Zaktualizowany: 2024 5 marcaOpublikowano: 2015 25 września
proste ciasto marchewkowe

Przepis na proste marchewkowe ciasto z rodzynkami i orzechami

Mam dla was przepis na bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Anglii ciasto marchewkowe. Ten super prosty przepis na tanie ciasto z marchewkami zachwyci każde podniebienie. Ciasto z marchewką smakuje wyśmienicie, a marchewki nie czuć w cieście, więc nawet osoby, które nie lubią tego warzywa, zjedzą ciasto ze smakiem. Zobacz mój przepis jak zrobić sprawdzone ciasto marchewkowe. Ciasto marchewkowe jest doskonałym wyborem dla tych, którzy lubią połączenie słodyczy z nutą zdrowych składników. Marchewki są bogate w witaminy i minerały, a olej roślinny dodaje ciastu korzystnych tłuszczów. W porównaniu z innymi wypiekami, takimi jak ciasta czekoladowe czy makowe, ciasto marchewkowe jest bardziej dietetyczne i pożywne. Gorąco polecam na weekendowy deser.

proste ciasto z marchewki i bakalii

Przepis na ciasto marchewkowe z filmem i zdjęciami

Jeśli lubicie proste i szybkie ciasta, a do tego lubicie dodawać do nich soczyste warzywa, to koniecznie spróbujcie tego ciasta marchewkowego!

proste ciasto marchewkowe

Proste ciasto marchewkowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie i bardzo proste ciasto z marchewką i rodzynkami. To ciasto idealne dla dzieci i dorosłych.
4.25 z 41 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Porcje 16
Kalorie 348 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 22/22 cm.
Składniki

składniki na ciasto marchewkowe

  • 200 g cukru (- użyłam trzcinowy – 1 szklanka)
  • 1 szklanka oleju (- 250 ml)
  • 5 jajek (rozmiar L)
  • 200 g marchewki (( mniej więcej 1 duża) drobno tartej)
  • 1 garść rodzynek
  • 260 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczona
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • skórka pomarańczowa ( starta z jednej pomarańczy lub aromat pomarańczowy – opcjonalnie)
  • orzechy (opcjonalnie)
Instrukcja
 

Krok pierwszy – przygotowanie ciasta marchewkowego

  • Cukier zmiksuj krótko z jajkami i olejem – jeśli nie masz miksera, albo masz mało czasu, to możesz też je wymieszać po prostu łyżką albo mieszadłem/rózgą kuchenną.
    200 g cukru, 5 jajek, 1 szklanka oleju
    mieszanie jajek z cukrem i olejem do ciasta marchewkowego
  • Mąkę pszenną (może to być typ 450, 500 lub 550) przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną (soda jest tu istotnym składnikiem, gdyż jest dużo silniejsza od proszku do pieczenia i zapewnia ładnie wyrośnięte i puszyste ciasto mimo użycia ciężkich i mokrych składników takich jak marchewka) i przyprawami, które dodają ciastu niebywałego smaku. Jeśli nie masz cynamonu i gałki muszkatołowej, to możesz dodać przyprawę do piernika.
    260 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczona, 1,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    mąka z przyprawami do ciasta z marchewką
  • Do miski ze zmieszanymi mokrymi składnikami dodaj mąkę i wymieszaj łyżką, albo krótko zmiksuj – do połączenia składników.
    dodawanie mąki z przyprawami do ciasta z marchewki
  • Dodaj do ciasta drobno tartą marchewkę (ja ją trę na drobnej tarce do warzyw) oraz skórkę startą z pomarańczy (jeśli używasz), dodaj też bakalie jeśli chcesz – takie jak rodzynki, posiekane orzechy, czy też np. suszona żurawina, posiekane migdały i wymieszaj do połączenia.
    200 g marchewki, 1 garść rodzynek, skórka pomarańczowa, orzechy
    dodawanie tartej marchewki do ciasta marchewkowego
  • Przełóż ciasto do foremki o wielkości około 22/22 cm wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką pszenną.
    jak upiec ciasto marchewkowe

Krok drugi – pieczenie ciasta marchewkowego

  • Piecz ciasto marchewkowe w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) albo do 170 stopni (w trybie termoobiegu) przez około 40-45 minut – do suchego patyczka. Aby sprawdzić, czy ciasto marchewkowe jest już upieczone wetknij w środek ciasta wykałaczkę, albo patyczek do szaszłyków (może też być ostry nóż) – jeśli po wyjęciu patyczek jest mokry i oblepiony ciastem, to należy piec ciasto dłużej, jeśli jest suchy, to oznacza, że ciasto marchewkowe jest już dobrze upieczone i można je wyjąć z piekarnika.
  • Po upieczeniu ciasto marchewkowe ostudź na kratce. Przed podaniem posyp wierzch ciasta marchewkowego cukrem pudrem lub polej lukrem. Jeśli nie wiesz jak zrobić lukier na ciasto, to do miseczki wsyp około 1 szklankę cukru pudru, zacznij dodawać po łyżce mleko i mieszaj, aż otrzymasz lekko lejący lukier. Możesz dodać do niego dodatkowo trochę cynamonu, aby lukier był bardziej aromatyczny i jeszcze lepiej podkreślał smak ciasta marchewkowego.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 348kcalWeglowodany: 37gBiałko: 5gTłuszcz: 21gBłonnik: 1.4g
Słowa kluczowe ciasto z marchewki, marchewkowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Marchewkowe ciasto – uwagi

Zapraszam dziś na przepis na bardzo proste ciasto marchewkowe. Na blogu znajdziecie już przepisy z wykorzystaniem marchewki – szczególnie polecam nieziemski sernik marchewkowy i ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym.  Jeśli lubicie zdrowe wypieki to popatrzcie sobie na inne przepisy z warzywami. Takie marchewkowe i warzywne przepisy świetnie się sprawdzą przy dzieciach nie lubiących warzyw, bo nawet się nie zorientują, że je jedzą. Dzisiejsze ciasto, zrobicie w kilka minut!

szybkie ciasto z marchewką i lukrem

Jak zrobić ciasto marchewkowe – wskazówki

Tak na prawdę to nawet nie potrzebujecie do niego nawet miksera! Wystarczy marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce.  Potem w jednej misce mieszamy mokre składniki razem z cukrem, a w drugiej misce mąkę z przyprawami i środkami spulchniającymi. Warto tu dodać sporo cynamonu i gałki muszkatołowej. Cynamon świetnie smakuje w połączeniu z marchewką i nadaje ciastu jesiennego charakteru. Podczas pieczenia w całym domu pachnie wspaniale cynamonem. Jeśli nie macie akurat cynamonu i gałki muszkatołowej, to możecie użyć łyżeczkę przyprawy do piernika – ciasto z nią będzie smakowało równie apetycznie.  Gdy już macie zmieszaną mąkę z przyprawami, to dodajemy ją do miski z mokrymi składnikami i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy tartą marchewkę. Wszystko teraz mieszamy łyżką, przekładamy do foremki i upieczemy – rewelacja, prawda? Ja do swojego ciasta marchewkowego dodałam garść soczystych rodzynek, możecie z nich zrezygnować jeśli nie lubicie. Wtedy warto dodać trochę posiekanych orzechów – wspaniale pasują one do ciasta z marchewką. Sami sprawdźcie!

ciasto marchewkowe bez miksera

Jak obniżyć kaloryczność ciasta marchewkowego?

To ciasto marchewkowe nie ma dużo kalorii, ale jeśli chcecie to możecie dodatkowo ją trochę obniżyć. Jak to zrobić? Otóż wystarczy połowę oleju dodawanego do ciasta zastąpić maślanką lub kefirem. Wtedy do ciasta dajecie pół szklanki oleju i pół szklanki maślanki. Maślanka ma zdecydowanie mniej kalorii niż olej, więc jeśli zastąpicie go maślanką to ciasto będzie mniej kaloryczne :)

Ile kalorii ma ciasto marchewkowe?

To ciasto marchewkowe na oleju ma około 350 kcal w 100 g – jest to kaloryczność samego ciasta – bez lukru czy też kremu twarożkowego. Mam nadzieję, że mój prosty i szybkie przepis na ciasto z marchewki przypadnie Wam do gustu i będziecie z niego często korzystać. Dajcie znać z jakimi bakaliami lubicie je najbardziej.

Przepis znalazłam na stronie BBC Good Food, ale podaję zwiększoną porcję – na foremkę o wielkości około 22/22 cm.

A tu poniżej pierwsze zdjęcia mojego ciasta marchewkowego z 2015 roku.

proste ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami
marchewkowe ciasto z rodzynkami
ciasto z marchewki

Polecane przepisy na ciasta marchewkowe

Wszystkich wielbicieli ciast marchewkowych i wypieków z marchewką zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na te pyszne i wilgotne ciasta. Tutaj polecam między inny trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem