Przepis na bardzo proste ciasto owocowe – a do tego szybkie :)
Proste ciasto z owocami to ratunek, gdy mają wpaść niezapowiedziani goście. Albo gdy najdzie was ochota na coś dobrego do kawy, a szafka z ciachami świeci pustkami :)
Ciasto jest tak proste i szybkie, że nawet nie musicie wyciągać do niego miksera – takie ciacha po prostu uwielbiam.
W jednej misce mieszacie suche składniki, w drugiej mokre, potem wszystko razem łączycie, dodajecie owoce i siup do piekarnika :D
Po pół godzinie ciacho gotowe i można zajadać – nawet na ciepło.
Przepis przetestowałam już wcześniej na urlopie u siostry.
Wtedy zrobiłam je z zebranymi w parku jeżynami i wyszło tak pyszne, że po powrocie do domu zrobiłam je ponownie, aby przekazać wam przepis :D
Tym razem dodałam do niego jabłka – zarówno do środka, jak i na wierzch ciasta.
Możecie eksperymentować z różnymi owocami – również tymi z kompotu, z puszki, czy mrożonymi (jeśli są drobne, to nie trzeba ich nawet rozmrażać).
Co jeszcze będziecie potrzebować poza owocami?
Same podstawowe składniki – mąka, cukier i proszek do pieczenia.
Do tego troszkę oleju, dwa jajka i kwaśną śmietanę albo jogurt.
Ja nie wyciągałam wcześniej składników z lodówki aby się ociepliły.
To kto piecze dziś to proste ciasto z owocami na śmietanie?
A potem jeszcze proste ciasto jogurtowe, ciasto marchewkowe, albo kajmakowe ciasto z jabłkami.
Proste ciasto z owocami przepis do druku

Proste ciasto z owocami
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 1 łyżeczka cynamonu - można zastąpić aromatem w olejku o dowolnym smaku :)
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 300 ml kwaśnej śmietany /jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
- 300-500 g owoców (dałam tu pół kg jabłek)
Instrukcja
- W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
- W litrowej lub półlitrowej miarce kuchennej odmierz 300 ml śmietany/kefiru/maślanki, dodaj jajka i olej - wymieszaj łyżką.4 łyżki oleju, 300 ml kwaśnej śmietany, 2 jajka
- Wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką.
- Jabłka obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.300-500 g owoców
- Pokrój je w plasterki - połowę dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy o wielkości 24/24 wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż resztę jabłek - delikatnie dociśnij.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.