Przepis na szybkie ciasto z twarogiem i owocami

ciasto z twarogiem i owocami


Fajne są te wszystkie torty i torciki, serniki i serniczki, tarty i co tam jeszcze. Wszystkie uwielbiam ❤❤

Ale jak cię nagle najdzie ochota na ciacho, a półka z zapasami pusta, to co po tych wszystkich torcikach, jak ich nie ma? A zrobienie wymaga kupę czasu?

No właśnie!

Wtedy wjeżdża sobie takie szybkie ciasto z twarogiem i owocami

Przygotowanie jakieś max 30 minut, pieczenie i można zajadać – nawet na ciepło :)

Jak dla mnie takie proste ciasta to podstawa.

Zawsze trzeba znać chociaż jeden szybki przepis, aby w razie godziny „W” móc się ratować :)

Też tak uważacie?

Jeśli tak, to sobie zapiszcie sobie przepis na to ciasto z twarogiem, albo wydrukujcie, a najlepiej – od razu upieczcie ciacho i już :)

A tu jeszcze trochę inspiracji na inne proste i szybkie ciasta :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 24 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z twarogiem i owocami proste ciasto owocowe

szybkie ciasto z owocami ciasto owocowe z twarożkiem

ciasto z twarożkiem i owocami proste ciasto z owocami

Szybkie ciasto z twarogiem i owocami – przepis do druku

ciasto z twarogiem i owocami

Ciasto z twarogiem i owocami

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie ciasto z twarogiem i mnóstwem owoców.
4.75 z 24 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 264 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 22-24 cm średnicy.

Składniki

  • 250 g mąki (1 i 2/3 szklanki)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli opcjonalnie
  • 120 g masła rozpuszczonego i ostudzonego - może też być olej
  • 3 jajka rozmiar L
  • 250 g twarogu (użyłam sernikowy z wiaderka) - podzielonego na pół
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 300 g owoców - użyłam jedno większe jabłko pokrojone w nieduże plasterki oraz trochę mrożonych owoców leśnych

Instrukcja
 

  • Zmieszaj w misce suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sół.
    250 g mąki, 100 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • W drugiej misce zmiksuj jajka z połową twarogu.
    3 jajka, 250 g twarogu
  • Dodaj jajka z twarogiem do suchych składników i zmiksuj, wlej rozpuszczone masło i zmiksuj.
    120 g masła
  • Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.
  • Pozostały twaróg wymieszaj z łyżką cukru waniliowego i posmaruj nim wierzch ciasta.
    1 łyżka cukru waniliowego
  • Wyłóż owoce rozkładając je równomiernie na cieście
    300 g owoców
  • Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 264kcalWeglowodany: 26gBiałko: 7gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja – Madame Edith