Przepis na proste ciasto marchewkowe

proste ciasto marchewkowe


Zapraszam dziś na przepis na bardzo proste ciasto marchewkowe :)

Na blogu znajdziecie już przepisy z wykorzystaniem marchewki – szczególnie polecam nieziemski sernik marchewkowy i ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym. 

Jeśli lubicie zdrowe wypieki to popatrzcie sobie na inne przepisy z warzywami :)

Takie marchewkowe i warzywne przepisy świetnie się sprawdzą przy dzieciach nie lubiących warzyw, bo nawet się nie zorientują, że je jedzą ;)

Dzisiejsze ciasto, zrobicie w kilka minut!

Jak zrobić takie ciasto marchewkowe?

Tak na prawdę to nawet nie potrzebujecie do niego nawet miksera.

Wystarczy zetrzeć marchewkę na drobnej tarce i włożyć z resztą składników do miski.

Wszystko teraz wymieszamy łyżką, przekładamy do foremki i upieczemy – rewelacja, prawda?

Do mojego marchewkowego ciasta dodałam jeszcze rodzynki, jeśli lubicie, to dodajcie także orzechy – będą fajnie chrupać :)

Przepis znalazłam na stronie BBC Good Food, ale podaję zwiększoną porcję – na foremkę o wielkości około 22/22 cm.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


proste ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami

marchewkowe ciasto z rodzynkami

ciasto z marchewki

Przepis na ciasto marchewkowe do druku

proste ciasto marchewkowe

Proste ciasto marchewkowe

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie i bardzo proste ciasto z marchewką i rodzynkami.
4.08 z 28 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Porcje 16
Kalorie 348 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 22/22 cm.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Cukier zmiksuj krótko z jajkami i olejem - możesz też wymieszać po prostu łyżką.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
  • Do jajek dodaj startą marchewkę, oraz porcjami mąkę.
  • Wymieszaj lub krótko zmiksuj.
  • Przełóż ciasto do foremki o wielkości około 22/22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a wierzch posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 348kcalWeglowodany: 37gBiałko: 5gTłuszcz: 21gBłonnik: 1.4g
Słowa kluczowe marchewka, orzechy, rodzynki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!