Proste ciasto z owocami – a do tego szybkie :)

 

proste ciasto z owocami

 

Proste ciasto z owocami to ratunek, gdy mają wpaść niezapowiedziani goście, albo gdy najdzie was ochota na coś dobrego do kawy, a szafka z ciachami świeci pustkami :)

Ciasto jest tak proste i szybkie, że nawet nie musicie wyciągać do niego miksera – takie ciacha po prostu uwielbiam.

W jednej misce mieszacie suche składniki, w drugiej mokre, potem wszystko razem łączycie, dodajecie owoce i siup do piekarnika :D

Po pół godzinie ciacho gotowe i można zajadać – nawet na ciepło.

Przepis przetestowałam już wcześniej na urlopie u siostry – wtedy zrobiłam je z zebranymi w parku jeżynami i wyszło tak pyszne, że po powrocie do domu zrobiłam je ponownie, aby przekazać wam przepis :D

Tym razem dodałam do niego jabłka – zarówno do środka, jak i na wierzch ciasta.

Możecie eksperymentować z różnymi owocami – również tymi z kompotu, z puszki, czy mrożonymi (jeśli są drobne, to nie trzeba ich nawet rozmrażać).

To kto piecze dziś to proste ciasto z owocami?

A potem jeszcze proste ciasto jogurtowe, ciasto marchewkowe, albo kajmakowe ciasto z jabłkami.

 

proste ciasto z owocami

 

ciasto z jabłkami bez miksera

 

ciasto bez miksera z owocami

 

proste i szybkie ciasto z owocami

 

proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z owocami

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchania polska
Porcje 20
Kalorie 170 kcal

Składniki
  

  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu - można zastąpić aromatem w olejku o dowolnym smaku :)
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 300 ml kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
  • około 300-500 g owoców (dałam tu pół kg jabłek)

Instrukcja
 

  • W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
  • W litrowej lub półlitrowej miarce kuchennej odmierz 300 ml śmietany/kefiru/maślanki, dodaj jajka i olej - wymieszaj łyżką.
  • Wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Jabłka obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
  • Pokrój je w plasterki - połowę dodaj do ciasta i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości 24/24 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułóż resztę jabłek - delikatnie dociśnij.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 170kcalWeglowodany: 33gBiałko: 4gTłuszcz: 3gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe jabłka, owoce
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

prosty jabłecznik