Ciasto z twarogiem i owocami
Fajne są te wszystkie torty i torciki, serniki i serniczki, tarty i co tam jeszcze. Wszystkie uwielbiam ❤❤
Ale jak cię nagle najdzie ochota na ciacho, a półka z zapasami pusta, to co po tych wszystkich torcikach, jak ich nie ma? A zrobienie wymaga kupę czasu?
No właśnie!
Wtedy wjeżdża sobie takie ciasto z twarogiem i owocami ❤
Przygotowanie jakieś max 30 minut, pieczenie i można zajadać – nawet na ciepło :)
Jak dla mnie takie proste ciasta to podstawa. Zawsze trzeba znać chociaż jeden szybki przepis, aby w razie godziny W móc się ratować :)
Też tak uważacie?
Jeśli tak, to sobie zapiszcie przepis, albo wydrukujcie, a najlepiej – od razu upieczcie ciacho i już :)
A tu jeszcze trochę inspiracji na inne proste i szybkie ciasta :D






Ciasto z twarogiem i owocami – przepis do druku

Ciasto z twarogiem i owocami
Składniki
- 250 g (1 i 2/3 szklanki) mąki
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 120 g rozpuszczonego i ostudzonego masła - może też być olej
- 3 duże jajka rozmiar L
- 250 g twarożku (użyłam sernikowy z wiaderka) - podzielonego na pół
- 1 łyżka cukru waniliowego
- około 300 g owoców - użyłam jedno większe jabłko pokrojone w nieduże plasterki oraz trochę mrożonych owoców leśnych
Instrukcja
- Zmieszaj w misce suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sół.
- W drugiej misce zmiksuj jajka z połową twarogu.
- Dodaj jajka z twarogiem do suchych składników i zmiksuj, wlej rozpuszczone masło i zmiksuj.
- Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.
- Pozostały twaróg wymieszaj z łyżką cukru waniliowego i posmaruj nim wierzch ciasta.
- Wyłóż owoce rozkładając je równomiernie na cieście
- Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Inspiracja – Madame Edith
Przed chwilą zrobiłam według przepisu i wszystko super gdyby nie to, że zamieniło mi się warstwami , góra z owocami opadła na dno i przykryło ja ciasto z dołu które bokami uniosło się do góry. Ale w smaku świetne
Witam.A czemu 2 razy pisze mąka?jest 250 g i potem 100 g mąki?a na dużą blaszkę 23×38 jakie proporcje?
Faktycznie – tam ma być 100 g cukru. Na tą większą formę możesz sobie przeliczyć proporcje w przeliczarce https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/#