróciłam do tego ciacha.

Okazało się, że wcale nie potrzebuję dodatkowej ilości białek :)

Jak zrobić kruche ciasto z pianką budyniową?

Przede wszystkim zacznijcie do przygotowania kruchego ciasta, bo trzeba je schłodzić w lodówce, a potem jeszcze podpiec samo w piekarniku.

Za budyniową piankę zabieracie się dopiero wtedy, gdy ciasto jest już podpieczone i stygnie.

Sama pianka jest bardzo łatwa do zrobienia.

Najpierw ubijacie białka z cukrem na gęstą i puszystą masę – zupełnie jak na bezę.

Gdy piana będzie biała, gęsta i lśniąca, wtedy zmniejszacie obroty i wsypujecie po jednym budyniu waniliowym i mieszacie do połączenia.

Na koniec wlewacie cienkim strumieniem olej – ciągle miksując.

Tak przygotowaną piankę budyniową wykładacie na ciasto.

Muszę jeszcze dodać, że ta pianka jest obłędna – przypomina ptasie mleczko – i już planuję ją wykorzystać do jakiegoś jabłecznika :)

Co do owoców, to możecie użyć dowolne – ja miałam maliny i trochę czarnej porzeczki.

Poza sezonem możecie użyć konfiturę – posmarujcie nią wtedy ciasto i piankę wyłóżcie na wierzch.

Owoce też możecie wyłożyć albo na spód, albo na samą piankę. Ja osobiście wolę dawać je na ciasto – wtedy mogę ich użyć więcej.

A jakie owoce wy byście dali do tego kruchego ciasta z pianką i owocami?

Wypróbujcie również przepis na sernik z piankową bezą :D

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na kruche ciasta oraz na ciasta z owocami.

DOKŁADNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


ciasto z malinami i budyniową pianką ciasto z budyniową pianką i owocami

kruche ciasto z pianką i owocami kruche ciasto z owocami i bezą

A poniżej pierwsze moje zdjęcia tego ciasta z 2013 roku :)

kruche ciasto z pianką i owocami

kruche ciasto z pianką

Kruche ciasto z pianką i owocami przepis do druku

kruche ciasto z pianką i owocami

Kruche ciasto z pianką i owocami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasto z pianką budyniową i dużą ilością owoców.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 godz 40 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 430 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.

Składniki
  

ciasto kruche:

pianka:

  • 5 białek
  • 200 g cukru 1 szklanka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

dodatkowo:

  • 500-600 g owoców ja użyłam maliny i borówki amerykańskie

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli będziesz mieć trudności z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji możesz dodać odrobinę zimnej wody.
  • Podziel ciasto na dwie części - w proporcji około 60/40, każdą z nich włóż do oddzielnego woreczka i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  • Przygotuj blaszkę (wymiar około 30/20 cm) - ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Większą porcję ciasta potarkuj do blaszki, rozprowadź równo po całej powierzchni, a następnie lekko ugnieć.
  • Podpiecz spód przez 20 minut w 190 stopniach (tryb góra-dół), a następnie go wystudź.

pianka:

  • Gdy spód będzie się studził, zacznij przygotowywać piankę.
  • Ubij białka ze szczyptą soli na puszystą masę, dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy - po każdej porcji dokładnie zmiksuj białka.
  • Miksuj aż piana będzie biała i bardzo gęsta.
  • Dodaj budynie i na koniec wlej powoli olej - zmiksuj całość.
  • Wyłóż piankę na podpieczony spód, lekko wyrównaj.
  • Na wierzchu ułóż owoce - maliny dziurką do góry, jeśli używasz przekrojone owoce, to powierzchnia krojona ma być u góry.
  • Na owoce zetrzyj pozostałe ciasto.
  • Piecz w 190 stopniach (góra-dół) przez około 30-40 minut - do zrumienia.

Notatki

Możesz także owoce położyć bezpośrednio na cieście i na ich wierzch wyłożyć piankę.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 430kcalWeglowodany: 43gBiałko: 7gTłuszcz: 26g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!