Przepis na proste ciasto marchewkowe
Zapraszam dziś na przepis na bardzo proste ciasto marchewkowe :)
Na blogu znajdziecie już przepisy z wykorzystaniem marchewki – szczególnie polecam nieziemski sernik marchewkowy i ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym.
Jeśli lubicie zdrowe wypieki to popatrzcie sobie na inne przepisy z warzywami :)
Takie marchewkowe i warzywne przepisy świetnie się sprawdzą przy dzieciach nie lubiących warzyw, bo nawet się nie zorientują, że je jedzą ;)
Dzisiejsze ciasto, zrobicie w kilka minut!
Jak zrobić takie ciasto marchewkowe?
Tak na prawdę to nawet nie potrzebujecie do niego nawet miksera.
Wystarczy zetrzeć marchewkę na drobnej tarce i włożyć z resztą składników do miski.
Wszystko teraz wymieszamy łyżką, przekładamy do foremki i upieczemy – rewelacja, prawda?
Do mojego marchewkowego ciasta dodałam jeszcze rodzynki, jeśli lubicie, to dodajcie także orzechy – będą fajnie chrupać :)
Przepis znalazłam na stronie BBC Good Food, ale podaję zwiększoną porcję – na foremkę o wielkości około 22/22 cm.
Przepis na ciasto marchewkowe do druku

Proste ciasto marchewkowe
Wyposażenie
- Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 22/22 cm.
Składniki
- 200 g brązowego cukru
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek rozmiar L
- 200 g marchewki ( mniej więcej 1 duża) drobno tartej
- 1 garść rodzynek
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- skórka pomarańczowa starta z jednej pomarańczy lub aromat pomarańczowy - opcjonalnie
- orzechy opcjonalnie
Instrukcja
- Cukier zmiksuj krótko z jajkami i olejem - możesz też wymieszać po prostu łyżką.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
- Do jajek dodaj startą marchewkę, oraz porcjami mąkę.
- Wymieszaj lub krótko zmiksuj.
- Przełóż ciasto do foremki o wielkości około 22/22 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a wierzch posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.