Ciasto z twarogiem i owocami

ciasto z twarogiem i owocami

Fajne są te wszystkie torty i torciki, serniki i serniczki, tarty i co tam jeszcze. Wszystkie uwielbiam ❤❤

Ale jak cię nagle najdzie ochota na ciacho, a półka z zapasami pusta, to co po tych wszystkich torcikach, jak ich nie ma? A zrobienie wymaga kupę czasu?

No właśnie!

Wtedy wjeżdża sobie takie ciasto z twarogiem i owocami

Przygotowanie jakieś max 30 minut, pieczenie i można zajadać – nawet na ciepło 🙂

Jak dla mnie takie proste ciasta to podstawa. Zawsze trzeba znać chociaż jeden szybki przepis, aby w razie godziny W móc się ratować 🙂

Też tak uważacie?

Jeśli tak, to sobie zapiszcie przepis, albo wydrukujcie, a najlepiej – od razu upieczcie ciacho i już 🙂

A tu jeszcze trochę inspiracji na inne proste i szybkie ciasta 😀

ciasto z twarogiem i owocami proste ciasto owocowe

szybkie ciasto z owocami ciasto owocowe z twarożkiem

ciasto z twarożkiem i owocami proste ciasto z owocami

Ciasto z twarogiem i owocami – przepis do druku

Ciasto z twarogiem i owocami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 22-24 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 120 g rozpuszczonego i ostudzonego masła - może też być olej
  • 3 duże jajka rozmiar L
  • 250 g twarożku (użyłam sernikowy z wiaderka) - podzielonego na pół
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • około 300 g owoców - użyłam jedno większe jabłko pokrojone w nieduże plasterki oraz trochę mrożonych owoców leśnych
Wykonanie
  1. Zmieszaj w misce suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sół.
  2. W drugiej misce zmiksuj jajka z połową twarogu.
  3. Dodaj jajka z twarogiem do suchych składników i zmiksuj, wlej rozpuszczone masło i zmiksuj.
  4. Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.
  6. Pozostały twaróg wymieszaj z łyżką cukru waniliowego i posmaruj nim wierzch ciasta.
  7. Wyłóż owoce rozkładając je równomiernie na cieście
  8. Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 264 Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 26 g Białka: 7 g

Inspiracja.