Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Proste ciasto z owocami

By |2018-08-30T08:36:57+00:002018 Sierpień 31st|Ciasta owocowe, Ciasta z jabłkami|

Proste ciasto z owocami – a do tego szybkie 🙂

 

proste ciasto z owocami

 

Proste ciasto z owocami to ratunek, gdy mają wpaść niezapowiedziani goście, albo gdy najdzie was ochota na coś dobrego do kawy, a szafka z ciachami świeci pustkami 🙂

Ciasto jest tak proste i szybkie, że nawet nie musicie wyciągać do niego miksera – takie ciacha po prostu uwielbiam.

W jednej misce mieszacie suche składniki, w drugiej mokre, potem wszystko razem łączycie, dodajecie owoce i siup do piekarnika 😀

Po pół godzinie ciacho gotowe i można zajadać – nawet na ciepło.

Przepis przetestowałam już wcześniej na urlopie u siostry – wtedy zrobiłam je z zebranymi w parku jeżynami i wyszło tak pyszne, że po powrocie do domu zrobiłam je ponownie, aby przekazać wam przepis 😀

Tym razem dodałam do niego jabłka – zarówno do środka, jak i na wierzch ciasta.

Możecie eksperymentować z różnymi owocami – również tymi z kompotu, z puszki, czy mrożonymi (jeśli są drobne, to nie trzeba ich nawet rozmrażać).

To kto piecze dziś to proste ciasto z owocami?

A potem jeszcze proste ciasto jogurtowe, ciasto marchewkowe, albo kajmakowe ciasto z jabłkami.

 

proste ciasto z owocami

 

ciasto z jabłkami bez miksera

 

ciasto bez miksera z owocami

 

proste i szybkie ciasto z owocami

 

Proste ciasto z owocami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm.
Autor:
Kuchnia: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu - można zastąpić aromatem w olejku o dowolnym smaku 🙂
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 300 ml kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
  • około 300-500 g owoców (dałam tu pół kg jabłek)
Wykonanie
  1. W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
  2. W litrowej lub półlitrowej miarce kuchennej odmierz 300 ml śmietany/kefiru/maślanki, dodaj jajka i olej - wymieszaj łyżką.
  3. Wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką.
  4. Jabłka obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
  5. Pokrój je w plasterki - połowę dodaj do ciasta i wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do formy o wielkości 24/24 wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na wierzchu ułóż resztę jabłek - delikatnie dociśnij.
  8. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 170 Tłuszcze: 3 g Węglowodany: 33 g Błonnik: 1 g Białka: 4 g

 

 

prosty jabłecznik

Reklama

One Comment

  1. Candy Pandas 2018/09/01 at 20:21 - Reply

    Zjadłybyśmy jeszcze ciepłe <3 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: