Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 3,17 out of 5)
Loading...

Proste ciasto marchewkowe

Zapraszam dziś na przepis na bardzo proste, puszyste i mięciutkie ciasto marchewkowe 🙂

carrot cake

Na blogu znajdziecie już przepisy z wykorzystaniem marchewki – szczególnie polecam nieziemski sernik marchewkowy i ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym, ale jeśli lubicie zdrowe wypieki to popatrzcie sobie na inne przepisy z warzywami 🙂

Takie marchewkowe i warzywne przepisy świetnie się sprawdzą przy dzieciach nie lubiących warzyw, bo nawet się nie zorientują, że je jedzą 😉

Dzisiejsze ciasto marchewkowe, zrobicie w kilka minut – tak na prawdę to nawet nie potrzebujecie do niego miksera – wszystko można wymieszać łyżką, przełożyć do foremki i upiec – rewelacja, prawda?

Do ciasta dodałam oprócz marchewki rodzynki, jeśli lubicie, to dodajcie także orzechy – będą fajnie chrupać 🙂

Przepis znalazłam na stronie BBC Good Food, ale podaję zwiększoną porcję – na foremkę o wielkości około 22/22 cm.

proste ciasto marchewkowe_2

carrot cake

carrot cake

carrot cake

Proste ciasto marchewkowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 22/22 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
  • 200 g brązowego cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 5 dużych jajek (użyłam L)
  • 200 g drobno startej marchewki ( mniej więcej 1 duuuża)
  • garść rodzynek
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie - skórka starta z jednej pomarańczy lub aromat pomarańczowy
Wykonanie
  1. Cukier zmiksuj krótko z jajkami i olejem - możesz też wymieszać po prostu łyżką.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
  3. Do jajek dodaj startą marchewkę, oraz porcjami mąkę.
  4. Wymieszaj lub krótko zmiksuj.
  5. Przełóż ciasto do foremki o wielkości około 22/22 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź, a wierzch posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 348 Tłuszcze: 21g Węglowodany: 37g Błonnik: 1,4 g Białka: 5g
 

Related Post

Reklama

  • Pingback: Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Mam pytanie: jaką mąkę mam użyć???

  • niby proste ale wygląda tak że bym się na nie rzuciła:)

    • wypiekibeaty

      A pewnie, to takie ciasto to zdrowie 🙂

  • Anita M

    Ciasto wyszło pyszne i na pewno nie raz je zrobię. Jedynie cukru dałam sporo mniej.

    • Ja też ostatnio mocno okrajam cukier w przepisach i zauważam, że to wcale im nie szkodzi 🙂

  • Pingback: Muffinki marchewkowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Jagoda Prądzyńska

    Beatko, przez przypadek trafiłam na Twojego bloga, z czego bardzo się cieszę, bo jest super. Piękny, kolorowy i czytelny – a to sobie najbardziej cenię. Tylko mam prośbę – nie pisz „260 g mąki” a raczej ile szklanek, czy łyżek.
    Omijam przepisy, gdzie są gramy czy dkg. Myślę, że nie tylko dla mnie bardziej czytelne są porcje inaczej podawane.
    Raz jeszcze gratuluję bloga ! Pozdrawiam JP https://uploads.disquscdn.com/images/cc18d342bd35727961e01d99abd100dc8f3789d922a2109cc26cd597cb3b4b41.gif

    • Dziękuję Jagoda za miłe słowa 🙂 i bardzo się cieszę, że podoba ci się mój blog 🙂 Co do podawanych wielkości w przepisach – podaję składniki w gramach, bo tak jest dużo dokładniej – teraz to szklanka szklance nie równa, a kostka masła, kostce masła 😉 postaram się jednak dopisywać obok gramów wielkości w szklankach i łyżkach aby osoby takie jak ty również mogły korzystać z moich przepisów 🙂 pozdrawiam serdecznie Beata

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux