Przepis na szybkie ciasto z twarogiem i owocami
Fajne są te wszystkie torty i torciki, serniki i serniczki, tarty i co tam jeszcze. Wszystkie uwielbiam ❤❤
Ale jak cię nagle najdzie ochota na ciacho, a półka z zapasami pusta, to co po tych wszystkich torcikach, jak ich nie ma? A zrobienie wymaga kupę czasu?
No właśnie!
Wtedy wjeżdża sobie takie szybkie ciasto z twarogiem i owocami ❤
Przygotowanie jakieś max 30 minut, pieczenie i można zajadać – nawet na ciepło :)
Jak dla mnie takie proste ciasta to podstawa.
Zawsze trzeba znać chociaż jeden szybki przepis, aby w razie godziny „W” móc się ratować :)
Też tak uważacie?
Jeśli tak, to sobie zapiszcie sobie przepis na to ciasto z twarogiem, albo wydrukujcie, a najlepiej – od razu upieczcie ciacho i już :)
A tu jeszcze trochę inspiracji na inne proste i szybkie ciasta :D






Szybkie ciasto z twarogiem i owocami – przepis do druku

Ciasto z twarogiem i owocami
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 22-24 cm średnicy.
Składniki
- 250 g mąki (1 i 2/3 szklanki)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli opcjonalnie
- 120 g masła rozpuszczonego i ostudzonego - może też być olej
- 3 jajka rozmiar L
- 250 g twarogu (użyłam sernikowy z wiaderka) - podzielonego na pół
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 300 g owoców - użyłam jedno większe jabłko pokrojone w nieduże plasterki oraz trochę mrożonych owoców leśnych
Instrukcja
- Zmieszaj w misce suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sół.250 g mąki, 100 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- W drugiej misce zmiksuj jajka z połową twarogu.3 jajka, 250 g twarogu
- Dodaj jajka z twarogiem do suchych składników i zmiksuj, wlej rozpuszczone masło i zmiksuj.120 g masła
- Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.
- Pozostały twaróg wymieszaj z łyżką cukru waniliowego i posmaruj nim wierzch ciasta.1 łyżka cukru waniliowego
- Wyłóż owoce rozkładając je równomiernie na cieście300 g owoców
- Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Inspiracja – Madame Edith